Industry Wire

Geplaatst door Infor

Oproep: Maak van het digitaal productpaspoort de nieuwe norm in de modebranche

Bij het nemen van aankoopbeslissingen kijken consumenten tegenwoordig naar duurzaamheid. Zeker in de modebranche. Maar juist in deze branche is die informatie niet zomaar beschikbaar. Veel essentiële informatie strandt gefragmenteerd in de onoverzichtelijke keten. Organisaties binnen die keten kijken vooral naar elkaar en zijn bang om gevoelige informatie vrij te geven. De modebranche heeft daarom een mentaliteitsverandering nodig. Allemaal om consumenten te voorzien van de gewenste duurzaamheidsinformatie, én ondertussen ook economisch vooruit te gaan.

Duurzamer opereren en tegelijkertijd economische winst boeken? Dat is de heilige graal op de vraag die steeds vaker, helemaal rondom grootschalige actieperiodes als Black Friday, opdoemt. Veel modebedrijven zijn verdeeld – zo niet sceptisch – over de strategie om op beide terreinen winst te boeken. Maar er is een succesformule uit andere branches die in de modebranche een reuzenstap kan zijn op weg naar deze toekomst: een digitaal productpaspoort.

Digitaal productpaspoort voor duurzame en economische winst
Een goede manier om duurzaamheiddata bij een product beschikbaar te maken is een digitaal product paspoort (DPP). Zo’n paspoort benadrukt de kernwaarde van een product en levert waardevolle inzichten, zoals de oorsprong en de samenstelling, maar kan ook de mogelijkheden voor het verlengen van de levensduur van een product aangeven.
In veel industrieën is dit soort informatie al de normaalste zaak van de wereld. Denk aan de voedingsmiddelenindustrie. Maar ook in de modebranche neemt de vraag naar duurzamere producten, en dus naar deze gegevens, snel toe. Daar profiteer je als merk niet alleen van omdat je aan een concrete consumentenvraag voldoet. Het levert ook enorme voordelen op voor het verlagen van kosten en efficiëntere bedrijfsvoering.

Transparantie resulteert in merkloyaliteit
Want de loyaliteit van consumenten aan een merk is vaak gebaseerd op de emotionele band met een merk of merkproduct. Duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid spelen een steeds grotere rol in die emotionele band. Consumenten zijn geneigd om te kiezen voor merken die een duidelijk verhaal vertellen over die facetten en die zich duidelijk richten op het behoud van de planeet. Het is dus noodzakelijk om die gegevens compleet en transparant met die consumenten te delen.

Oplossing schuilt in blockchaintechnologie
Het grote dilemma bij het verzamelen van dit soort data is dat ze vaak niet zomaar voorhanden zijn. Of heel moeilijk te vinden. Een kledingfabrikant heeft bijvoorbeeld niet alle gegevens over alle gebruikte grondstoffen. Er zitten daardoor ‘gaten’ in de gegevensketen die opgevuld moeten worden om toch een compleet beeld te kunnen geven. Blockchaintechnologie en kunstmatige intelligentie (AI) bieden hierin uitkomst. Blockchain bij het vastleggen en verstrekken van de informatie; AI in het opzoeken, verzamelen, analyseren en representeren.

Omdat publieke blockchains gedecentraliseerd zijn is ongeoorloofde toegang en manipulatie van de data zo goed als onmogelijk. Dit maakt de output bijzonder betrouwbaar. Dat publieke karakter zorgt er aan de andere kant ook wel weer voor dat er privacy-problemen ontstaan. Merken zullen uit concurrentie-oogpunt niet heel happig zijn om de samenstelling van hun producten zomaar prijs te geven. Maar dat zijn wel vaak de data die nodig zijn voor duurzaam gebruik, terugwinning en hergebruik.

Oproep tot branchebrede mentaliteitsverandering
Er zal dus naast de technologische mogelijkheden ook een mentaliteitsverandering in de branche moeten komen zodat deze gegevens wel beschikbaar worden gesteld voor de consument. Op een effectieve en ethisch verantwoorde manier. Een digitaal productpaspoort biedt de mogelijkheid om de nieuwe norm in de mode-industrie te worden. En vormt daarmee een belangrijke strategie om als branche duurzamer te opereren.

Einde bericht
Over Infor
Infor is marktleider in industrie-specifieke cloudsoftware en ontwikkelt volledige ERP-oplossingen voor essentiële zakelijke applicaties en diensten. De oplossingen dragen bij aan operationele voordelen en een snellere time-to-value bij klanten. Infor beschikt over 17.000 medewerkers in 175 verschillende landen. In totaal helpt Infor wereldwijd 60.000 bedrijven bij het realiseren van hun doelstellingen. Infor beschikt, als onderdeel van Koch, bovendien over de financiële kracht, structuur en visie om duurzame klantrelaties te onderhouden. Ga voor meer informatie naar www.infor.com.

Copyright ©2023 Infor. All rights reserved. The word and design marks set forth herein are trademarks and/or registered trademarks of Infor and/or related affiliates and subsidiaries. All other trademarks listed herein are the property of their respective owners.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht