De markt ziet brood in bestelplatform Bistroo

EINDHOVEN, 22 Juni 2021 – Bistroo, een nieuw platform voor de bezorging van maaltijden, lekkernijen en speciaalproducten, heeft acht miljoen opgehaald en wil daarmee snel uitgroeien tot een waardig alternatief in de markt. Bistroo wil met het geld zijn ambitie kracht bij zetten om op korte termijn de platformeconomie eerlijker te maken.
Deze stap maakt het mogelijk om de focus vol te leggen op verdere ontwikkeling van de software en de community, die het samen mogelijk maken om de commissie voor restaurants die zich hebben aangesloten laag te houden. Volgens bedenker en oprichter van Bistroo, Bas Roos zit daar momenteel in de markt namelijk veel pijn : “We zien dat restaurants in de houdgreep belanden bij afhaal- en bezorg platformen. Vaak betalen ze dertien tot dertig procent commissie en ontvangen ze de uitbetaling vanuit het platform pas later. Dat is voor veel ondernemers niet te doen.”
Bistroo strijkt in ruil voor het faciliteren van bestellingen slechts vijf procent commissie op en heeft inmiddels meer dan 20.000 gebruikers bediend. Het opgehaalde bedrag is bedoeld om dat aantal gebruikers en community verder te laten groeien, maar ook wordt het platform voortdurend verbeterd. De restauranthouder is binnen het platform zelf volledig in beheer over zijn winkel, klanten, betalingen, data, promoties en klantloyaliteit.
Regie behouden
Vooral het streven naar een volledig geautomatiseerd ‘platform as a service’ systeem moet ervoor zorgen dat horecaondernemers bij Bistroo niet in een dwangbuis belanden. De tendens is nu, volgens Roos, dat de vrijheid van restaurants steeds meer uit zicht begint te raken. “Grote bestelplatforms zijn agressief en nemen naast geld ook de autonomie af van de restauranthouder”, vertelt Roos. “Ze hebben controle op het menu, bepalen soms zelfs wanneer een ondernemer bepaalde gerechten moet afprijzen en beheren vaak de betalingen volledig.”
Binnen de Bistroo- community bepalen ondernemers alles zelf en het platform maakt directe betalingen mogelijk, zodat het geld meteen bij de ondernemer op de rekening komt te staan. Alles is erop gericht dat de restauranthouders de regie behouden.
Recept niet houdbaar
De investering in Bistroo komt volgens Roos in een tijd dat de verdienmodellen van grote platforms onder druk staan: “Partijen zijn verwikkeld in een rat race. Ze staren zich alleen maar blind op hun doel om een monopolie in de markt te bemachtigen. Geld gaat nu allemaal op aan marketing en ze maken vooralsnog verlies. Dat is wonderlijk aangezien thuisbezorgen, na het uitbreken van corona, hoogtij viert . De partij die het voor elkaar krijgt dat monopolie te verwerven, moet uiteindelijk wel zijn prijs gaan verhogen om winst te maken. Je kan je afvragen of dat een wenselijk scenario is voor consumenten en ondernemers.”
Het geheime ingrediënt: community token BIST
De BIST token is het geheime ingrediënt waardoor Bistroo nu in staat is deze stap te maken. Mensen hebben massaal dit soort tokens aangeschaft, waardoor het platform nu echt impact kan gaan maken. Gebruikers van het platform worden ook beloond met BIST wanneer ze bijvoorbeeld een review achterlaten op het platform of nieuwe restaurants aandragen. Doel is om uiteindelijk een leger aan ambassadeurs tot stand te brengen, die meewerken aan de groei van Bistroo. Eten bestellen en gebruik maken van traditionele betaalmethoden blijft bovendien gewoon mogelijk, maar de toekomst richt zich op een neutraal netwerk met directe betalingen, zonder tussenpersoon.
————————————————————————————————————
Over Bistroo
Maaltijdbezorging; Bistroo pakt dat net even anders aan. Het geautomatiseerde platform staat voor een betere gebruikerservaring, voor lagere transactiekosten met een directe betaling en een eerlijkere open infrastructuur. Bistroo wil niet alleen het restaurant aan een eerlijkere omzet helpen, maar ook de consument wordt verbonden aan het netwerk door de toepassing van de digitale token BIST. Bistroo werkt samen met de Koninklijke Horeca Nederland.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.