Rechter verwijst inhoudelijke behandeling rechtszaak over nieuwe Rijkspassen naar bodemprocedure

Het kort geding dat het gespecialiseerde ICT-bedrijf AET Europe tegen het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) aanspande, heeft AET harde bewijzen opgeleverd dat de aanbesteding van 150.000 nieuwe Rijkspassen voor ambtenaren onrechtmatig is geweest. Daardoor dreigt een nieuw ICT-debacle voor de overheid.
De rechter wees dinsdag in kort geding de eis af om meteen te stoppen met de invoering van de Rijkspassen, omdat de beroepstermijn van zes maanden was verstreken. Met dit technische oordeel verwijst de rechter de inhoudelijke behandeling van de zaak terug naar de bodemprocedure die AET in mei van dit jaar tegen BZK begon.
AET beschouwt het kort geding desondanks als een overwinning, omdat in de rechtszaal bewijzen naar voren kwamen die het vermoeden bevestigden dat BZK de aanbestedingsregels heeft overtreden.
BZK blijkt na de gunning van de Rijkspassen aan het Franse Idemia de aanbestedingseisen te hebben gewijzigd en de afspraken tussen BZK, het ministerie van Defensie en de marktpartijen te hebben geschonden.
In de rechtszaal werd duidelijk dat het winnende veiligheidssysteem van Idemia niet samenwerkt (backwards compatible is ) met de huidige Rijkspas, hetgeen een zware eis was in de aanbesteding. De Fransen lossen dit probleem op door het eigen systeem naast het oude, waar beveiligingssoftware van AET inzit, te plaatsen. De systemen werken dus niet samen, zoals de eis was, maar naast elkaar.
Ook werd duidelijk dat de nieuwe pas van Idemia (er zijn er inmiddels 20.000 aangeleverd die volgens BZK goed functioneren) eigenlijk niet meer is dan een eenvoudige toegangspas. De functie voor elektronische identificatie en digitaal tekenen ontbreekt volledig. Terwijl dit juist de reden was om nieuwe passen uit te brengen en strenge veiligheidsmaatregelen te vragen in de aanbesteding.
Volgens BZK kan de digitale handtekening zonder meer op de nieuwe Idemia-pas worden geladen. Maar dat gaat niet, omdat daarvoor de goedkeuring van keuringsinstantie BSI ontbreekt. Volgens AET zijn deze passen daardoor onbruikbaar geworden.
Vanaf het begin van de aanbesteding meende AET dat het de bedoeling was dat de Rijkspas dezelfde chip- en uitleessoftware zou krijgen als de sterk beveiligde Defensiepas, waarin de beveiligingssoftware van AET is verwerkt. Hiermee is niet alleen de beveiliging gegarandeerd, maar werkt de nieuwe Rijkspas ook moeiteloos samen met de bestaande ICT-infrastructuren van alle ministeries, inclusief die van Defensie. Dit hebben BZK en Defensie onderling met elkaar afgesproken.
In februari van dit jaar kwam AET erachter dat Idemia zich met een andere chip en software had ingeschreven. Zoals AET al vermoedde voldoen deze echter niet aan de gestelde voorwaarden in de aanbesteding.
EINDE PERSBERICHT
Over AET Europe
AET heeft zijn sporen verdiend in geavanceerde oplossingen die voldoen aan wereldstandaarden voor digitale veiligheid bij overheden en het bedrijfsleven in binnen- en buitenland. Zo maken de Defensiepas, de pas van De Nederlandsche Bank en meerdere andere Europese (centrale) banken, de pas voor het notariaat en de UZI-pas (voor het veilig uitwisselen van medische gegevens), gebruik van de software van AET naast de tientallen miljoenen licenties die AET inmiddels van haar software in binnen- en buitenland heeft verkocht. AET heeft hiermee een unieke positie verworven in de markt voor digitale identiteitskaarten en sinds haar oprichting in 1998 tientallen nieuwe high-tech-arbeidsplaatsen gecreëerd in Nederland
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.