Werkbezoek staatssecretaris Keijzer aan Groningen in teken van digitalisering

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat bezocht op 9 april een aantal Groninger bedrijven en organisaties op het gebied van ICT, cyberveiligheid en telecom. Dat gebeurde op uitnodiging van gedeputeerde Patrick Brouns, om te laten zien hoe in Groningen wetenschap, bedrijfsleven en overheid samen werken aan nieuwe technologische toepassingen om maatschappelijke vraagstukken op te lossen.
Lespakket cyberveiligheid
In de ochtend was de staatssecretaris te gast op basisschool De Kleine Wereld in Groningen, waar de leerlingen les kregen over cyberveiligheid. In de les was onder meer aandacht voor ‘cookies’ en hoe je een goed wachtwoord aanmaakt. De les maakt deel uit van een nieuw onderwijspakket, samengesteld door de stichting ITurnIT, dat ervoor bedoeld is om kinderen klaar te stomen voor een toekomst in de digitale maatschappij. Het lespakket wordt op initiatief van de provincie aangeboden op tien basisscholen in Groningen.
Experimenten
Na het schoolbezoek sprak Keijzer met vertegenwoordigers van kennisinstellingen, het bedrijfsleven en overheden om te kijken hoe de regio samen met het Rijk meer onderzoeken en experimenten kan opzetten rondom digitalisering. Ook kreeg de staatssecretaris een aantal demonstraties van het project 5Groningen te zien, dat op het Zernike-terrein tests doet met bijvoorbeeld een zelfrijdend busje via 5G-verbinding. Tot slot deed Keijzer het bedrijf STT Products in Tolbert aan, waar fijnmechanische machines worden gemaakt voor de fabricage van medische producten.
Blockchaincompetitie
Het Rijk en de provincie trekken op dit moment ook al samen op om projecten gebaseerd op blockchain – een innovatieve technologie waarmee gegevens kunnen worden vastgelegd voor veilige digitale transacties – te stimuleren. Dat gebeurt via de Small Business Innovation Research (SBIR), een competitie die ondernemers uitdaagt nieuwe producten te ontwikkelen voor de overheid. In oktober 2017 ontvingen vijf ICT-ondernemers in totaal 250.000 euro om onderzoek te doen naar de haalbaarheid van hun ideeën. Binnenkort wordt bekend van welke initiatieven er prototypen worden ontwikkeld. Daarvoor stellen het Rijk en de provincie nog eens 250.000 euro beschikbaar.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.