Open onderwijs TU Delft valt in de prijzen

Drie cursussen van de TU Delft winnen dit jaar ‘Awards for OpenCourseWare Excellence’ van het wereldwijde Open Education Consortium. Het consortium is de grootste internationale organisatie op het gebied van open onderwijs. Honderden onderwijsinstellingen en aanverwante organisaties die onderwijsmateriaal vrij delen via internet zijn er bij aangesloten. De prijzen worden uitgereikt op het jaarlijkse congres van het Open Education Consortium, dat dit jaar plaatsvindt van 22 tot 24 april in Banff, Alberta, Canada.
Gratis online cursussen
Het Open Education Consortium reikt drie prijzen uit voor gratis open online cursussen (open MOOC’s). ‘Open’ betekent dat anderen het materiaal (niet-commercieel) mogen gebruiken. Twee van deze prijzen gaan naar de TU Delft.
Solving Complex Problems, van Alexander de Haan, gaat over ‘Complex Multi Actor Systems’, ‘spaghetti situaties’ waarin alles met elkaar verbonden lijkt en veel factoren elkaar beïnvloeden. Denk aan een situatie waarbij een nieuwe energietechnologie opkomt in een bestaande energiemarkt. In dergelijke discussies praten mensen vaak over oplossingen, maar weet niemand wat precies de vraag is of de beste oplossing. Kwantitatieve en kwalitatieve modellen helpen grip te krijgen op dergelijke complexe vraagstukken. Deelnemers aan de cursus verwerven praktische instrumenten en methoden om complexe problemen te structureren en analyseren.
Ook Delft Design Approach van Jaap Daalhuizen krijgt een Award of Excellence in de categorie ‘Open MOOC’. Deze cursus is een gestructureerde benadering die ontwerpers helpt om complexe ontwerpopdrachten aan te pakken: van het formuleren van een strategische visie, het in kaart brengen van de context van gebruikers, tot het ontwikkelen en selecteren van betekenisvolle ontwerpen voor producten en diensten. Met deze MOOC wil de TU Delft deelnemers kennis laten maken met de Delftse ontwerpaanpak middels een aantal modellen en ontwerpmethoden en de kennis en ervaring van zowel experts vanuit het onderwijs als de praktijk. De online cursus biedt de mogelijkheid om resultaten te vergelijken met die van Delftse ‘on campus’ studenten en met ontwerpers uit de praktijk.
Open Course Ware
The Human Controller, van David Abbink, is een vak in de Masteropleiding Mechanical Engineering. Het materiaal van dit vak (videocolleges, oefeningen, artikelen, tentamenvragen…) is als OpenCourseWare (OCW) vrij beschikbaar op internet. Het Open Education Consortium geeft het vak een prijs voor ‘Outstanding (OCW) Course‘.
De cursus gaat in op de mogelijkheden en beperkingen van de mens bij het besturen van apparaten. De verschillende menselijke sensoren worden uitgelegd, en ook de werking van spieren en coördinatie van bewegingen. De stuuractiviteiten van de mens worden in een regeltechnisch kader uitgelegd; een lastig onderwerp dat door praktijkvoorbeelden toegankelijk wordt gemaakt. In twee opdrachten van de cursus kunnen de studenten zelf experimenten doen en ervaren dat de theorie ook op henzelf van toepassing is. In een van deze projecten doen de studenten, met een programmaatje dat ze kunnen downloaden, een soort spelletje waarbij ze met de muis een bewegende stip moeten volgen. Zo kunnen de studenten zelf ervaren hoe ingewikkeld het kan zijn om verschillende typen systemen aan te sturen en leren ze om hun eigen stuurgedrag te meten en wiskundig te modelleren.
Kennis delen
De TU Delft ziet het als een van haar taken om kennis wereldwijd te delen en publiceert daarom sinds 2007 het materiaal van vakken online als OpenCourseWare. Inmiddels zijn 150 vakken gepubliceerd. Zij krijgen zo’n 1500 bezoekers per dag.
De TU Delft biedt sinds september 2013 MOOC’s aan die gevolgd kunnen worden door ieder die toegang heeft tot internet. Tot nu toe zijn daarmee ruim 350.000 mensen wereldwijd bereikt. De TU Delft heeft op dit moment 17 MOOC’s. Bijzonder aan de MOOC’s van de TU Delft is dat ze volledig open zijn (onder een vrije of open licentie worden gepubliceerd), dat wil zeggen dat anderen het materiaal (niet-commercieel) mogen gebruiken.
Meer informatie
Bekijk The Human Controller op de Open Course Ware website van de TU Delft.
Meer over de MOOC’s van TU Delft.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.