Industry Wire

Geplaatst door Mozilla

Wereldwijd samenwerken aan een gezonder internet tijdens MozFest2022 Amsterdam

Het internationale tech-event MozFest heeft ook voor haar 12e editie Amsterdam als thuisbasis gekozen. Na een succesvolle online editie in 2021 vindt het hybride MozFest event in maart 2022 plaats. Duizenden deelnemers van over de hele wereld werken dan samen aan een missie: een eerlijker, transparanter, vrij en inclusief internet en betrouwbare AI.

Het Mozilla Festival, bekend als MozFest en gehost door de Mozilla Foundation, was in 2021 met een recordaantal van 9.500 deelnemers uit 90 landen een groot succes. Voor de 2022-editie wordt nu naast het virtuele event van 7 tot 10 maart 2022 ook het live event MozFest House van 25 tot 27 maart 2022 georganiseerd op verschillende locaties in Amsterdam, zoals de OBA en het Marineterrein op Kattenburg. Partners die zich aan het festival hebben verbonden zijn o.a. Gemeente Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam en Waag.

Open source festival

Kunstenaars, activisten, technologen, ontwerpers, studenten en journalisten van over de hele wereld bezoeken MozFest elk jaar. Thema’s als privacy, betrouwbare AI en digitale rechten vormen de belangrijkste peilers van het festival. Het programma wordt zo goed als volledig samengesteld door de MozFest-community. Leden kunnen een idee voor een online sessie aandragen en andere community-leden cureren deze voorstellen vervolgens. De diverse achtergronden van de deelnemers zorgen voor een brede en creatieve kijk op de verschillende thema’s die in de festival ‘Spaces’ aan bod komen. Het gezamenlijk doel is om de status quo te doorbreken en de online wereld opnieuw vorm te geven.

MozFest 2022

Het volledige programma van zowel het online als het live event is te vinden op MozFest Plaza. Dagelijks worden nieuwe sessies aan het programma toegevoegd. Zie hieronder voor een selectie uit de 2022 programmering:

Tech-onderwijs voor de nieuwe internetgeneratie

Hoe leiden we een nieuwe generatie verantwoordelijke en ethische tech-leiders op? Op MozFest 2022 host Tania de Sousa Dias van Humanity in Tech een sessie over het opnieuw uitvinden van tech-onderwijs. Om jonge mensen te leren een gezond internet en betrouwbare AI te creëren en te behouden, moeten we hen helpen om een kritisch begrip van technologie en de maatschappelijke implicaties ervan te ontwikkelen. Hoe doen we dat?

De impact van COVID-19 tracking apps

Welke informatie verzamelen overheden van hun burgers via alle COVID-19 traceer-apps? Is dat allemaal nodig, en wat gebeurt er straks mee? In deze sessie presenteert The Centre for Internet & Society een interactieve tool die dit visualiseert voor India en laat bezoekers zien wat zij allemaal delen op welk moment.

Denk mee over de Agenda Digitale Stad van Amsterdam

Het college wil dat Amsterdammers op straat en online kunnen leven in een rechtvaardige, verbonden, vrije, duurzame en democratische stad. In de Agenda Digitale Stad 2020 staat hoe de digitale rechten van Amsterdammers worden beschermd en hoe de Amsterdammer kan profiteren van de mogelijkheden van een datagerichte wereld. Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur is het een goed moment om feedback, suggesties en algemene reflecties te verzamelen over de Digitale Stad Agenda, zodat een volgend stadsbestuur hiermee verder kan.

Waarom is blackgirlhair.js zo belangrijk? 

Babusi Nyoni (Triple Black agency) bouwde een machine learning model voor het identificeren en classificeren van de kapsels van zwarte vrouwen: blackgirlhair.js. Een doorbraak op het gebied van machine learning, omdat de toepassing van deze technologie tot op de dag van vandaag niet representatief en inclusief is voor de mensen die het gaan gebruiken. Op MozFest vertelt Babusi over waarom hij dit heeft gebouwd en waarom blackgirlhair.js zo belangrijk is.

Een gelijkwaardige digitale toekomst voor jonge Amsterdammers

Welke rol kunnen bibliotheken spelen in het creëren van een gelijkwaardige digitale toekomst voor de nieuwste internetgeneratie? Uit onderzoek van de Gemeente Amsterdam blijkt dat een kwart van de Amsterdammers digitaal niet goed meekomt (dat betekent: geen toegang tot internet of tot werkende apparatuur). Het ontwerplab van de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) onderzoekt hoe we digitale gelijkheid kunnen creëren voor alle Amsterdammers vanaf hun geboorte. Uit dit onderzoek komt in januari 2022 een prototype van een bibliotheekdienst die getest en geëvalueerd wordt op MoZFest.

MozFest wordt gehost door de Mozilla Foundation. De Mozilla Foundation is een organisatie zonder winstoogmerk die als taak heeft ondersteuning en sturing te geven aan het opensourceproject Mozilla. Kernwaarden van de Mozilla Foundation zijn openheid en inclusiviteit. Met als doel samen zorgen dat het internet een publieke hulpbron blijft, open en toegankelijk voor iedereen. Jaarlijks brengt Mozilla het Internet Health Report uit. Dit onderzoek geeft een jaarlijkse update over o.a. de veiligheid, inclusiviteit en publieke toegankelijkheid van het internet. Het Internet Health Report is open source en komt tot stand op basis van onderzoek van experts over de hele wereld.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht