On Campus, als het kan | Online, omdat het kan

De Nederlandse universiteiten zijn sinds half maart druk in de weer om academische onderwijs en onderzoek vanuit huis mogelijk te maken. Nu de eerste crisisweken voorbij zijn, wordt het tijd om vooruit te kijken. Daarom slaan de universiteiten in Nederland nu de handen ineen om toekomstscenario’s uit te werken. Zo laten zij zien dat het universitair onderwijs doorgaat, altijd.
Studeren tijdens de coronasituatie
De academische gemeenschap is gebaat bij het delen van kennis en ervaringen. Het online gaan van het onderwijs heeft dan ook een enorme impact op studenten, docenten en wetenschappers. De Nederlandse universiteiten werken hard aan allerlei oplossingen. Via schermen met elkaar communiceren blijkt niet altijd ideaal. En online vervanging voor practica is nog een moeilijke taak die in het verschiet ligt. Toch blijken de universiteiten inventief. Hoewel de weg misschien nog lang is, elke dag komen we een stukje dichterbij oplossingen voor deze nieuwe werkelijkheid. De TU/e is bijvoorbeeld vandaag langzaam begonnen met het opstarten van de labs op de campus. Zolang dat veilig kan.
Studie kiezen en starten
De TU Eindhoven en de Nederlandse universiteiten werken aan verschillende scenario’s die zich laten samenvatten door de volgende zin: On campus als het kan. Maar ook: online omdat het kan. TU/e heeft het online onderwijs én de online voorlichting op orde. Zo doet de universiteit zijn uiterste best om de kwaliteit die ons Hoger Onderwijs kenmerkt ook echt te kunnen bieden.
De wetenschap heeft nu meer dan ooit jonge mensen nodig. Jonge mensen die door een goede opleiding en academische vorming en bildung een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij en zo het hoofd bieden aan de uitdagingen van morgen. Met het verschuiven van de aanmelddeadline naar 1 juni is er nog tijd om nu een studie te kiezen én in september te starten.
Een ding heeft prioriteit: de gezondheid staat voorop. We trachten met elkaar een wereldwijd gezondheidsprobleem op te lossen en in de tussentijd maken de universiteiten er het beste van. Hoe het ook zal aflopen, het universitair onderwijs in Nederland staat aan.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.