Volgens onderzoek Deel scoort Internationaal talent zowel op als naast het veld

Het internationaal werven van talent is een formule voor succes. Dat blijkt uit een onderzoek naar buitenlands talent in de Engelse voetbalcompetitie de Premier League van HR-platform Deel in samenwerking met voetbal statisticus Jonny Blain. Blain ziet dat in de afgelopen 20 jaar 65% van alle voetbalspelers in de Premier League internationaal was. Ploegen met meer internationale spelers in hun kern, scoren opvallend beter. Volgens Dennis Valkema, Benelux Leader bij Deel, kunnen ook bedrijven lessen trekken uit deze studie, door meer in te zetten op het aantrekken van internationaal talent.
Met deze samenwerking heeft Deel onderzocht in hoeverre er een verband bestaat tussen internationale diversiteit, prestaties en teamsucces. De bevindingen tonen een duidelijke correlatie tussen de internationale diversiteit van teams en hun succes, zoals het aantal gescoorde doelpunten, het aantal gewonnen wedstrijden en eindpositie in de competitie.
Nederlandse spelers zijn in de afgelopen jaren niet weg te denken uit het Engelse voetbal, denk aan Robin van Persie, Virgil van Dijk en coach Erik ten Hag. Spelers die van buiten Engeland komen hebben de meerderheid met 64,8% van alle doelpunten gescoord in de afgelopen 20 jaar. De voetbalclub Arsenal had in seizoen 2006/2007 het hoogste percentage internationale spelers, onder wie Robin van Persie. Dit percentage bereikte een hoogtepunt van 72% in seizoen 2018/2019 en daalde nooit onder de 59%. “Internationaal talent heeft de afgelopen 20 seizoenen een belangrijke rol gespeeld in het succes van de beste teams in de Premier League.” Zo stelt Jonny Blain.
In de afgelopen 20 jaar van de Premier League hebben 24 spelers (soms gedeeld) de Golden Boot gekregen voor topscorer van het seizoen. Van die spelers was 83% (20 spelers) internationaal talent. De Fransman Thierry Henry heeft de Golden Boot zelfs vier keer gewonnen, meer dan enige andere speler.
Deel gelooft dat bedrijven lessen kunnen trekken uit de bevindingen van het onderzoek. Uit de studie blijkt duidelijk dat een wereldwijd team beter presteert. Sommige van de beste teams ter wereld, hebben hun succes te danken aan het internationale talent.
Het aantrekken van internationaal talent hoeft zich ook niet te beperken tot de ‘spitsen’ of ‘middenvelders’ van je bedrijf. Sinds het begin van de Premier League, heeft nog geen enkele coach uit Engeland of Wales een titel gepakt. Enkel de Schotse managers Sir Alex Ferguson en Kenny Dalgisch slaagden erin een trofee in ontvangst te nemen in hun eigen Verenigd Koninkrijk. De rest van de titels ging uitsluitend naar buitenlandse topcoaches.
“Een van de grootste kenmerken van de Premier League is de enorme hoeveelheid wereldwijd talent dat aanwezig is in die competitie. Niet enkel bij de spelers, maar ook in het management van de verschillende clubs”, aldus Dennis Valkema, Benelux Leader bij Deel. “Ik ben er dan ook van overtuigd dat het inhuren buiten eigen landsgrenzen, ook het bedrijfsleven alleen maar ten goede kan komen.” Het is de manier bij uitstek om uiteenlopende vaardigheden en ervaringen samen te brengen in één goed presterend team. De resultaten uit het onderzoek bevestigen mijn overtuiging dat er een correlatie bestaat tussen wereldwijde diversiteit en teamsucces. Bedrijven moeten wereldwijd durven investeren, om daarna hun titel te kunnen pakken.”
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.