Industry Wire

Geplaatst door KU Leuven

Onderzoekers plaatsen vraagtekens bij apps om online gedrag van kinderen op te volgen

Er zijn heel wat apps op de markt waarmee ouders het online gedrag van hun kinderen kunnen opvolgen of blokkeren. Maar is dat wel zo’n goed idee? Volgens onderzoekers van de KU Leuven kunnen dergelijke apps negatieve gevolgen hebben voor de relatie tussen ouder en kind, en ontnemen ze jongeren de kans om online ervaringen op te doen en zo veerkracht op te bouwen.

Voor heel wat jongeren speelt een groot deel van hun sociale leven zich online af. Hen zonder meer verbieden om online contacten te onderhouden is dan ook geen goed idee, vinden de onderzoekers.

Op je computer of tablet kan je makkelijk aparte accounts aanmaken voor ouders en kinderen. Het ‘kinderaccount’ kan je zo instellen dat het kind bijvoorbeeld niet kan surfen naar websites met aanstootgevende inhoud. Op een spelconsole kan je instellen dat je kind niet kan chatten met vreemden of geen aankopen kan doen.
Het zijn slechts enkele voorbeelden van maatregelen waarmee ouders het online gedrag van hun kinderen kunnen controleren of inperken. Onderzoekers van de KU Leuven waarschuwen dat dergelijke apps niet zaligmakend zijn. Als controles of restricties zonder overleg met het kind opgelegd worden, hebben ze negatieve gevolgen voor de relatie tussen ouder en kind. Bovendien zal het kind zo ook niets leren.

Professor Bieke Zaman en onderzoekster Marije Nouwen van het Instituut voor Mediastudies bestudeerden hoe ouders thuis met hun kinderen het internetgebruik bespreken. Ze gingen daarvoor onder andere in gesprek met 24 Vlaamse ouders en 36 kinderen tussen 3 en 9 jaar oud. Daarnaast gingen de onderzoekers graven in eerder gepubliceerd onderzoek over ouderlijke controle op het mediagebruik van jongeren, en maakten ze een analyse van de bestaande tools.

“Heel vaak gaat het om apps waarmee je je kinderen afschermt van bepaalde content of online contacten. Het grote nadeel is dat je je kind zo ook de kans ontneemt om online ervaringen op te doen”, aldus professor Zaman. Voor heel wat tieners speelt een groot deel van hun sociale leven zich online af. Jongeren zonder meer verbieden om online contacten te onderhouden, of deze sterk inperken, is dan ook geen goed idee. Bovendien werkt het vaak averechts: het kind zal stiekem toch online gaan. Of de relatie tussen ouder en kind raakt vertroebeld.

“Apps om het online gedrag van je kind in de gaten te houden of te beperken mogen niet gezien worden als ‘big brother’-apps waarmee je je kind als het ware de hele tijd bespioneert”, zegt Marije Nouwen. “Dergelijke apps kunnen wél hun dienst bewijzen als ze gebruikt worden in overleg met je kind. Zo kan je je kind leren omgaan met onaangename onIine ervaringen, en kan het veerkracht opbouwen. Tegelijkertijd kan het ook heel wat positieve online ervaringen opdoen.”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht