Inspiratiemiddag Light & Sound vrij toegankelijk

Het Rijksmuseum Twenthe en de Universiteit Twente houden aankomende vrijdag een vrij toegankelijke inspiratiemiddag over de toekomst van licht en geluid. De middag maakt deel uit van de reeks ‘Dream it, make it, share it’, een gezamenlijk initiatief om kunst en technologie bij elkaar te brengen. In de vijfdelige lezingenserie komen diverse thema’s rond de verbinding tussen de disciplines aan bod.
Afgelopen vrijdag vond de eerste van vijf uit de lezingenserie plaats. Zo’n tachtig aanwezigen werden door sprekers Edwin Dertien en Sylvain Vries meegenomen in de wereld van emotie en techniek. Die lezing was zodanig inspirerend, dat de organisatoren Universiteit Twente en het Rijksmuseum Twenthe hebben besloten twee van de komende sessies open toegankelijk te maken voor het publiek.
Aanstaande vrijdag draait alles om de toepassing van licht en geluid. De lezing wordt gehouden in het DesignLab in The Gallery op de campus van de Universiteit Twente (Hengelosestraat 500, Enschede). Het programma begint om 13.30 uur en duurt tot 15.30 uur. Roos Meerman, onderzoeker en productontwerper en Willem Hoebink, ontwerper en beeldend kunstenaar voor de openbare ruimte geven inzicht in welke innovaties op het gebied van licht en geluid de toekomst hebben. Denk daarbij aan kunstwerken gemaakt van zonnecollectoren of drones als straatverlichting.
Ook de lezing op vrijdag 29 mei, die in het teken staat van ‘Technopoetry’, de Twente Biënnale en het Maker Festival, is vrij toegankelijk. Eric Klarenbeek vertelt over zijn Mycelium-project, waarbij hij met behulp van 3d-printing een stoel heeft opgebouwd uit ‘schimmeldraden’. Plantaardig afval vormt daarmee de basisgrondstof voor de stoel in plaats van het traditionele (bio)plastic. Ook pitchen studenten Creative Technology hun GOGBOT-installaties tijdens de middag. Deze middag wordt gehouden in de Tetem-kunstruimte (Stroinksbleekweg 16, Enschede).
Gezamenlijk initiatief
De vrij toegankelijke lezingen maken onderdeel uit van de lezingenserie ‘Dream it, make it, share it!’. Dat is een gezamenlijk initiatief van de Academie van de Verbeelding (een nieuw initiatief van Rijksmuseum Twenthe) en de Universiteit Twente. De Academie van Verbeelding wordt opgericht vanuit Rijksmuseum Twenthe. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met onder andere de Universiteit Twente. Voordat de Academie van Verbeelding in het najaar start met een volledige programmering, wordt een aantal coproducties georganiseerd.
In de Academie van Verbeelding komen onderzoekers, ondernemers, startups, studenten, kunstenaars, ontwerpers en techneuten samen. Rondom actuele thema’s worden intensieve werksessies, trainingen, leadership programmes, (summer) schools, workshops, lezingen en thema-avonden georganiseerd.
AANMELDEN
Om praktische redenen vragen we deelnemers zich van tevoren aan te melden. Dat kan door een mailtje te sturen naar noldemonnikhof@rijksmuseumtwenthe.nl.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.