Industry Wire

Geplaatst door TNO

TNO en Amber starten onderzoek naar optimaliseren levensduur batterijen

Onderzoeksorganisatie TNO en autodeelplatform Amber starten samen een haalbaarheidsonderzoek rond optimaal gebruik van elektrische auto’s. Door batterijdata te verzamelen van auto’s uit de vloot van Amber willen beide partijen achterhalen of een vlooteigenaar de ritplanning zodanig kan sturen dat daarmee op lange termijn de levensduur van batterijen wordt verlengd.

Beschikbaarheid, planning en batterijlaadniveau bepalen momenteel het laadschema en de inzet van de auto’s binnen een vloot. Een klant krijgt een auto aangeboden die voldoende lading heeft voor de op dat moment geplande rit; de actuele leeftijd van de batterij wordt hierin niet meegenomen. Amber en TNO willen nu achterhalen of een ritplanning die daar wel rekening mee houdt, kan bijdragen aan batterijkwaliteit op langere termijn.

Impact op de gebruikskosten
Met de opgedane kennis zouden vlootbeheerders zoals Amber vanaf dag 1 kunnen sturen op het aanbieden van voertuigen die binnen het totaal van de vloot een zo lang mogelijke levensduur van de batterijen oplevert. Dat kan ook bijdragen aan een betere inschatting van de waarde van de batterij tegen het einde van een leasecontract – en zo wellicht ook langer doorrijden met één batterijpakket mogelijk maken.

De batterij van een elektrisch voertuig is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de kosten. Bij de BMW i3’s van Amber is dat zo’n 20% van de kostprijs van het elektrisch voertuig. Daarom zou een verbetering van de levensduur een grote impact kunnen hebben op de gebruikskosten van elektrische voertuigen.

Veel winst te behalen
Projectleider Roel de Natris van TNO: “Wij moeten snappen wat in de toekomst relevant gaat zijn, en dat liefst nu al in de praktijk toepassen. We weten dat elektrische auto’s de komende tijd steeds belangrijker worden en dat er nog veel winst te halen is uit de optimalisatie van het gebruik van de batterijen. Amber is voor ons een ideale organisatie om de haalbaarheid van dat doel te onderzoeken. Met de resultaten van dit project willen we Amber en overige partijen kunnen helpen beter onderbouwde keuzes te maken.”

TNO wil het project, dat vanuit Helmond wordt aangestuurd, ook laten aansluiten op ander Europees onderzoek.
CTO Joep Sloot van Amber hoopt uit het onderzoek data te vergaren die zijn vlootmanagers in staat stelt de overgebleven capaciteit van een batterij over de jaren heen zo hoog mogelijk houden.

“Als eigenaar van één auto kun je de levensduur van de batterij maar beperkt beïnvloeden omdat je hem altijd wilt kunnen gebruiken. Als vlootbeheerder hebben wij het voordeel dat we niet per se elke auto constant helemaal opgeladen hoeven te hebben. We zijn dus op zoek naar de scenario’s die ons helpen de juiste auto’s op de juiste momenten op te laden en aan te bieden. En de aansturing dan zo in te richten dat we ook na vijf jaar nog steeds hoge prestaties zien. We hadden al eerder contact gehad met TNO, dus toen ze bij ons aanklopten voor dit onderzoek, konden we snel spijkers met koppen slaan.”

Implementatie van de scenario’s
De haalbaarheidsstudie loopt tot medio juni 2020. Om de gegevens te verzamelen wordt in dertig Ambers een meetinstrument aan de batterij gekoppeld. De gekozen voertuigen vormen een dwarsdoorsnede qua leeftijd, gebruiksintensiteit en gekozen ritafstanden. De gegenereerde data worden niet gekoppeld aan de gegevens van de gebruikers van de auto.

Na afloop van het onderzoek bepalen TNO en Amber of het resultaat voldoende waarde heeft voor een daadwerkelijke implementatie van de verschillende gebruiksscenario’s. Het project valt onder de DKTI2019 regeling van het Ministerie van Infrastructuur & Milieu.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht