Waarom we zoveel mogelijk lopers op de baan nodig hebben in de AI-race

In het publieke debat over kunstmatige intelligentie (AI) wordt er op dit moment vooral gespeculeerd over wie de AI-race zal winnen. Maar als we nog maar drie stappen op weg in deze wedloop zijn, hoe kan het Nederlandse bedrijfsleven dan weten wat de volgende stap is om voorop te blijven lopen? In plaats van ons te richten op wie de race gaat winnen, geloven wij dat het belangrijk is om zoveel mogelijk lopers op de baan te krijgen en te zorgen dat elk bedrijf de kans krijgt om het potentieel van AI te benutten en mee te spelen op het wereldtoneel. Er is dus geen sprake van ‘The winner takes it all’, want er zijn volop kansen voor veel winnaars in deze race.
Meer ‘hardlopers’ op de baan krijgen, zonder hen eerst de juiste omgeving, ondersteuning en training te bieden, is vergelijkbaar met het Olympisch Park openen en van bezoekers te verwachten dat ze een afstand van tien kilometer rennen met de snelheid van Sifan Hassan. Eén of twee deelnemers kunnen ons wellicht verrassen, maar de meerderheid van de bedrijven zal meer ondersteuning nodig hebben.
Hoe ziet de ‘juiste’ AI-omgeving eruit?
Ten eerste vereist het creëren van een optimale omgeving meer dan alleen technologie; een goede omgeving is afhankelijk van een nauwe samenwerking tussen overheden en het bedrijfsleven om een veilige en verantwoordelijke aanpak van AI te adopteren en stimuleren. Wereldwijde samenwerking is cruciaal, omdat de kansen en risico’s van AI-modellen een mondiaal karakter hebben. De ‘World Summit of AI’ is een momentum voor het bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties om zich te verenigen achter een gedeelde visie om te zorgen dat AI veilig, betrouwbaar en verantwoord is en komt op een cruciaal moment in de verdere ontwikkeling en het publieke bewustzijn van AI.
Ten tweede hebben Nederlandse bedrijven meer keuze en flexibiliteit nodig, zodat ze eenvoudig toegang hebben tot de AI-oplossingen die het beste aan hun behoeften voldoen en deze kunnen selecteren. Niet elk AI-model is geschikt voor alle gebruikssituaties; er is niet één maat die iedereen past. Klanten de keuze en vrijheid bieden om te experimenteren met verschillende AI-modellen om te ontdekken wat het beste werkt voor hun bedrijf, zonder hoge kosten, is essentieel om de adoptie te vergroten en te zorgen dat AI kan worden toegepast op een reeks bedrijfstypen en problemen.
Ten derde moet Nederland de digitale vaardigheidskloof aanpakken. Deze kloof vertraagt de invoering van AI in Nederland. Het uitblijven van investeringen in digitale vaardigheden heeft naar schatting een impact van 10,2 miljard euro per jaar op de economie, blijkt uit onderzoek van Opinium Research in opdracht van AND Digital.
Iedereen weet dat achter grote atleten sterke coaches staan die hen helpen hun vaardigheden aan te scherpen en competitief te blijven. Er moeten betaalbare en robuuste trainingsprogramma’s worden opgezet en gepromoot, zowel door bedrijven als de overheid, om een kweekvijver van talent te creëren die is uitgerust met zowel basis- als geavanceerde digitale vaardigheden om AI-innovaties in Nederland een impuls te geven. Daarom is het zeer positief dat de Nederlandse overheid ruim 110 miljoen euro heeft gereserveerd voor de financiering van AI-vaardigheden.[1]
Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse grote bedrijven AI gebruikt, waarbij Machine Learning en Robotics het meest worden ingezet.[2] Het grote potentieel van AI is evident. Door lokale innovatie in heel Nederland actief te ondersteunen, kan de regering de kans haar ambitie om een wereldwijde technologische supermacht te worden niet alleen verwezenlijken, maar zelfs versnellen. Om dit te bereiken, moeten we zorgen dat alle bedrijven de juiste ondersteuning, hulpmiddelen en vaardigheden hebben om met succes uit de startblokken te komen.
Nederland heeft van oudsher een reputatie als leider op het gebied van digitale adoptie binnen Europa. De tijd is nu rijp om deze voorsprong uit te buiten door Nederlandse bedrijven, groot en klein en in alle sectoren, in staat te stellen om te gaan met AI en succesvol te zijn. We hebben ons voorbereid. We zijn er klaar voor. Nu is het tijd om te gaan.
[1] https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/06/25/extra-financiele-ondersteuning-voor-ambities-nederlandse-digitaliseringsstrategie
[2] https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/41/bijna-helft-grote-bedrijven-gebruikt-artificial-intelligence
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.