Industry Wire

Geplaatst door imec

Imec.istart trekt investeringen in technologische start-ups fors op

LEUVEN, 5 mei 2021 — Het imec.istart Fund krijgt een stevige kapitaalinjectie en groeit van 12,5 miljoen euro naar meer dan 30 miljoen euro. De maximale investering in elke technologische start-up gaat omhoog van 150.000 naar 250.000 euro. “We helpen een nieuwe generatie start-ups uitgroeien tot ambitieuze scale-ups”, zegt Sven De Cleyn, programmadirecteur van het imec.istart-acceleratorprogramma. “Zo investeren we op lange termijn in de transformatie van onze economie die na de COVID-19-pandemie meer dan ooit nodig zal zijn.”

Het imec.istart Fund werd in 2017 opgericht met een startkapitaal van 12,5 miljoen euro en een focus op starters die werken met digitale technologieën. De Vlaamse regering en de private partners die mee aan de wieg stonden van het fonds (imec, ING, BNP Paribas Fortis, Telenet en Cronos Groep) voeren nu samen een kapitaalverhoging door tot 30.5 miljoen euro.

Tot 250.000 euro per start-up

Naast de initiële focus van het fonds op digitale technologie zal er voortaan ook bijzondere aandacht gaan naar duurzaamheid en naar oplossingen met een hardwarecomponent. Om deze evolutie kracht bij te zetten trekt het fonds ook vier nieuwe partners aan die mee zullen zorgen voor de juiste omkadering: Verhaert, Nuhma, EFIN en Vlaamse EnergieHolding.

Dankzij de kapitaalverhoging kan de maximale investering in elke start-up omhoog. Nu ligt het plafond op 150.000 euro, voortaan zal het imec.istart Fund tot 250.000 euro in een start-up kunnen pompen.

Door de gemiddelde investering op te trekken, kunnen start-ups volgens De Cleyn sneller groeien. “We merken dat er een tekort is aan funding in een vroege fase. Er zijn de voorbije jaren heel wat fondsen opgericht, maar die groeien nu door naar hun tweede fonds en investeren grotere bedragen in latere kapitaalrondes. Zo ontstaat er opnieuw een gebrek aan early stage funding. Die kloof willen we overbruggen door ons plafond op te trekken. Bovendien storten steeds meer start-ups zich op oplossingen met een hardwarecomponent. Ze hebben een grotere initiële kapitaalnood dan start-ups die enkel software ontwikkelen.”

Evergreen fonds

Het imec.istart Fund krijgt niet alleen een forse kapitaalinjectie, het werd ook omgevormd tot een evergreen fonds. Dit betekent dat de opbrengsten uit eventuele exits niet meer noodzakelijk worden uitgekeerd, maar opnieuw kunnen worden geïnvesteerd in een nieuwe generatie start-ups.

Sven De Cleyn: “Het ecosysteem van technologische start-ups is een cruciale schakel om ons economisch en industrieel weefsel te transformeren. De COVID-19 pandemie heeft de noodzaak van een sterke lokale, duurzame en digitale economie enkel versterkt. De start-ups van vandaag zijn de grote bedrijven van morgen. Ze stimuleren de innovatie die de motor zal zijn van de relance en ze creëren werkgelegenheid. Deliverect, DataCamp en POSiOS (nu Lightspeed), drie van onze alumnibedrijven, hebben vandaag al meer dan 100 werknemers.”

De voorbije jaren bleken de investeringen van imec.istart vaak een vliegwiel voor follow-up funding. Elke euro die het imec.istart Fund investeerde in start-ups genereerde gemiddeld meer dan 25 euro van andere bronnen. De portfoliobedrijven van het imec.istart Fund haalden samen ruim 320 miljoen euro aan follow-up funding op. Met de kapitaalverhoging willen de verschillende partners de impact van het start-up-ecosysteem verder vergroten en zo bijdragen aan innovatie en een duurzame, lokale economie.

Als onafhankelijk onderzoekscentrum verbindt imec zich ertoe zijn expertise in te zetten om de feiten rond technologie en innovatie helder en objectief weer te geven, en zo de maatschappij te helpen ze te begrijpen en te plaatsen.

Over imec

Met meer dan 4.500 medewerkers van overal ter wereld, topwetenschappers en experten in verschillende onderzoeksdisciplines, een zeer geavanceerde R&D infrastructuur, en een uitgebreid partnernetwerk van wereldleiders uit de hightech-industrie, farma, ICT, … Vlaamse en internationale bedrijven, start-ups, de academische wereld en kenniscentra, is imec ‘s werelds grootste onafhankelijke onderzoekscentrum in nano-elektronica en digitale technologie. Imec’s onderzoek omvat geavanceerde halfgeleidertechnologie en siliciumfotonica, oplossingen voor slimme gezondheidzorg, duurzame energie, duurzame mobiliteit en slimme steden, artificiële intelligentie, 5G-communicatie en sensortechnologieën en nog veel meer.

Imec zet zijn expertise en industrieel netwerk ook in om duurzame maatschappelijke impact in Vlaanderen te creëren. Zo ondersteunt imec zowel kleinere organisaties die over beperkte R&D-middelen beschikken als grotere bedrijven in hun innovatieproces. Imec draagt als strategisch onderzoekscentrum en actieve speler in netwerkorganisaties en sectorfederaties bij aan het innovatienetwerk in Vlaanderen door de publieke sector, overheden en bedrijven in Vlaanderen samen te brengen, de uitwisseling van open data mogelijk te maken, en kennisuitwisseling te stimuleren.

Imec heeft zijn hoofdkantoor in Leuven, onderzoeksgroepen verspreid over de Vlaamse universiteiten, in Nederland, Taiwan en de VS, en vertegenwoordiging in China en Japan en India. In 2020 bedroegen de bedrijfsopbrengsten van imec 680 miljoen euro.

Meer informatie: www.imec.be

Imec is een geregistreerde merknaam voor de activiteiten van imec International (IMEC International, stichting van openbaar nut naar Belgisch recht), imec België (IMEC vzw, gesteund door de Vlaamse overheid), imec Nederland (Stichting IMEC Nederland, gesteund door de Nederlandse overheid), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.), imec China (IMEC Microelectronics Shanghai Co. Ltd.), imec India (IMEC India Private Limited), imec San Francisco (IMEC Inc.) en imec Florida (IMEC USA Nanoelectronics Design Center Inc.).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht