Industry Wire

Geplaatst door KPN

Vooruitblik op 2022 aan de hand van een aantal trends en ontwikkelingen

Cybersecurity, glasvezel en streaming stapelen

We zijn 2022 met digitaal vuurwerk ingegaan; een recordhoeveelheid dataverkeer op 4G & 5G. Een goed begin van het jaar voor het netwerk van Nederland. Wat staat er in 2022 nog meer op de agenda en welke trends signaleren we als KPN voor zowel consumenten als ondernemers? We zetten 10 belangrijke ontwikkelingen op een rij.

1. Cybersecurity met stip op 1

Technologie is niet meer weg te denken uit ons leven. Daarom is veilig internet en bescherming van je data en persoonsgegevens steeds belangrijker. Bij KPN zetten we cybersecurity in 2022 met stip op 1. De laatste weken van het afgelopen jaar stonden in het teken van de ontdekking van misschien wel één van de ernstigste kwetsbaarheden ooit gevonden; Apache Log4j. Het NCSC waarschuwt voor potentieel grote schade en adviseert organisaties daarom om zich voor te bereiden op een mogelijke aanval. Regeren is vooruitzien, want wie weet hoe het dreigingslandschap van morgen eruit ziet, kan daar vandaag al op anticiperen. De securityspecialisten van KPN Security zetten ook andere belangrijkste trends en voorspellingen op een rijtje.

2. Glasvezel, glasvezel en nog eens glasvezel

We gaan in 2022 recordhoeveelheden glasvezel uitrollen. Nooit eerder werd er zo massaal geïnvesteerd in de digitale snelwegen van Nederland. Werkelijk in het hele land wordt eraan gewerkt en alleen KPN zal naar verwachting al zo’n half miljoen huishoudens aansluiten op het netwerk van de toekomst. En ook de joint venture van KPN en APG gaat in 2022 vele tienduizenden woningen in voornamelijk dorpen aansluiten. De uitrol van glasvezel geeft de digitalisering van Nederland een boost. Zo maken Nederlandse bedrijven steeds meer gebruik van digitale technologieën, omdat ons internet van uitstekend niveau is. Hierdoor blijft Nederland koploper in Europa.

3. Streaming stapelen; we gebruiken steeds meer streaming diensten (naast elkaar)

Steeds meer Nederlandse consumenten combineren verschillende streaming diensten naast hun internet en TV-abonnement. Zoals bijvoorbeeld Netflix, Disney+, Videoland en Amazon Prime Video. En daar komt er in 2022 nog eentje bij; Viaplay met live-Formule 1 wedstrijden. Klanten van KPN kunnen hun entertainmentaanbod op een voordelige manier combineren en naar verwachting gaan daar steeds meer mensen gebruik van maken. Corona en verschillende periodes van lockdown zijn hier mede de oorzaak van omdat Nederlanders veel meer tijd thuis doorbrengen. Vooral jonge gebruikers en gezinnen met jonge kinderen stapelen abonnementen. Maar verzadiging dreigt ook want zien we door de bomen het bos nog wel en hoeveel streaming abonnementen wil je als consument anno 2022 eigenlijk hebben?

4. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker bij keuze voor telecom

Consumenten vinden duurzaamheid bij telecom steeds belangrijker worden, zo blijkt uit recent klantonderzoek. Bij iets meer dan de helft van de ondervraagden speelt duurzaamheid inmiddels een rol tijdens het keuzeproces. Dat is een flinke stijging ten opzichte van twee jaar geleden. Bij KPN staat duurzaamheid al jaren hoog op de agenda, niet voor niets behoren we tien jaar op rij tot de duurzaamste telecomoperators ter wereld. Zo draaien we al jaren op groene stroom, introduceren we steeds meer energiezuinige apparatuur met een circulair design, gebruiken we minder en recyclebare verpakkingen en vervangen we hardware in onze diensten steeds vaker door software’. En ondanks het alsmaar toenemende dataverbruik weten we ons totale energieverbruik omlaag te brengen. Ook dit jaar zullen we hier weer nieuwe stappen in zetten en onze klanten verwachten dat in 2022 dus ook steeds meer van hun telecomoperator.

5. De thuiswerkplek gaat (nu echt) op de schop

De thuiswerkplek gaat in 2022 meer aandacht krijgen. Nu we weten dat Corona langer onder ons blijft en we meer thuiswerken dan gedacht, wordt 2022 het jaar dat we de thuiswerkplek daarop gaan laten aansluiten. Uit onderzoek van KPN eind vorig jaar bleek dat bij zo’n 70 procent van de Nederlandse werknemers de werkplek nog altijd niet goed is toegerust op werken vanuit huis. Als we hybride werken écht willen laten werken, zijn structurele veranderingen nodig in de fysieke werkomgeving thuis en op kantoor, in ICT en in gedrag van management en medewerkers. Daar valt of staat het succes van hybride werken namelijk mee.

6. Meer samenwerken

Het spreekwoordelijke gezegde “alleen ga je sneller, samen kom je verder” is er niet voor niets. Samenwerken is een belangrijke manier om je doel te behalen. Of het nu gaat om het beter bestrijden van cybercriminaliteit, of het als samenleving optimaal profiteren van nieuwe technologie. Als telecomoperator met het netwerk van Nederland is onze rol in het ecosysteem een hele logische. Dat ervaren we dagelijks in een van onze Fieldlabs waar we co-creëren met klanten en partners en concepten omzetten in concrete producten of diensten. Datagedreven samenwerking is de volgende stap en daar gaan we in 2022 meer van zien. Alhoewel het best complex kan zijn gebeurt het bijvoorbeeld al met succes in de KPN Health Exchange. Daar wordt aan veilige informatie-uitwisseling gedaan tussen verschillende zorgorganisaties, met een betere patiënt- en zorgervaring tegen lagere kosten tot gevolg.

7. Dataverbruik stijgt verder en betrouwbaarheid wordt belangrijker

Het totale dataverkeer in terabytes op het vaste KPN-netwerk groeide de afgelopen jaren fors. Vergelijk je bijvoorbeeld het verbruik over eind 2021 met eind 2019 dan zien we ongeveer 45% meer dataverkeer in ons vaste netwerk, en op ons mobiele netwerk was dit zelfs 60% meer. In 2022 zal het gebruik van data over onze netwerken weer verder toenemen. Ook het belang van het digitale kanaal neemt verder toe, dit stelt extra eisen aan de betrouwbaarheid van onze netwerken. We verwachten in 2022 meer toepassing van bedrijfskritische netwerken. Robots, drones en andere geautomatiseerde hulpmiddelen moeten het immers altijd, overal en in alle omstandigheden blijven doen.

8. Meer gamen via 5G

Het netwerk van KPN is het snelste 5G netwerk van Nederland. Toch laat een nog sneller 5G, waarvoor de 3,5GHz-frequentieband belangrijk is, helaas nog wel even op zich wachten. Het is zelfs de vraag of deze band nog dit jaar geveild kan gaan worden. Mede dankzij 5G worden gaming en e-sports via het mobiele netwerk steeds populairder en dat zal in 2022 niet anders zijn. Zo zijn er inmiddels abonnementen die gaming via de cloud ondersteunen en mede dankzij 5G en glasvezel voldoet KPN’s netwerk aan de behoefte van de meest veeleisende gamers. Dankzij de samenwerking met Microsoft kunnen game-liefhebbers meer dan 100 games spelen kunnen spelen via Xbox Cloud Gaming (bèta).

9. We zeggen ‘dag’ tegen 3G

Eind jaren ’90 deed de derde generatie mobiel netwerk zijn intrede en werd mobiel internetten mogelijk. Het 3G-netwerk maakte de weg vrij voor de smartphone en de echte grote doorbraak kwam vanaf 2007, toen Apple de eerste iPhone op de markt bracht. In 2013 introduceerde KPN als eerste operator in Nederland 4G om de alsmaar groeiende hoeveel dataverkeer aan te kunnen. Sindsdien draaien Netflix, YouTube en Instagram net zo snel op onze telefoon als thuis en in 2020 diende 5G zich alweer aan. Waar nieuwe technologie komt betekent dit ook het einde van oude technologie waar nauwelijks nog klanten gebruik van maken. In de loop van dit jaar stopt KPN daarom definitief met de derde generatie mobiel netwerk. Voor de laatste 3G-gebruikers verandert er overigens weinig, ze gaan gebruik maken van 4G of 5G, of vallen terug op 2G.

10. Terug van weggeweest; de vouwtelefoon

Weet je nog, vroeger, dat je je telefoon kon dichtklappen? Het gevoel van die ‘klak’ is toch niet hetzelfde als het geluid dat smartphones maken als je het beeldscherm uit klikt. Goed nieuws voor mensen die dit gevoel missen. In 2022 verwachten we naast die van Samsung ook van verschillende andere merken nieuwe opvouwbare telefoons. Daarmee profiteren gebruikers van een groter scherm terwijl de telefoon wel gewoon in je broekzak past. In de nieuwste smartphones zijn trouwens steeds vaker eSIM’s te vinden. De opvolger van de traditionele simkaart bestaat al enige tijd en ook operators zoals KPN ondersteunen deze digitale simkaart die is ingebouwd in steeds meer smartphones en wearables. De eSIM is beter voor het milieu, er komt immers geen plastic kaartje meer aan te pas, en ook gemakkelijker. Bij een nieuw abonnement of een simwissel is wachten op een nieuwe simkaart niet meer nodig.

URL : https://www.overons.kpn/nieuws/cybersecurity-glasvezel-en-streaming-stapelen/

 

 

 

 

 

 

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht