Kinderen online niet speels benaderen

UT- promovendus Hanna Jochmann- Mannak onderzocht het ontwerp van informatieve kinderwebsites, het zoekgedrag van kinderen (8 -12 jaar) en hun waardering van deze websites. Kinderwebsites waarbij niet alleen het uiterlijk, maar ook de manier van interacteren speels is opgezet (zoals de Junior Winkler Prins online encyclopedie, de kinderwebsite van de dierenbescherming, de website van het joods historisch kindermuseum en de website van het schooltv-programma Vroeger&Zo) worden minder goed gewaardeerd door kinderen, dan websites waarbij alleen het uiterlijk speels is en de navigatie redelijk klassiek (zoals willemwever.nl,kidsweek.nl en zapp.nl). Kinderen geven de voorkeur aan gebruiksvriendelijkheid zonder afleidende speelse interactie. Tevens vragen ze om een goede zoekmachine. Google voorziet daarin niet, want kinderen raken in die zoekmachine de weg kwijt.
“Zelfs een ‘saaie’, klassieke website zonder speelse toevoegingen zoals bibliotheek.nl/arrangement(het vroegere schoolbieb.nl) waarderen kinderen meer dan de eerstgenoemde speelse websites”, vertelt Hanna Jochmann-Mannak. Het aantal websites en apps voor kinderen groeit razendsnel en kinderen zijn de snelst groeiende groep internetgebruikers, zowel in Europa als in de VS. Toch grijpen de meeste kinderen voor het zoeken naar informatie ‘gewoon’ naar Google. Het probleem hierbij is dat kinderen vaak niet goed in staat zijn de relevantie en betrouwbaarheid van zoekresultaten in Google te beoordelen. Ook worden kinderen overdonderd door de hoeveelheid informatie die Google aanbiedt.
Onderzoek
Jochmann-Mannak concludeert dat het noodzakelijk is speciale informatieve websites voor kinderen te ontwikkelen. “Er is weinig onderzoek beschikbaar van websites die het beste werken voor kinderen.” In haar onderzoek analyseerde zij honderd internationale kinderwebsites, zette zij eye-tracking in (hoe het oog beweegt over het scherm) en deed zij een groot experiment rondom taakuitvoering en waardering onder ruim honderdvijftig kinderen.
Conclusie
Kinderen anno 2014 (de ‘Google generation’) hebben de voorkeur voor een zoekmachine op een kinderwebsite. Jochmann-Mannak ontdekte dat kinderen betere resultaten boeken via een zoekmachine dan via het navigeren door een menustructuur. Conclusie: Een goede zoekmachine is een absolute must bij het ontwikkelen van een informatieve kinderwebsite. Kinderen waarderen het als een website er leuk uitziet, maar voor het navigeren geven ze de voorkeur aan een klassieke interactievorm zonder speelse elementen.
Prijs
Samen met haar promotoren publiceerde Hanna Jochmann-Mannak het hoofdstuk over het corpusonderzoek in het journal ‘Technical Communication’ waarbij zij de Frank R. Smith Outstanding Journal Article Award (2013) wonnen. De ‘Silver Excel 2013 Award’ in de category ‘Journal: Feature Article’ ging tevens naar deze onderzoekers.
Meer informatie
Hanna Jochmann-Mannak promoveert op 9 januari om 14.30 uur in gebouw de Waaier op de UT-campus. Haar promotoren zijn Prof. dr. T.W.C. Huibers, Prof. dr. L.R. Lentz en Prof. dr. T.J.M. Sanders. Het proefschrift: “Websites for children: Search strategies and interface design – Three studies on children’s search performance and evaluation” is opvraagbaar. Haar studie vond plaats bij het Instituut CTIT.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.