Industry Wire

Geplaatst door Raet

Social media wint het niet van vacaturesites in zoektocht naar werk

Amersfoort, 14 december 2018 – Vacaturesites winnen het nog steeds van social media in de zoektocht naar een nieuwe baan. 37 procent van de werkzoekenden raadpleegt vacaturesites, waar 32 procent kiest voor social media. De belangrijkste manier om aan een nieuwe baan te komen voor medewerkers is via het eigen netwerk (40%). Opvallend is dat werkgevers juist social media als eerste inzetten om hun vacatures te verspreiden (63%). Dit blijkt uit de tiende editie van het jaarlijkse HR Benchmarkonderzoek van HR-dienstverlener Raet, onder ruim 1.400 Nederlandse medewerkers.

Eisen nieuwe werkgever
Wanneer medewerkers zoeken naar een nieuwe baan, kijken zij allereerst naar de hoogte van het salaris. Ruim de helft van de medewerkers (55%) vindt dit het belangrijkste aspect van een nieuwe werkgever. Mannen vinden dit overigens belangrijker dan vrouwen (65% vs. 47%). De nummer twee is bij mannen en vrouwen daarentegen verschillend. Vrouwen vinden de reisafstand belangrijker (44% vs. 34%) en bij mannen staat de uitdaging in het werk op nummer twee (35%). Naast deze aspecten is voor een op de vijf medewerkers de contractvorm het belangrijkst. Een vast contract geeft voor de grote meerderheid (78%) een gevoel van zekerheid. Wanneer medewerkers eenmaal op hun nieuwe plek zitten, blijkt dat het salaris nog steeds belangrijk is voor hun werkgeluk, maar dat de werk-privé balans het uiteindelijk wint (24% vs. 26%).

Employer branding geen prioriteit
Om goede kandidaten aan zich te binden, is het voor werkgevers belangrijk om te werken aan de employer branding – oftewel de reputatie van een bedrijf als werkgever. Uit het HR Benchmarkonderzoek blijkt echter dat employer branding bij 90 procent van de bedrijven geen prioriteit. Slechts 8 procent geeft aan dat dit de komende één á twee jaar de belangrijkste uitdaging wordt. Duurzame inzetbaarheid heeft voor bedrijven momenteel de hoogste prioriteit.

Mariska van Wilpe, Manager Resource Center bij Raet: “Wanneer een werkgever op zoek is naar nieuwe kandidaten, is het belangrijk om te weten waar deze zich bevinden. Daarnaast moet een werkgever weten wat een medewerker drijft en daarop inspelen. Een goede employer branding zorgt ervoor dat een werkgever aantrekkelijk is voor nieuwe medewerkers. Zeker in deze periode waar we te maken hebben met een krappe arbeidsmarkt en medewerkers sneller geneigd zijn over te stappen, is het belangrijk om je als organisatie goed te profileren. Wel belangrijk is om als bedrijf dichtbij jezelf te blijven en transparant en eerlijk te zijn. Kandidaten prikken – zeker in deze tijd – overal doorheen. Practice what you preach, want een ontevreden medewerker na onboarding wil je uiteraard voorkomen.”

——-

Jaarlijks benchmarkonderzoek: 10de editie
De Raet HR Benchmark is het jaarlijkse onderzoek van Raet naar actuele HR-trends in Nederland. Aan het onderzoek deden dit jaar 1.420 medewerkers, 607 HR-professionals, 100 bestuurders en 408 zzp’ers mee uit verschillende branches. Dit jaar is het de tiende keer dat Raet het Benchmarkonderzoek uitvoert. Het onderzoek vond plaats in de periode van 24 juli tot en met 23 augustus 2017. De Raet HR Benchmark 2018 werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction. De verschillende onderzoeksrapporten zijn te downloaden via: www.raethrbenchmark.nl

Over Raet
Raet, onderdeel van Visma Group, is gespecialiseerd in HR-cloudoplossingen en daaraan gerelateerde services. De oplossingen creëren eenvoud en eenheid en geven bij meer dan 10.000 organisaties managers en HR-professionals dagelijks controle over hun HR-zaken. Raet biedt daarnaast 1,7 miljoen medewerkers altijd en overal de mogelijkheid om hun HR-zaken te regelen in één geïntegreerd systeem, vanaf elk gewenst device.

Raet is sinds 1965 actief in Nederland en een opkomende speler op de internationale markt. Raet en haar ruim 1.200 medewerkers opereren vanuit meer dan 15 landen wereldwijd, waaronder Nederland, Spanje, België, Peru, Chili en Argentinië. Kijk voor meer informatie op: www.raet.nl

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht