Industry Wire

Geplaatst door Foto agenda

Nieuw initiatief Foto-agenda, groepeert alles in de fotografie op één plek

Foto-agenda is hét nieuwe online platform voor fotografie in België en Nederland. De website (www.foto-agenda.nl) gidst het publiek overzichtelijk door alles dat er in beide landen op professioneel fotografiegebied te zien en te doen is. Van festivals en beurzen, tot tentoonstellingen, (artist)talks, lezingen, openingen en andere presentaties. Men kan er zelfs fotografiewandelingen mee maken, dankzij de kaartfunctie die online, real time toont wat, waar te beleven is. Musea, galeries, media en foto-instellingen kunnen er ook hun nieuws kwijt. Van vernissages en oproepen, tot recensies, (boek)presentaties en andere wetenswaardigheden. Nieuwsbrieven en social media voorzien de fotoliefhebbers van updates.

Foto-agenda wil de fotografie dichterbij het publiek brengen en andersom, het publiek dichterbij de fotografie. De gedachte achter de agenda: als film-, theater- en dansliefhebbers in tal van media hun eigen agenda kennen, waarom fotografie dan niet? Het maatschappelijk en culturele belang is evident, het publiek is groot en het aanbod bij musea, festivals en galeries is overweldigend, gefragmenteerd en groeiend bovendien. Inmiddels zijn ruim vierhonderd activiteiten van meer dan honderd organisatoren gepubliceerd die meer dan 44.000 unieke lezers bereikten, een aantal dat nog fors groeit.

Van en voor de fotografie
Het initiatief is van meet af aan door de fotografie omarmd. Pictoright, de  auteursrechtenorganisatie van beeldmakers en Dupho, de beroepsvereniging van professionele fotografen steunen het initiatief, evenals de Belgische evenknie. Daarnaast is er ook steun van (foto)musea, galeries en foto-instellingen, met klinkende namen als het Foam, het Nederlands fotomuseum Rotterdam, het fotomuseum Den-Haag, Bozar en Botanique in Brussel en FOMU uit Antwerpen, maar ook Fotodok, Stadsarchief Amsterdam, Kahmann gallery, 44 Gallery en Noorderlicht house of photography. Foto-agenda werkt daarnaast samen met (foto)media zoals het tijdschrift Focus in Nederland en Shoot in België. Daarmee is het initiatief branchebreed gedragen.
Initiatiefnemers zijn foto(boeken)kenner Edie Peters, voormalig fotoredacteur bij de Volkskrant en man achter fotografieboekwinkel en -platform PhotoQ  en uitgever Christophe Rocour. Peters hield jarenlang zelf een agenda bij, totdat bleek dat dat teveel werk vergde. Rocour, bij aanvang student aan de Foto-academie, mistte een helder overzicht. Samen besloten ze de agenda te starten.

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht