Industry Wire

Geplaatst door 360SportsIntelligence

Uitrol van videoanalyse over duizend amateursportclubs

Enschede, 24 juni 2019 – De slimme videoanalyse-oplossing die in staat is automatische samenvattingen van sportwedstrijden te maken, wordt verder uitgerold in Nederland en het buitenland. Nu werken zo’n 100 sportclubs met de slimme videoanalyse van het Twentse bedrijf 360SportsIntelligence (360SI), maar dankzij een forse investering gaat dit naar duizend clubs in binnen- en buitenland.

Na het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de provincie Overijssel steken nu twee sportondernemers groeigeld in het bedrijf dat met vernuftige software automatisch in staat is spelsamenvattingen van uiteenlopende sportwedstrijden te maken. Trainers en coaches kunnen deze gebruiken als analysemiddel en spelers kunnen de samenvatting achteraf in de kantine of online bekijken. Ook worden de beelden ingezet voor promotionele doeleinden of voor sponsors. Behalve samenvattingen behoort livestreaming en het maken van clips eveneens tot de mogelijkheden.

Henk Bloemers en Sytse Bouwer hebben 360SI onlangs vanuit hun bedrijf Acquario Sports & Events een forse financiële injectie gegeven. Daarmee hebben ze samen een aandeel van 25 procent in de onderneming gekregen. Bloemers heeft een grote staat van dienst binnen de voetbalwereld. Hij is werkzaam op de commerciële afdeling van De Graafschap en was anderhalf jaar lang commercieel manager van SC Heerenveen. Bouwer is oprichter en oud-eigenaar van zonne-energiebedrijf GroenLeven. Met dat bedrijf was hij enkele jaren shirtsponsor van SC Heerenveen.

Uitbreiding
De investering geeft 360SI veel ruimte om uit te breiden. Het techbedrijf zette in 2014 zijn eerste schreden langs de hockeyvelden. Inmiddels wordt de videoanalyse oplossing door zo’n 100 clubs (vooral hockey en voetbal) gebruikt. “We willen de komende jaren doorgroeien naar zo’n duizend amateurclubs”, vertelt eigenaar Frank Maathuis. Daarbij gaat het zowel om de topsport als de breedtesport. “Videoanalyse is interessant voor prestatieteams, omdat je precies ziet welk aspect van het spel beter kan. Beelden zeggen maar dan duizend woorden. Je kunt je acties, al dan niet vertraagd, terugzien en op die manier je techniek en tactiek analyseren en verbeteren. Alles om uiteindelijk een betere speler en daarmee een beter team te worden.” Zo wordt de slimme software gebruikt door topclubs zoals hockeyclubs Klein Zwitserland en HDM, die op het hoogste niveau van Nederland actief zijn. “Daarnaast richten we ons op de breedtesport”, vervolgt Maathuis. “Het is leuk voor spelers om zichzelf in de kantine of online terug te zien en de wedstrijd opnieuw te beleven.”

360SI streeft naar een uitrol in binnen- en buitenland, en naar een uitbreiding van het aantal sporten. “We willen alle hockeyclubs in Nederland, België en Duitsland bedienen. Daarnaast liggen er grote internationale kansen binnen de volleybal-, honkbal- en softbalwereld, waarin we in Nederland al systemen hebben uitgerold. Verder gaan we het neerleggen bij tennis- en padelclubs. Padel is een snelgroeiende sport, een mix van tennis en squash.”

Intelligenter
De oplossing is afgelopen jaren steeds intelligenter geworden. Bovendien zijn er tal van toepassingen bijgekomen. Zo is het nu ook mogelijk om de zogeheten ‘goal alert’ in te stellen. Met die functie kunnen clubs bij een goal, of ander bijzonder moment met een druk op de knop een clipje maken die online zichtbaar wordt voor alle fans die geïnteresseerd zijn in het betreffende team. “Meer mogelijkheden, maar het blijft laagdrempelig”, benadrukt Maathuis. “Iedere trainer en sporter moet het kunnen gebruiken.”

Voor Bloemers en Bouwer was dat laatste een belangrijke reden om in te stappen. “Ook voor een niet-prestatief team is het leuk om meteen na afloop van de wedstrijd de prestatie van het team en van jezelf terug te zien. Leerzaam, maar bovenal een leuke herinnering.” De ondernemer ziet veel potentie in videoanalyse, zeker ook voor de clubs. “Beelden blijven van de club en kun je prachtig in de kantine of clubhuis uitzenden. Je kunt extra inkomsten genereren met sponsoren die rondom de samenvatting reclame maken.” Bloemers gaat met zijn grote zakelijke netwerk uit de voetbalwereld 360SI op commercieel vlak ondersteunen. “Ik denk dat voor veel grote bedrijven de maatschappelijke component belangrijk is: een grote groep recreatieve sporters helpen om de eigen wedstrijden terug te zien, daar is animo voor.”

Blauw Wit ’34, een van de grootste amateurvoetbalverenigingen van Noord-Nederland, heeft recent een contract getekend met 360SI. Volgens bestuurslid technische zaken Marco van den Borg is de videoanalyse goed voor de ontwikkeling van zowel spelers als trainers en voor veel doeleinden te gebruiken. “We gaan het op ons hoofdveld gebruiken voor onze selectieteams, maar ook onze basisteams, tot de jongste jeugd aan toe. De filmpjes zetten we onder andere op onze site. Leden zien zichzelf terug en als je nog geen lid bent geeft het een impressie van wat we doen. We kunnen het systeem straks ook mooi gebruiken voor de uitreiking van de schalen aan de kampioensteams, of om beelden te maken van het G-voetbal. Hartstikke leuk om daar ook een samenvatting van te maken.”

Over 360SportsIntelligence
360SportsIntelligence is in 2014 is opgericht door René Epping en Frank Maathuis. Zij zochten een manier om videoanalyse bereikbaar te maken voor amateursportclubs. Deels omdat het leuk is om de eigen voetbal- of hockeywedstrijd terug te kijken, maar ook om tot betere prestaties te komen. De tool bestaat uit een compleet geïntegreerd systeem van camera’s, bekabeling, analysesoftware met een online omgeving en software dat volledig automatisch de hoogtepunten van wedstrijden en trainingen herkent, opneemt en binnen enkele minuten tot een samenvatting verwerkt. Bij het ontwikkelen van de software werkt 360SportsIntelligence samen met de Universiteit Twente, Hogeschool Saxion en Roessingh Research & Development. Het bedrijf ontvangt steun van de Provincie Overijssel en het Ministerie van VWS.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht