Speel TicTacTeam en test je communicatieskills

Mensen en taal horen bij elkaar. Maar hoe fiksen we het om signalen te begrijpen terwijl we steeds nieuwe signalen verzinnen of oude signalen op een nieuwe manier gebruiken? Hoe kiezen onze hersenen de juiste betekenis uit alle mogelijke betekenissen? Om deze vragen te beantwoorden gebruikte Mark Blokpoel een bijzonder spel. Dat is nu verwerkt tot een app.
‘Stel je eens voor dat je in een club bent. De harde muziek geeft je hoofdpijn en je wilt naar huis gaan. Je vriendin staat aan de andere kant van de club en je besluit met gebaren te communiceren Je wijst naar jezelf en beweegt daarna je vingertoppen tegen elkaar om zo de vorm van een dak te maken. Je vriendin begrijpt dat je naar huis gaat’, licht Blokpoel toe. Hij werkte als onderzoeker bij het Donders Instituut, het hersen- en cognitie-instituut van de Radboud Universiteit, en promoveert op 5 november.
‘Zo makkelijk als wij mensen twee schuin geplaatste handen als een huis opvatten, zo moeilijk is het om zoiets formeel in een wetenschappelijk formule te stoppen. Toch is dat nodig, als je bijvoorbeeld een robot op een menselijke, creatieve manier wilt leren praten. ‘
TicTacTeam
Om deze creatieve vorm van communicatie te onderzoeken ontwierpen collega’s van Blokpoel een communicatiespel dat je nu als app voor de iPad kunt downloaden. Als je het spel – TicTacTeam (hier te downloaden) – gaat spelen, moet je signalen verzinnen, zonder te praten of met je handen te gebaren. Je tegenspeler zal – net als in gewone communicatie – proberen de beste betekenis te zoeken van wat je doet.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.