Industry Wire

Geplaatst door Betaalvereniging Nederland

Miljardste contactloze betaling bij bloemenkiosk

Op donderdag 23 maart 2017 is bij bloemenkiosk Alice tussen Amstelveen en Amsterdam een nieuwe mijlpaal gevierd: de miljardste contactloze betaling. Het aantal contactloze betalingen is sinds de invoering in 2014 explosief toegenomen. De miljardste contactloze betaling deed er minder dan drie jaar over. Nadat pinnen aan de toonbank in 1990 werd geïntroduceerd, duurde het tot 1997 voordat de miljardste pinbetaling werd gedaan.

Steeds meer Nederlanders betalen snel en gemakkelijk door hun betaalpas of mobiele telefoon kort tegen de betaalautomaat te houden. Bij bedragen tot en met 25 euro gaat dat meestal zonder pincode.

De bloemenkiosk heeft al meer dan tien jaar een pinautomaat. Zeven van de tien klanten betalen inmiddels door te pinnen. Toen de oude pinautomaat vervangen moest worden, heeft winkeleigenaar Ton Jansen van Gaalen meteen een contactloze automaat in huis gehaald. “Ik moedig onze klanten aan om contactloos te betalen. Het gaat veel sneller en wij houden tijd over om de bloemen mooi in te pakken.”

Kwart van pinbetalingen is contactloos

Inmiddels is contactloos betalen gemeengoed geworden, op steeds meer locaties en voor steeds hogere bedragen. Directeur Piet Mallekoote van Betaalvereniging Nederland: “Consumenten die contactloos betalen eenmaal hebben ontdekt, blijven het doen. Het aandeel contactloze betalingen op het totale aantal pinbetalingen is het afgelopen jaar verdubbeld tot ruim een kwart.”

Steeds meer contactloze betalingen zijn voor bedragen boven 25 euro, mét pincode. 10 procent van de contactloze betalingen is nu voor die hogere bedragen; een jaar geleden was dat nog 5 procent. Het gemiddelde contactloze pinbedrag steeg daardoor van 8,90 euro tot 11,20 euro.

Voordeliger voor ondernemers

Net als bloemenkiosk Alice omarmen veel andere ondernemingen het contactloze betalen. Het is snel, makkelijk, veilig en voordelig. Contactloos betalen kost een ondernemer gemiddeld 15 eurocent per betaling. Daarin zijn ook alle indirecte kosten meegerekend, zoals de kosten van de automaat en de huur van de benodigde netwerkverbinding. Een klassieke pinbetaling kost gemiddeld 19 eurocent en een contante betaling zelfs 25 eurocent.

Tweederde van alle Nederlandse betaalterminals is inmiddels geschikt om contactloos te betalen. In 2020 moeten alle betaalautomaten contactloos betalen ondersteunen. Op dit moment zijn meer dan 19 miljoen contactloze betaalinstrumenten (betaalpassen en telefoons met betaalapp) in omloop.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht