Industry Wire

Geplaatst door Cloudflare

Veel Nederlandse bedrijven niet voorbereid op cyberaanval

Cloudflare heeft een onderzoek gepubliceerd naar de cyberdreigingen en -beveiliging bij Europese bedrijven. Het rapport ‘Een schild voor de toekomst: rapport over Europese cyberdreigingen’, bevat informatie over hoe organisaties omgaan met het toenemende aantal cyberdreigingen, de mate waarin ze voorbereid zijn en hun grootste uitdagingen. In totaal zijn ruim 4.000 verantwoordelijken voor de cybersecurity (CISO) in 13 landen ondervraagd, waaronder in Nederland.

Uit de resultaten blijkt dat bedrijven zich zorgen maken om het toenemend aantal cyberdreigingen en dat ze het gevoel hebben niet goed voorbereid te zijn. 83% van de ondervraagde bedrijven in Nederland verwacht in 2024 het slachtoffer te worden van een cyberaanval, terwijl maar 28% daarop is voorbereid.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 42% van de respondenten in Nederland de afgelopen twaalf maanden al minimaal één cyberaanval heeft ervaren. Net als in Duitsland (42%) en hoger dan in Frankrijk (31%), Italië (25%) en België (22%). De drie meest voorkomende waren phishing (67%), aanvallen op websites (60%) en via email (52%), in de marktsectoren retail, toerisme en recreatie en IT.

Behalve dat 83% van de ondervraagden denkt dat ze dit jaar het slachtoffer worden van een cyberaanval, verwacht 71% dat de omvang van de aanvallen gaat toenemen. Degenen die zich het meest zorgen maken over de toenemende cyberaanvallen werken in de bouw- en vastgoedsector, bij mediabedrijven en in de telecomindustrie.

Het rapport bevat ook vijf aanbevelingen voor het versterken van de cyberweerbaarheid, zijnde:
1. Vereenvoudig de security-architectuur met een integrale ‘security is overal’ aanpak, in plaats van complexe deeloplossingen.
2. Voorbereiding is cruciaal en investeer in geconsolideerde zero trust oplossingen
3. Creëer een securitycultuur en -bewustzijn binnen de gehele organisatie
4. SASE kan de voorbereiding en consolidatie van oplossingen versnellen
5. Stroomlijn de datagovernance

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht