Industry Wire

Geplaatst door MKB Fonds

MKB Fonds realiseert opnieuw uitbreiding van IT-cluster

Amstelveen, april 2020 – MKB Fonds, de participatiemaatschappij die begin van dit jaar verhuisde van Amsterdam naar Buitenplaats ‘Wester-Amstel’ in Amstelveen, zet haar investeringsstrategie – waarbij gefocust wordt op groepsvorming van ICT-dienstverleners – onverminderd voort. Eerder deze maand heeft zij geparticipeerd in IT-dienstverlener Tredion uit Gorinchem.

Over Tredion

Tredion uit Gorinchem werd in 1999 opgericht door de huidige DGA, Jan van Wijgerden. Tredion installeert, beheert en onderhoudt de ICT-omgeving voor het MKB en middelgrote bedrijven en organisaties. De onderneming is tevens specialist op het gebied van IT-security en productiviteit. Tredion is gegroeid tot een onderneming die voor haar klanten duizenden werkplekken voorziet van IT en telecom. Om haar klanten een compleet dienstenpakket te kunnen leveren, biedt Tredion sinds 2013 ook telecomdiensten aan. Het bedrijf onderscheidt zich door de hoge mate van standaardisatie en automatisering van interne processen en systemen. De onderneming heeft circa 40 medewerkers in dienst en realiseert jaarlijks zo’n € 7 miljoen omzet.

Toekomstbestendig door samen te werken

De markt voor ICT ontwikkelt zich in een rap tempo. Bedrijven zijn vaak onvoldoende in staat om de ontwikkelingen zelfstandig te volgen of kiezen er bewust voor om zich op hun kernactiviteiten te richten. De participatie in Tredion is een uit de reeks participaties die MKB Fonds eerder verwierf in de ICT-dienstverleningssector. MKB Fonds bouwde in korte tijd een cluster onder de naam Futureproof Group, waarbinnen nu negen vergelijkbare bedrijven samenwerken. Gezamenlijk realiseren zij ruim € 60 miljoen omzet met zo’n 350 medewerkers. Deze bedrijven profiteren van schaalvoordelen en kennisdeling. Ook Tredion sluit zich hierbij aan. De competenties van Tredion op het gebied IT-security en productiviteit zijn een waardevolle aanvulling binnen de groep en door de toevoeging van Tredion creëert de groep bovendien meer geografische dekking.

Emiel Havinga, partner bij MKB Fonds legt uit: “In de markt voor ICT-dienstverleners is duidelijk sprake van de trend naar verdere consolidatie. Een gefragmenteerde markt als deze leent zich goed voor een dergelijke strategie en we zien dat de behoefte tot groepsvorming groot is.”

Kansen in de markt ondanks het coronavirus

Hoewel door de uitbraak van het coronavirus bedrijven in veel sectoren significant inleveren, geldt dit in veel gevallen niet voor bedrijven in de ICT-dienstverlening. Jan van Wijgerden vult aan: “ In de huidige marktomstandigheden is meer dan eens het belang van goede IT en telecom duidelijk geworden. Wij zien vooralsnog dan ook geen negatief  effect op de resultaten, doordat IT wordt gezien als cruciale schakel om geheel of gedeeltelijk thuis te kunnen werken en thuisonderwijs te faciliteren. Tijdens de financiële crisis van 2008 was ICT al onmisbaar en door de jaren heen zijn bedrijven hier alleen nog maar meer afhankelijk van geworden voor hun bedrijfsvoering.”

Consolidatiegolf in IT

In de markt voor ICT-dienstverleners is duidelijk sprake van de trend naar verdere consolidatie. Dit wordt ingegeven door enerzijds de noodzaak tot schaalgrootte om klanten en medewerkers te kunnen blijven faciliteren en investeringen innovaties te kunnen blijven doen, en anderzijds de vraag vanuit strategische kopers en investeerders naar middelgrote ICT-dienstverleners. Daarnaast wordt ook door (middel)grote buitenlandse ICT-dienstverleners naar de Nederlandse markt gekeken, zoals de Zweedse Dustin die Vincere Groep overnam voor € 65 miljoen.

Naast de strategische partijen, zijn er een groot aantal financiële (private equity) investeerders geïnteresseerd in de markt voor ICT-dienstverlening, zoals Holland Capital en Main Capital. Deze interesse wordt met name gewekt door de groeivooruitzichten, het gunstige ‘recurring businessmodel’ met een uitstekende voorspelbaarheid van de kasstromen door de gecontracteerde klantposities, de bancaire financierbaarheid van deze bedrijven en de gunstige exit-vooruitzichten door de eerdergenoemde strategische interesse.

Over MKB Fonds 

MKB Fonds richt zich sinds haar oprichting in 2011 op het lange termijn participeren in volwassen Nederlandse MKB-bedrijven, met een bewezen marktpositie en goede vooruitzichten. MKB Fonds richt zich met name op investeringen bedoeld voor bedrijfsopvolging binnen familiebedrijven. Daarnaast hanteert MKB Fonds voor veel van haar participaties een buy & build strategie.

MKB Fonds werkt altijd nauw met de ondernemers samen om verdere groei te realiseren. Door haar omvangrijke portefeuille kent zij de uitdagingen van ondernemers. Continuïteit van de onderneming staat voorop en het doel van een investering is het creëren van lange termijn waarde.

MKB Fonds beheert momenteel vier vergelijkbare fondsen met een totale waarde van circa € 55 miljoen. MKB Fonds is zeer actief en heeft reeds 59 transacties gedaan en houdt op dit moment 22 participaties. Deze ondernemingen realiseren gezamenlijk meer dan € 300 miljoen omzet en bieden werkgelegenheid aan ruim 700 mensen in binnen- en buitenland.

Over Futureproof Group 

In 2013 heeft MKB Fonds geparticipeerd Joheco Automatisering uit Hillegom. Onderdeel van de transactie was de ambitie om door middel van overnames te groeien in de gefragmenteerde markt van ICT-dienstverleners (meer specifiek: managed service providers). Sindsdien heeft MKB Fonds haar portefeuille in de IT-dienstverleningssector sterk uitgebreid. Naast Tredion en Joheco maken ook De Computerwacht (Bodegraven), Advisor ICT Solutions (Mijdrecht), Xantion (Ede), Desktoptowork (Den Haag), DWE ICT (Eemnes en Heteren), Managed IT (Nieuwegein) en Arrix (Drachten) deel uit van de portefeuille. Gezamenlijk realiseren deze bedrijven jaarlijks ruim € 60 miljoen omzet en hebben zij circa 350 medewerkers in dienst.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht