Industry Wire

Geplaatst door ThingsCon

ThingsCon haalt makerscultuur Shenzhen naar Amsterdam

Vaak wordt gedacht dat China alleen de fabrikant van de wereld is en de meester in het kopiëren van de producten uit het Westen. In Shenzhen ontstaat echter een nieuw soort makerscultuur rondom Internet of Things (IoT), waar westerse ontwerpers en ontwikkelaars met bewondering naar kijken. David Li, directeur van het open innovation lab in Shenzhen zal deze onderscheidende cultuur en werkwijze exclusief presenteren tijdens ThingsCon Amsterdam. Deze conferentie voor makers en ontwerpers van IoT vindt plaats op 1 en 2 december in het Volkshotel in Amsterdam. Op dit festival voor makers en ontwerpers van IoT zal ook een documentaire over Shenzhen in première gaan. Tijdens het programma zal de documentaire ‘View Source; Journey to the Cradle of Things” in première gaan.
Shenzhen: bakermat van Internet of Things
Shenzhen is het hart van de productie van onze consumentenelektronica en computers. Met bekende fabrieken als Foxconn, maar ook met gigantische markten waar elk type elektronica te vinden is en op maat gemaakt kan worden.  De manier waarop met Internet of Things producten wordt omgegaan is heel anders dan in onze westerse ontwikkeling. Hier wordt nog veelal het product uitgerust met een internetverbinding en een hoeveelheid sensors waarmee vervolgens data verzameld wordt en nieuwe serviceconcepten worden uitgedacht.
In Shenzhen ligt de focus echter op hardware, niet op diensten. Hoe kan het product zo nuttig mogelijk worden gemaakt? Connectiviteit wordt alleen toegepast als het producten onderscheidend maakt. In Shenzhen is er geen ruimte voor connectiviteit met marginale toegevoegde waarde, alleen producten die goed verkopen kunnen blijven bestaan.
Wat betekent deze andere belevingswereld? Hoe herdefinieert de makerscultuur van Shenzhen de rol van productdesign bij connected producten? Wat kunnen we hiervan leren? ThingsCon nodigt David Li uit om westerse makers, designers en ontwikkelaars te inspireren op een totaal andere manier connected producten te gaan ontwerpen. David Li staat bekend om zijn grote bijdrage aan open source software sinds 1990. In 2010 richtte hij XinCheJian op, de eerste hackerspace in China om de makerscultuur en open source hardware in China te promoten. In 2015 was hij betrokken bij de oprichting van Maker Collider, een platform over het ontwerpen van de volgende generatie Internet of Things. David als directeur van het open innovation lab in Shenzhen de spil in de makersmovement.
Première documentaire ‘’View Source; Journey to the Cradle of Things’’ op ThingsCon
Peter Bihr, Michelle Thorne, Harm van Beek en Marcel Schouwenaar reizen vlak voor ThingsCon bovendien af naar Shenzhen om zelf de makerscultuur te ervaren. Tijdens hun reis nemen ze een documentaire op over hun ervaringen in Shenzhen en spreken daarbij diverse IoT makers. De documentaire zal in première gaan op ThingsCon. Marcel Schouwenaar: “In deze documentaire laten we zien hoe een industrie die begon met kopiëren van westerse producten nu een ecosysteem is geworden waarin bedrijven ontzettend snel van elkaar leren. Er is een de facto open hardware, of open design omgeving ontstaan waardoor nieuwe producten veel sneller ontwikkeld worden.”
Naast de makerscultuur in Shenzhen legt ThingsCon de focus op het ontwerpen van relevante Internet of Things producten en toepassingen. Van gadgets naar IoT producten die écht waarde toevoegen aan ons leven, IoT dat meer is dan een product met een app. Onder meer Ame Elliot (Simply Secure), Alper Cugun (schrijver) en Usman Haque (Thingful) delen hun visie op dit gebied in keynote speeches op donderdag 1 en vrijdag 2 december in het Volkshotel in Amsterdam. Ook worden er diverse workshops aangeboden, van sessies over IoT in speelgoed, mode en fietsen tot blockchain. Meer informatie is te vinden op www.thingscon.nl.
Over ThingsCon
ThingsCon is in 2014 voor het eerst naar Nederland gehaald door Iskander Smit (Info.nl) en wordt ook dit jaar georganiseerd samen met Monique van Dusseldorp en Marcel Schouwenaar (The Incredible Machine). CLICKNL, Amsterdam Creative Industries Network, The Incredible Machine, SNS Bank, Volkshotel, Info.nl en Tweetonig zijn supporters van ThingsCon 2016.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht