Industry Wire

Geplaatst door iBanFirst

iBanFirst lanceert track en trace-oplossing voor internationale betalingen

Rotterdam, 14 januari 2021 – iBanFirst, een fintech gericht op het internationaal opererende midden- en kleinbedrijf met een vreemde valutabehoefte, beleeft een Europese primeur met de lancering van de Payment Tracker: een track en trace-oplossing voor internationale betalingen. Met deze nieuwe tool kunnen ondernemers de status van hun betalingen in de verschillende stadia van het betalingsproces real time en op de voet volgen. Hiermee kunnen Nederlandse mkb’ers kosten besparen, waardoor zij tijdens de crisis flexibeler kunnen opereren. Ook draagt de Payment Tracker bij aan meer vertrouwen en een grotere transparantie in het internationale betalingsverkeer.

Met behulp van de Payment Tracker kunnen Nederlandse mkb-bedrijven de status van betalingen volgen op dezelfde manier als bij de track & trace-optie bij de verzending en levering van pakketjes. Zodra de betalende partij de transactie heeft geaccordeerd, kan hij de tracker delen met de ontvangende partij. Elke stap in het betaalproces wordt vervolgens weergegeven, zodat de ontvangende partij een real time bevestiging heeft dat de betaling is verzonden. Hierdoor kan deze ervoor kiezen om de producten of diensten vrij te geven op het moment van betalen in plaats van het moment van het ontvangen van de betaling. Dit stelt ondernemers in staat om onnodig tijdverlies te voorkomen. Hierdoor zij de Payment Tracker niet alleen aanzienlijk op tijd besparen, maar hoeven ook minder werkkapitaal te lenen. Doordat hun cash-to-cash cyclus verbetert, zijn zij financieel weerbaarder en toekomstbestendig in tijden van crisis.

Meer transparantie door real time tracken & tracen internationale betalingen
Naast aanzienlijke kostenvoordelen zorgt de Payment Tracker ook voor meer vertrouwen en draagt het bij aan meer transparantie in het internationale betalingsverkeer. Doordat zowel zender als ontvanger de status van transacties op elk gewenst moment kan raadplegen, krijgen zij beiden meer grip op het betalingsverkeer en kunnen zij tijdig ingrijpen als dat nodig is. Zo krijgen mkb’ers inzicht in het betaalgedrag van afnemers en kunnen zij bij vertragingen direct contact opnemen met de desbetreffende bank. Hierdoor kunnen verstoringen in het betaalproces sneller worden opgelost, wat de cashflow ten goede komt. Klanten kunnen de bank die de controle doet, sneller helpen aan de juiste gegevens in het due diligence-proces. Als een ondernemer in China bijvoorbeeld ziet dat zijn betaling aan een Nederlands bedrijf blijft steken bij een intermediaire bank in Qatar, kan hij meteen contact opnemen met die bank. Als blijkt dat er ondersteunende documentatie ontbreekt, kan de ondernemer deze alsnog aan de bank verstrekken zodat de betaling onmiddellijk doorgang kan vinden.

“Steeds meer ondernemers verkopen of kopen producten en grondstoffen in het buitenland. De betalingsvoorwaarden vragen vaak om een voorschot van 30 procent per bankoverschrijving en om vereffening van facturen vóór verzending van de gekochte producten. Met de Payment Tracker kunnen ondernemers nu onnodige vertraging besparen tussen aankooporder en levering. Hierdoor kunnen zij hun cash-to-cash cyclus aanzienlijk verkorten en hun behoefte aan werkkapitaal verkleinen”, zegt Jeroen Hoevers, landenmanager BeNeLux bij iBanFirst. “Een tijdige uitvoering van betalingen en de mogelijkheid om begunstigden te informeren, zijn cruciaal om de relaties van bedrijven met internationale leveranciers te versterken en de toelevering van producten te versnellen. Bovendien weten we dat internationale betalingen ruim de helft van het totale aantal verdachte transacties per jaar vertegenwoordigen, terwijl ze slechts 14 procent van de waarde van alle transacties bij elkaar vertegenwoordigen. Dit toont aan dat er een grote behoefte is aan meer transparantie in het internationale betalingsverkeer. Met de Payment Tracker willen we het internationale betalingsproces voor zowel ondernemers als financiële instellingen dan ook helder, inzichtelijk en eenvoudig maken. Ondernemers willen graag zo weinig mogelijk tijd kwijt zijn aan financiële zaken, zodat zij zich kunnen richten op wat zij het liefste doen: ondernemen.”

Over iBanFirst:
iBanFirst is een wereldwijde financiële dienstverlener die een gespecialiseerd online platform voor transacties in verschillende valuta biedt aan internationaal opererend mkb. Als alternatief voor het traditionele bankaanbod biedt zij een betalingservaring en een aanbod van financiële diensten dat aansluit op de behoefte van MKB-bedrijven. Dankzij iBanFirst kunnen financiële afdelingen van deze bedrijven betalingen verrichten en ontvangen in elke denkbare munteenheid en wisselkoersrisico’s afdekken. iBanFirst werd in 2013 in Parijs, vlakbij de Champs-Élysées, opgericht door oud-bankmanagers en ondernemers. iBanFirst is een Frans bedrijf met haar hoofdkantoor in België en is actief in Frankrijk, Nederland en Duitsland. Zij heeft toestemming om in de hele Europese Unie transacties te verrichten en ondersteunt ruim 4.000 klanten in alle delen van Europa. iBanFirst is aangesloten bij het SWIFT-netwerk en SEPA-gehomologeerd en heeft AISP- en PISP-accreditaties als onderdeel van de PSD2-regelgeving. iBanFirst heeft 46 miljoen euro opgehaald bij Xavier Niel en bij Europese durfinvesteerders als Serena, Breega Capital, Elaia en Bpifrance Large Venture.

 

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht