Industry Wire

Workshop correctheid en betrouwbaarheid van kritieke softwaresystemen

Van 24 tot en met 26 september vindt aan de Universiteit Twente de internationale workshop Automated Verification of Critical Systems plaats. De laatste ontwikkeling op het gebied van correctheid en betrouwbaarheid van kritieke softwaresystemen worden behandeld.

Onderwerpen zijn onder andere: betrouwbaarheid van spoorwegbeveiligingssystemen, correctheid van protocollen voor uitwisseling van financiële informatie en diverse technieken om automatisch fouten te vinden in moderne multithreaded software, waarbij meerdere berekeningen tegelijkertijd plaatsvinden. Ook is er aandacht voor hoe deze technieken breder toegepast kunnen worden in de industrie.

Keynotesprekers
De drie keynotesprekers zijn: dr. Alastair Donaldson, dr. Laura Kovacs en dr. Guy Broadfoot. Dr. Alastair Donaldson van Imperial College Londen presenteert zijn GPUVerify tool, waarmee hij automatisch bugs kan detecteren in software die draait op een GPU. Een GPU is speciale hardware die geschikt is om heel snel een groot aantal parallelle berekeningen te doen. GPUs zijn van oorsprong vooral geschikt voor computer graphics, maar worden tegenwoordig ook gebruikt voor bijvoorbeeld medical imaging en gezichtsherkenning. Er is veel interesse vanuit de industrie voor deze technologie. Recentelijk ontving dr. Donaldson een HiPEAC Technology Transfer Award voor zijn GPUVerify tool.

Automatisch eigenschappen afleiden
Dr. Laura Kovacs van Chalmers University of Technology, Zweden, werkt aan technieken om belangrijke eigenschappen van software automatisch af te kunnen leiden. Zij is een veelbelovende jonge onderzoekster en de verwachting is dat haar aanwezigheid een stimulans zal zijn voor andere vrouwelijke informatici. Haar verblijf wordt gesponsord door het UT Aspasiafonds, dat tot doel heeft de carrières van vrouwelijke onderzoekers te bevorderen.

Dr. Guy Broadfoot spreekt over zijn jarenlange ervaring om technieken om correctheid en betrouwbaarheid van software te garanderen te integreren in de dagelijkse software-ontwikkelingspraktijk van het bedrijfsleven.

De workshop wordt georganiseerd door Prof. dr. Jaco van de Pol, dr. Marieke Huisman en dr. Wojciech Mostowski van de Formal Methods and Tools vakgroep van onderzoeksinstituut CTIT van de Universiteit Twente. Huisman: “Er is een gevarieerd programma en we verwachten dat er zeer interessante nieuwe ontwikkelingen gepresenteerd worden tijdens de veertiende editie van deze workshop.” Meer informatie over de workshop en het programma is beschikbaar via www.utwente.nl/avocs2014.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht