Werner Schouten is keynote spreker bij het Innovatiefestival Noord-Holland

Haarlem, 17 oktober 2022 – Op 27 oktober 2022 vindt het 2e Innovatiefestival Noord-Holland plaats. Het festival van de provincie Noord-Holland voor innovatieve ondernemers vindt plaatst bij Cupola XS, de begin dit jaar geopende techcampus voor het mkb in de voormalige Haarlemse koepelgevangenis. In het hoofdprogramma geeft onder andere Werner Schouten – bekend van BNR Koplopers – een keynote speech.
Op het festival worden de meest spraakmakende innovaties en initiatieven uit de provincie van de afgelopen tijd gepresenteerd en uitgelicht. Het innovatief vermogen in de provincie is groot. Er worden bouwstenen gemaakt van restafval, er wordt duurzaam verf geproduceerd, er wordt energie opgewekt uit golven in de Noordzee en nog veel meer.
Inspelen op de maatschappelijke opgaves van nu
Het Innovatiefestival Noord-Holland is een initiatief van provincie Noord-Holland. Ilse Zaal, gedeputeerde economie “We staan voor urgente, complexe en ingrijpende maatschappelijke opgaves, zoals de energietransitie, omschakelen naar een circulaire economie en digitalisering. Dit vraag veel van het mkb, maar biedt ook kansen. Daarom hebben wij in de provincie al allerlei programma’s en fondsen om ondernemers te ondersteunen. Tijdens het festival kunnen ondernemers ontdekken hoe zij zelf die kansen kunnen benutten, welke programma’s en fondsen voor hen relevant zijn en geïnspireerd raken door collega-ondernemers.” Ilse Zaal opent het festival met Robbert Berkhout wethouder van de gemeente Haarlem, onder andere voor economie, en Janet Nieboer, directeur van ROM InWest, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Noord-Holland.
Programma’s en fondsen voor MKB-ondernemers die willen innoveren
Het festival begint in de ochtend met meerdere matchmakingsessies waarin ondernemers kunnen ‘speeddaten’ met verschillende fondsmanagers en adviseurs van ondersteuningsprogramma’s. Daarna is er een groot aantal breakoutsessies over financiering, circulaire economie, energie, samenwerking met het onderwijs en digitalisering.
In de middag is er een keynote speech van Werner Schouten. Hij is directeur van de Impact Economy Foundation en presentator van het radioprogramma BNR Koplopers. In zijn werk bouwt hij aan een impacteconomie waarin werk, innovatie en ondernemerschap daadwerkelijk leiden tot brede welvaart.
Dit wordt gevolgd door een paneldiscussie met onder meer Melle Schellekens, medeoprichter en ‘creative captain’ van het bedrijf The Good Roll. Zij maken 100% boomvriendelijk toiletpapier van bamboe en gerecycled papier. Een belangrijk onderdeel van het programma is de circulaire innovatie top 20: een lijst met 20 organisaties die met hun circulaire product, dienst of concept uitblinken in innovatiekracht. De organisaties in deze top 20 maken 27 oktober tijdens het Innovatiefestival van Noord-Holland kans op de publieksprijs. De top 5, bestaande uit Roof2Road, Circulair Katoen, Drystack, FastFeetGrinded en Reflower, is daarnaast ook in de race voor de juryprijs.
Over het festival en de organisatie
Het Innovatiefestival is een initiatief van de provincie Noord-Holland, georganiseerd door de teams van versnellingsprogramma GO!-NH en het Programma Investeringsgereed Innovatief MKB Noord-Holland (PIM).
Het versnellingsprogramma GO!-NH wordt uitgevoerd door een consortium van Innomics en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, in opdracht van de provincie Noord-Holland. Er zijn drie GO!-NH-trajecten voor het versnellen van MKB-bedrijven en startups. Het Accelerator traject voor een innovatie die in de beginfase verkeert, het Growth-traject voor de volgende groeifase en het Scale-traject voor de opschaalfase.
Programma Investeringsgereed Innovatief MKB (PIM) is een initiatief van de provincie Noord-Holland. Het wordt uitgevoerd door KplusV, Innovate Today en ACE. Met PIM investeert de provincie in een duurzaam, innovatief en gezond midden-en kleinbedrijf. PIM helpt mkb-ondernemers uit de sectoren Energietransitie & Duurzaamheid, Landbouw, Water & Voedsel, Gezondheid & Zorg en Veiligheid die financieringsvragen hebben. Dat gebeurt met maatwerkadvies, inzichten over mogelijkheden voor financiering en het aanbieden van masterclasses en voorlichtingsbijeenkomsten. Ook koppelt PIM ondernemers aan financiers, andere bedrijven en potentiële klanten. Het programma heeft ruim 727 innovatieve en duurzame ondernemers ondersteund om groei te realiseren en voor meer dan € 116 miljoen aan financiering gefaciliteerd.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.