HvA haalt Media Architectuur Biënnale in 2020 naar Amsterdam
De MAB2020 zal gezamenlijk georganiseerd worden door verschillende faculteiten van de HvA, waaronder het lectoraat Play & Civic Media (Faculteit DMCI) en het lectoraat Bouwtransformatie van Frank Suurenbroek (Faculteit Techniek). Martijn de Waal van het lectoraat Play & Civic Media wordt de algemene voorzitter van MAB2020.
Media-architectuur verbetert kwaliteit van publieke ruimtes
De Media Architectuur Biënnale is een spraakmakend evenement voor iedereen die geïnteresseerd is in de geavanceerde media, architectuur en design, en we zijn trots en blij dat de Hogeschool van Amsterdam host is in 2020. Media-architectuur is een relatief nieuwe discipline die zich bezig houdt met het ontwerp en de toepassing van media-installaties in de publieke ruimte van de stad, als ook de apps en andere digitale toepassingen die burgers gebruik laten maken van de publieke ruimte. Denk daarbij aan lichtinstallaties, way-finding systemen, interactieve kunstinstallaties of apps die burgers betrekken bij de (her)ontwikkeling van een plein. Doel is steeds om de kwaliteit van de publieke ruimtes in de stad te verbeteren als verblijfsplek en ontmoetingsplaats.
Uitreiking MAB-awards
De Media Architectuur Biënnale is een tweejaarlijks evenement dat in 2020 voor de zesde keer wordt georganiseerd. Na Wenen, Aarhus, Sydney en Beijing is dan Amsterdam aan de beurt. De biënnale duurt een week en bestaat uit een tentoonstelling, een reeks workshops, een symposium voor het beroepenveld en een academische conferentie. De week wordt afgesloten met de uitreiking van de prestigieuze MAB-awards tijdens een gala aan gerealiseerde media-architectuurprojecten die internationaal toonaangevend zijn. Dit jaar behoorde de Nederlandse ontwerper Daan Roosegaarde tot een van de laureaten.
De Biënnale richt zich op ontwerpers uit eenlopende disciplines (interaction design, stedelijk ontwerp, publieke ruimtes, architectuur en digital design), onderzoekers en partijen uit het bedrijfsleven en overheid die betrokken zijn bij de ontwikkeling van openbare ruimtes. Verwacht wordt dat zo’n 250 internationale professionele bezoekers op het programma af zullen komen.
Rol van het onderwijs
De MAB2020 zal gezamenlijk georganiseerd worden door verschillende faculteiten van de HvA, waaronder het lectoraat Play & Civic Media (Faculteit DMCI) en het lectoraat Bouwtransformatie van Frank Suurenbroek (Faculteit Techniek). Ook zal het programma in samenwerking met het onderwijs invulling krijgen. Zo kunnen studenten tijdens het event deelnemen aan verschillende workshops georganiseerd door internationale experts. Ook partijen uit beroepenveld en bedrijfsleven zullen als partners worden betrokken bij de organisatie en uitvoering van de biennale. Mogelijk sluiten ook andere HBO-instellingen en universiteiten uit de regio nog aan, zo is er inmiddels interesse vanuit het Amsterdam Creative Industries Network als ook vanuit de Universiteit van Utrecht.
Amsterdam approach
Amsterdam is door een internationaal comité uitgekozen als locatie voor de editie van 2020. Doorslaggevende argumenten waren de belangrijke bijdragen die de HvA de afgelopen jaren leverde aan de ontwikkeling van het onderzoek naar het nieuwe veld, de internationale gewaarde ‘amsterdam approach’ van de stad amsterdam als het gaat om de toepassing van digitale media in de stad (ontwerpen vanuit het perspectief van burgers), en het goede netwerk van ontwerpers en instellingen in Nederland.
Een overzicht van alle genomineerde projecten en awardwinnars is te vinden op
https://awards.mediaarchitecture.org/
Meer informatie over het internationale media-architectuurnetwerk is te vinden op https://www.mediaarchitecture.org
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.