Industry Wire

Geplaatst door Orange Cyberdefense

Slechts 47 procent beleidsmakers beschikt over voldoende informatie om cyberdreigingen tijdig te signaleren

Utrecht – Slechts 47 procent van de beleidsmakers zegt over voldoende informatie te beschikken om dreigingsrisico’s tijdig te signaleren. Vier op de tien (37,7%) betwijfelt bovendien of hun organisatie voldoende kennis in huis heeft om cyberdreigingen op te vangen. Dit blijkt uit onderzoek van Orange Cyberdefense onder 515 beleidsmakers op het gebied van management, ICT en inkoop. Over de capaciteit voor cybersecurity in hun organisatie zijn beleidsmakers optimistischer. Zes op de tien (62,6%) geeft aan over genoeg budget te beschikken om (cyber)security goed in te regelen en twee derde (64%) is van mening dat hun organisatie genoeg mensen in dienst heeft om cyberdreigingen op te vangen.

Outsourcen voor specialistische kennis en continue monitoring

Maar liefst zes op de tien (62,4%) vinden het (gedeeltelijk) uitbesteden van security noodzakelijk om actuele ontwikkelingen bij te houden. Het grootste voordeel van het outsourcen van cybersecurity is volgens respondenten 24/7 beheer en monitoring zodat zij zich kunnen focussen op andere zaken. 48,3 procent van de respondenten gaf dit aan. Ook de toegang tot specialistische kennis in tijden van nood (39,4%), het eenvoudig kunnen voldoen aan alle wet- en regelgeving (35,8%) en de directe toegang tot projectspecialisten in het securitydomein (28,6%) worden gezien als voordelen van het uitbesteden van cybersecurity. Bovendien wordt veel waarde gehecht aan of de externe security partij als bedrijf past bij de organisatie. Dit is voor velen (59,4%) zelfs belangrijker dan de contractuele voorwaarden.

Mark Jenster, General Manager bij Orange Cyberdefense: “Cybercriminelen hanteren steeds geavanceerdere methoden en technieken om binnen te dringen in bedrijfsnetwerken. Het is dus niet vreemd dat menig organisatie moeite heeft om alle nieuwe ontwikkelingen bij te benen en op peil te houden. Het outsourcen van cybersecurity is daarom een verstandige keuze waar steeds meer organisaties voor kiezen. Hiermee worden organisaties ontzorgd en kunnen ze focussen op andere taken, terwijl het dreigingslandschap continu voor hen wordt gemonitord. Natuurlijk is het daarbij belangrijk dat je samenwerkt met een partij die je kunt vertrouwen en die transparant is.”

 

Over het onderzoek, niet ter publicatie

Het onderzoek is uitgevoerd onder werkende Nederlanders die eindverantwoordelijk of (mede-)beslissend zijn op het gebied van algemeen management, ICT/automatisering en/of inkoop en werkzaam zijn bij een bedrijf met minimaal 500 medewerkers. Er zijn 515 respondenten, onder wie 313 mannen en 202 vrouwen. Ongeveer 75 procent van hen is fulltime werkzaam, een kwart part time. Ruim 60 procent van de respondenten is hoogopgeleid. Het onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van Orange Cyberdefense.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht