Rijkswaterstaat, Highberg en Strict ontwikkelen strategische visie voor een toekomstbestendig IT-netwerk

Highberg heeft samen met zijn partner Strict en met Rijkswaterstaat de ‘Strategische Visie Connectiviteit’ ontwikkeld. Deze visie biedt een langetermijnstrategie voor het beheer, en de toekomstbestendigheid, van het IT-netwerk van Rijkswaterstaat, dat van cruciaal belang is voor de werking van vitale infrastructuur in Nederland. Strict en Highberg zijn voor deze opdracht geselecteerd via een door Rijkswaterstaat uitgeschreven marktprocedure.
De visie heeft als doel het IT-netwerk van Rijkswaterstaat veilig, betrouwbaar en toekomstbestendig te houden, zodat het blijft voldoen aan de toenemende eisen van digitalisering, veiligheid en betrouwbaarheid die de infrastructuur van Nederland vereist. Een belangrijk uitgangspunt van de visie is om de meest vitale objecten op een uniforme en gestandaardiseerde manier via het eigen netwerk te ontsluiten. Dit vermindert niet alleen de complexiteit, maar verkleint ook regionale verschillen. Daarnaast is een centrale regie en een helder beheer van het IT-netwerk cruciaal om de continuïteit en veiligheid van de infrastructuur te waarborgen.
Het glasvezelnetwerk is een belangrijke component van het IT-netwerk en ondersteunt vitale objecten en systemen zoals bruggen, sluizen, tunnels, verkeerscentrales en andere kritieke infrastructuurcomponenten. Het veilige transport van data tussen deze objecten, maar ook met de bediencentrales en verkeerscentrales, is van essentieel belang voor de veiligheid en de operationele continuïteit van het verkeer en andere infrastructuurnetwerken in het land. Dit netwerk, dat zich over ongeveer 5.000 kilometer uitstrekt, vormt de ruggengraat van Rijkswaterstaat en verbindt talloze vitale objecten, zoals bruggen, sluizen, tunnels, verkeerscentrales, datacenters en kantoren. Het speelt een sleutelrol in verkeersmanagementsystemen, de bediening van infrastructuur en het transport van data voor onder meer het Landelijk Meetnet Water. Zonder een robuust en goed beheerd netwerk zouden essentiële diensten stilvallen, met verstrekkende gevolgen voor de veiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid van Nederland.
Op basis van deze visie hebben Highberg en Rijkswaterstaat inmiddels een programmaplan opgesteld, dat Rijkswaterstaat stap voor stap in etappes zal uit gaan voeren. Highberg blijft nauw betrokken bij de implementatie, waarbij de focus ligt op kwaliteitsbeheer en het inzichtelijk en meetbaar maken van de huidige situatie. Het uiteindelijke resultaat is een toekomstbestendig IT-netwerk dat kan blijven voldoen aan de steeds complexer wordende eisen van de digitale en fysieke infrastructuur van Nederland.
Caroline Mateovics, Coördinerend Adviseur bij Rijkswaterstaat, legt uit: “Gezien het toenemende belang van digitalisering en de steeds grotere afhankelijkheid van onze infrastructuur, moeten we het IT-netwerk van Rijkswaterstaat op een toekomstbestendige manier inrichten. Samen met Highberg en Strict hebben we een strategische visie ontwikkeld die zowel de operationele als technische uitdagingen aanpakt. De samenwerking met deze partners heeft ons in staat gesteld om niet alleen de huidige behoeften van het netwerk te adresseren, maar ook vooruit te kijken naar toekomstige ontwikkelingen. We moeten er zeker van zijn dat we onder alle omstandigheden veilig data kunnen transporteren tussen vitale objecten, en de expertise van Highberg en Strict heeft ons geholpen om dit op een duurzame en robuuste manier te realiseren.”
Eildert van Dijken, Principal Consultant bij Strict zegt: “Het is van essentieel belang dat we het beheer van het glasvezelnetwerk landelijk en integraal benaderen. De uitdaging ligt niet alleen in het oplossen van technische vraagstukken per regio, maar in het creëren van een uniforme, betrouwbare en toekomstbestendige aanpak die het gehele netwerk omvat. Dit is cruciaal voor het functioneren van de nationale infrastructuur.”
Gregor Hendrikse, Director bij Highberg zegt: ” Het glasvezelnetwerk speelt een cruciale rol in de vitale infrastructuur van Nederland en is essentieel voor het functioneren van talloze belangrijke diensten, van verkeersmanagement tot waterbeheer. Het maatschappelijk belang van dit netwerk is enorm, omdat het de basis vormt voor de veilige en betrouwbare overdracht van data tussen vitale objecten zoals bruggen, sluizen en verkeerscentrales. We hebben ervoor gezorgd dat het belang van een centraal en toekomstbestendig netwerkbeheer niet alleen wordt begrepen, maar ook gedragen door alle betrokken stakeholders. Door nauw samen te werken met Rijkswaterstaat en andere partners, hebben we een strategie ontwikkeld die zowel de operationele efficiëntie als de lange-termijnbestendigheid van het netwerk waarborgt. Dit alles draagt bij aan de veiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid van Nederland.”
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.