Industry Wire

Symbid financiert zichzelf met 200K via eigen netwerk binnen 6 dagen

Rotterdam, 12 maart 2014 –  Investeringsplatform Symbid heeft binnen 6 dagen via haar eigen Symbid-netwerk een financiering gerealiseerd van EUR 200.000. Minister President Rutte gaf op zaterdag 1 maart het startsein voor de campagne op het hoofdkantoor van Symbid in Rotterdam en nog geen 6 dagen later was het hele bedrag opgehaald. Symbid had besloten tot de crowdfundingcampagne naar aanleiding van haar Amerikaanse beursgang in december 2013. De notering aan de Over The Counter-beurs in New York maakte het mogelijk voor investeerders om vanaf EUR 25.000 te investeren in een van de snelst groeiende crowdfundingplatformen ter wereld. Na vele positieve reacties ten aanzien van de beursgang besloot Symbid ook een crowd-investeringsronde te starten voor kleinere investeerders die zo kunnen profiteren van de groei van Symbid. Momenteel investeren zo’n 20.000 kleinere beleggers regelmatig in de proposities die via Symbid worden aangeboden.

Snelle financiering voor investeringsplatform

De looptijd van de Symbid-crowdfundingronde is opmerkelijk kort voor een aandelencampagne. Cijfers van Symbid laten zien dat bij een financiering van EUR 60.000 een gemiddelde van 90 dagen staat. Snelle financiering via crowdfundingplatforms vindt doorgaans plaats via donatie en leningplatforms (vreemd vermogen). Bij donatie-crowdfunding ontvangt de ‘backer’ vaak het product in ruil voor het geld.

Bij vreemd vermogen-crowdfunding leent de ondernemer geld van de crowd. Vaak is het risico van investeren in start-ups zo groot dat er een hoog rentepercentage tegenover staat. Dit lijkt aantrekkelijk voor de investeerder, maar als de start-up failliet gaat, kan het zijn dat de investeerder zijn geld niet terug krijgt. Zelfs wanneer hiervoor een regeling is getroffen, dan is de ondernemer zelf vaak persoonlijk aansprakelijk. Veel start-ups gaan failliet doordat zij cashflow problemen hebben. Het moeten terugbetalen van het geld plus rente zijn grote lasten voor een startende onderneming, die tevens de kans op cashflow problemen alleen maar vergroten.

Aandelencrowdfunding

Aandelencrowdfunding zorgt ervoor dat er sprake is van een gedeeld risico tussen investeerder en ondernemer. Ook gaat de ondernemer de extra maandlasten uit de weg en verbeterd de solvabiliteit van de onderneming. Tevens zijn investeerders betrokken bij de ontwikkeling van de onderneming. CEO van Symbid Korstiaan Zandvliet zegt: “We zijn de campagne gestart juist vanwege de grote interesse uit onze kringen. Ons netwerk wilde graag delen in de spanning van de beursgang, en dat zie je terug in de campagne. De hoogste investering bedroeg in onze campagne EUR 10.000 en in totaal zijn er 362 investeerders bij betrokken. Dat geeft aan dat dit echt een investeringsronde van de crowd was, niet van de traditionele investeerders.”

Snelle aandelenfinanciering

Eigen vermogen-crowdfunding is in vergelijking met andere vormen van crowdfunding minder bekend. “De Nederlandse crowd is hier niet in thuis; er is nog veel educatie nodig”, zegt Zandvliet. Premier Rutte daarentegen is enthousiast: “Ik juich het van harte toe dat bedrijven voor hun financiering ook geld ophalen bij particulieren als versterking van het eigen vermogen. Het leidt tot grote betrokkenheid van kleine investeerders.” Behalve de aftrap door Premier Mark Rutte, waren ook een goede voorbereiding, het op voorhand activeren van het eigen netwerk en een duidelijke startdatum en tijdstip belangrijk voor het snelle succes.

 

 

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht