Industry Wire

Geplaatst door Timesteps

Timesteps geeft waardevolle tijd terug aan mensen met dementie

Amersfoort, 10 december 2020 – De vandaag onthulde app TimeSteps richt zich op het zo lang mogelijk in stand houden van tijdsbesef, structuur, routine en oriëntatie bij mensen met dementie.

Het initiatief is afkomstig van de start-up van jonge ondernemer Tim van Santen (25) uit Amersfoort. Het was niet alleen zijn afstudeerproject, ook kwam hij op 14-jarige leeftijd zelf in aanraking met dementie: “mijn oma kreeg de ziekte en ik maakte van dichtbij mee wat voor impact dat in korte tijd op een leven heeft”.

TimeSteps is een cognitieve prothese, verwerkt in de smartphone, die mensen met dementie door de dag begeleidt. De app heeft als doel om mensen met dementie weer regie over hun eigen leven te geven en de ziektelast voor de persoon zelf en zijn of haar omgeving te verminderen. TimeSteps moet mensen met dementie meer zelfstandigheid en zelfverzekerdheid brengen.

De app wordt vandaag als pilot geïntroduceerd tijdens een, vanwege corona, kleinschalig optreden van singer songwriter Lisa Ké. In de pilotfase kunnen mensen met dementie een widget op hun scherm plaatsen waarin de tijd staat uitgeschreven. Wanneer erop wordt geklikt, wordt de datum en tijd uitgesproken. De app is gratis te downloaden, met het doel om de achterliggende, op onderzoek gebaseerde, functionaliteit te testen onder de eerste gebruikers. In 2021 zal de app zijn ware vorm krijgen en worden uitgebreid met functionaliteit die de gebruiker door de dag heen moet begeleiden.

Het onderzoek
Gedurende één jaar is in co-creatie met mensen met dementie, mantelzorgers, ergotherapeuten en casemanagers onderzoek uitgevoerd. In totaal hebben 30 experts input geleverd. Op basis hiervan zijn de ontwerp-principes naar voren gekomen om een cognitieve prothese te ontwerpen voor het behouden van zelfredzaamheid.

Bedenker Tim van Santen (25) vertelt over zijn app: “Sinds de start van mijn onderzoek is mij veel duidelijk geworden. Niemand wil zijn zelfredzaamheid verliezen. Niemand wil in de steek gelaten worden door zijn of haar eigen cognitie. Gevoelens van onzekerheid, verwardheid en afhankelijkheid hebben mij geraakt. Met Timesteps creëren wij een persoonlijk extern geheugen dat iemand met dementie door de dag heen begeleidt. Wij plaatsen relevante informatie voor structuur en routine op het beginscherm van de smartphone in de vorm van een duidelijke ‘widget’, die de informatie tevens kan dicteren.

Ondersteuning
TimeSteps richt zich op de ondersteuning van prospectief geheugen (vooruit kunnen plannen), retrospectief geheugen (wat is er in het verleden gebeurd) en handelen (hoe je dit gebruikt). Dit werkt alleen als het hulpmiddel herkenbaar en niet stigmatiserend is. Daarom de keuze van een app op de smartphone. De smartphone is onderdeel van het ecosysteem in huis, waar middels gesproken berichten, projecties en foto’s wordt ondersteund in het geheugen.

Door het verzamelen van data over het gebruik en dit terug te geven aan de gebruiker blijven de functionaliteiten ondersteunend, in welke fase van dementie dan ook. TimeSteps vormt mee met het ziekteverloop. In het begin gebruik je misschien zeven widgets op het beginscherm en in de laatste fase heb je alleen nog één knop nodig om bijvoorbeeld een partner te bellen.

Over TimeSteps
TimeSteps is in 2020 opgericht door Tim van Santen en is ontstaan tijdens zijn afstudeerproject. Op basis van een ontwerponderzoek zijn in een jaar tijd de basisprincipes ontstaan, waar TimeSteps nu haar ontwikkelingen op baseert. De ontwikkelingen worden gerealiseerd met partnerorganisaties Enigmatry, die het technische aspect uitvoert, en Informaat, die het design verzorgen.

Tot op heden heeft iedereen zijn of haar tijd geïnvesteerd om de eerste app te kunnen ontwikkelen. Zo investeren wij gezamenlijk onze tijd, om tijdsbesef terug te geven aan mensen met dementie.

In 2021 zijn er al meer dan 50 bachelor en masterstudenten aangemeld, die mee gaan werken aan de ontwikkeling van het ecosysteem.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht