Industry Wire

Geplaatst door Teenit

Teenit is eerste app die tieners leert omgaan met geld

Teenit is een nieuwe app speciaal ontwikkeld om tieners te helpen leren omgaan met (digitaal) geld en om hun financiële kennis te vergroten. Met behulp van de app bereiden tieners zich voor op een zelfstandige en financieel gezonde toekomst. De app is een Nederlands initiatief en is niet alleen voor tieners, maar ook met tieners ontwikkeld.

Volgens cijfers van het Nibud zijn steeds meer jongeren ook na hun 18e nog steeds erg afhankelijk van de (financiële) steun en het advies van hun ouders. Tatiana Lukyanova Pastukhova is een van de oprichters van Teenit: “Door het verdwijnen van cash is geld voor veel jongeren een abstract begrip en financieel zelfstandig worden is daarom lastiger. Wij brengen in de app geld weer tot leven. Zo kunnen jongeren veel beter beoordelen hoeveel geld ze uitgeven en hoeveel zij kunnen sparen. Dus is het veel duidelijker waar ze financieel staan.”

In de app kunnen tieners tussen de 12 en 18 jaar, met toestemming van de ouders, eenvoudig en anoniem hun eigen bankrekening koppelen aan Teenit. Vervolgens hebben ze toegang tot slimme budgetteringsfuncties die op aansprekende wijze zijn vormgegeven en zo uitgaven en inkomsten helder in beeld brengen.

Leren omgaan met geld
Ook biedt Teenit gepersonaliseerde educatieve video’s en quizzen aan die de jonge gebruikers helpt meer inzicht te geven in de financiële wereld om hen heen. Onderwerpen zoals ‘hoe verdienen banken hun geld?’, ‘wat is btw?’ en ‘waarom betalen we belasting?’ worden in de app behandeld. Spelenderwijs krijgen ze in de app niet alleen de beginselen van het ondernemerschap mee maar ook moderne trends zoals cryptocurrencies en NFT’s komen aan bod.

“Uit gesprekken met tieners leerden we dat dit onderwerpen zijn waar ze graag meer van willen weten. En dat deze kennis hen helpt zich voor te bereiden op de toekomst en minder afhankelijk te zijn van hun ouders die vaak zelf ook moeite hebben om deze onderwerpen uit te leggen”, vertelt mede-oprichter Bartosz Kiera.

Al een paar duizend gebruikers
De app is sinds eind vorig jaar beschikbaar en heeft inmiddels 2.800 gebruikers. De eerste ervaringen zijn heel positief. “Vooral de duidelijke visualisaties van binnengekomen en uitgegeven geld, vinden tieners prettig. Om de gebruikers te stimuleren kennis op te doen over de financiële wereld is er ook een beloningssysteem in de app ontwikkeld. Ze kunnen punten verdienen die onder meer kortingscodes en andere financiële beloningen kunnen opleveren. Dat motiveert tieners om zich meer te verdiepen in de wereld van digitaal geld”, aldus Tatiana.

Teenit is zonder financiering ontwikkeld en gelanceerd. Op dit moment is de applicatie nog gratis maar het zal binnenkort tegen een laag tarief te downloaden zijn om nieuwe functies en nuttige content te kunnen blijven ontwikkelen. Bartosz:” We willen de app betaalbaar houden voor iedereen en indien mogelijk hier ook de samenwerking opzoeken met banken en financiële instellingen om tieners beter voor te bereiden op de toekomst.”

Teenit is te downloaden voor Android en iOs en integreert met alle grote banken in Nederland. Het is mogelijke elke bankrekening te koppelen aan Teenit.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht