Vlaamse hoofdrekengame is efficiënter dan papieren oefeningen

Een studie naar het leerrendement van de Vlaamse rekengame Monkey Tales door de Onderzoeksgroep voor Media en ICT (MICT) van iMinds-Universiteit Gent toont aan dat de game op verschillende vlakken beter scoort dan traditionele hoofdrekenoefeningen.
Kinderen die de computergame speelden maakten over een periode van drie weken significant meer vooruitgang dan een groep die vergelijkbare rekenoefeningen op papier oploste. Bovendien werd de game leuker bevonden en gaf de meerderheid van de kinderen aan meer te willen spelen.
Computergame is efficiënter en leuker
Om de efficiëntie van Monkey Tales te meten werd een onderzoek opgezet met 88 leerlingen uit het tweede leerjaar die in drie groepen werden verdeeld. Eén groep werd gevraagd om in een periode van drie weken de game uit te spelen terwijl de tweede groep vergelijkbare rekenoefeningen op papier moest oplossen. Een derde groep kreeg geen opdracht. Vooraf en achteraf werd door middel van een elektronische rekentest het niveau van de kinderen gemeten. Toen de resultaten werden vergeleken bleek dat de kinderen die de game hadden gespeeld significant meer juiste antwoorden gaven: 6% meer dan voordien in vergelijking met 4% voor de groep die traditionele oefeningen maakte en 2% voor de controlegroep. Daarnaast bleek zowel de groep die de game speelde als de groep die de oefeningen maakte de test 30% sneller te kunnen afleggen terwijl de groep die geen opdracht kreeg maar 10% sneller was.
Ook werden er metingen uitgevoerd naar beleving en daaruit bleek dat de leerlingen Monkey Tales plezieriger vonden (wat door een bevraging van de ouders werd bevestigd), dat ze de game tot 80% vaker omschreven als ‘plezierig’, ‘spannend’, en ‘fantastisch’ dan de traditionele oefeningen, en dat 60% van de kinderen de game nog wilde spelen terwijl slechts 39% bijkomende oefeningen wilde oplossen. Algemeen kan worden gesteld dat de game betere resultaten haalde zowel op het vlak van motivatie als van leerrendement. Vervolgonderzoek moet uitwijzen hoe het komt dat door middel van de game betere leerresultaten bereikt worden. Mogelijke redenen zijn dat je doorlopend feedback krijgt tijdens het spelen, dat de game meer motiveert, dat hij het niveau aanpast aan de speler of – algemener – dat bijkomende cognitieve vaardigheden worden getraind zoals werkgeheugen en aandacht.
Serious games
Serious of educatieve games zijn aan een steile opmars bezig. Marktonderzoeksbureau iDate schat de wereldwijde omzet in 2012 op €2,3 miljard en verwacht een stijging naar €6,6 miljard in 2015. Een eerste belangrijke sector waarin serious games worden gebruikt is defensie. Zo gebruikt het Amerikaanse leger games om rekruten warm te maken voor een carrière in het leger en om hen allerlei vaardigheden aan te leren, van tactische gevechtstraining tot manieren om met de lokale bevolking te communiceren. Daarnaast worden serious games meer en meer gebruikt in bedrijven en organisaties om personeel op te leiden. Zo ontwikkelde het Vlaamse bedrijf U&I Learning onder meer games voor Audi in Vorst om het personeel de veiligheidsvoorschriften aan te leren, voor Carrefour om jobstudenten met het kassasysteem te leren werken en voor DHL om het laden en lossen van vliegtuigcontainers te optimaliseren.
Games in het onderwijs
Daarnaast groeit de interesse voor educatieve games ook vanuit het onderwijs. De onderliggende idee is dat kinderen vaak grote hoeveelheden kennis moeten verwerken en complexe vaardigheden moeten aanleren om ‘entertainment games’ te kunnen spelen. Als educatieve games even leuk of ‘intrinsiek motiverend’ zouden zijn, zouden kinderen voor hun plezier bijleren. Monkey Tales is een game die volgens die filosofie werd ontwikkeld.
Monkey Tales werd ontwikkeld door de Vlaamse uitgeverij die Keure en de Gentse gameontwikkelaar Larian Studios. Deze driedimensionale avonturengame bestaat in verschillende versies voor kinderen van het tweede tot het zesde leerjaar en is bedoeld om op een speelse wijze door middel van puzzels en minigames hoofdrekenen te oefenen. Tot dusver werd er echter nog geen onafhankelijk, wetenschappelijk onderzoek gevoerd naar de doeltreffendheid van Monkey Tales.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.