Kwaliteitssoftware van Snakeware doorloopt minimaal 500 tests

Wij voorzien met onze software in gebruiksvriendelijke interactie met steeds meer devices, zoals smartphone, tablet, desktop, televisie, drukwerk, social media, etc. Doordat wij data in de vorm van bijvoorbeeld (prijs)informatie, omschrijvingen, hoeveelheden, e.d. uit onderliggende primaire systemen op slimme manieren via onze software doorzetten naar deze devices, is onze software een onmisbare schakel in het beheersbaar houden van de communicatiemix.
Onze klanten bouwen hun communicatiemix op de tools die wij hen in handen geven. Zij vertrouwen op de expertise van de software engineers die deze tools bedenken, bouwen en beheren. Daarmee weten wij al jaren aansprekende, succesvolle omgevingen te creëren die nagenoeg altijd online zijn.
Om de kwaliteit, veiligheid en continuïteit van onze software te borgen wordt deze getest, alvorens wij deze vrijgeven voor gebruik door onze klanten. Kwaliteit in alles wat wij doen voor onze klanten staat bij Snakeware voorop. Vandaar dat wij ervoor hebben gekozen om in te zetten op geautomatiseerd testen van onze software, naast de gebruikelijke handmatige tests waarmee wij tot nu toe werkten.
Groot voordeel van geautomatiseerd testen ten opzichte van handmatig testen is dat wij nu in staat zijn om onze software op verschillende abstractieniveaus te testen, in plaats van handmatig en stap voor stap de software helemaal door te lopen op foutgevoelige onderdelen. De keuze is hierbij gevallen op het zogenaamde Unit Testing. Een Unit Test draait namelijk om het testen van het kleinst mogelijke stukje code om te kijken of deze aan de eisen voldoet.
Vanuit deze kleinste functietest zullen wij voortaan alle functies die onze software omvat geautomatiseerd testen, alvorens deze in gebruik wordt genomen.
"Voordat we een product opleveren, worden automatisch meer dan 500 tests doorlopen. Pas als elke test succesvol wordt afgerond, wordt het product uitgerold. Ditzelfde gebeurt bij eventuele latere wijzigingen. Hiermee realiseren we een constante kwaliteit", zegt Pier Janssen namens het team van engineers dat zich dagelijks bezig houdt met de software ontwikkeling bij Snakeware.
Het belangrijkste doel van testen is uiteraard het vinden van fouten in de code voordat deze gebruikt wordt. Of anders gezegd: het garanderen dat de code geen fouten bevat. Door tests te schrijven als onderdeel van het ontwikkelproces, in plaats van achteraf, worden fouten eerder gevonden. En hoe eerder dit gebeurt, hoe kleiner de kans op vervolgschade en hoe betrouwbaarder en gebruiksvriendelijker onze klanten de software ervaren. Daarnaast maakt dit het makkelijker om Bugfixes uit te voeren. De Unit Tests zijn ook een nuttige vorm van documentatie. Een Unit Test beschrijft tot in detail wat de software doet en dit biedt dan ook nog eens goede gebruiksvoorbeelden.
Het toepassen van deze Unit Tests, op dit moment zo’n 500, zorgt ervoor dat wij de kwaliteit van onze software continu verbeteren. Dit levert betere architectuur op om de vele devices en data die wij middels onze software ontsluiten altijd op het hoogste niveau beschikbaar te houden.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.