Deel dit artikel
-

Eerste lichting online marketeers ontvangt diploma

Het IDM, het Britse opleidingsinstituut voor direct marketing, startte een jaar geleden met een leergang digitale marketing. De opleiding wordt gesteund door het Interactive Advertising Bureau (IAB) Engeland en Google. Donderdag vindt op het hoofdkantoor van Google UK in Londen de diploma-uitreiking plaats van de eerste lichting studenten die zich straks 'gekwalificeerde online marketeers' mogen noemen. Emerce sprak met Stephan Schroeders, internet & distribution manager bij ING Card en de enige Nederlandse deelnemer.

Toen Schroeders vorig jaar een artikel las waarin stond dat er in Engeland een opleiding van start zou gaan over digitale marketing, besloot hij bijna onmiddellijk zich op te geven. “Een vergelijkbare opleiding bestaat in Nederland eigenlijk niet.”

Het IDM bood twee mogelijkheden: een diploma- en certificaatvariant. Schroeders koos, samen met 30 anderen, voor de diplomavariant (IDM Diploma in Digital Marketing / Dip DigM). “Die variant heeft betrekking op de strategische kant van digitale marketing, het certificaat op de tactische en operationele aspecten.” Hij koos voor ‘strategie’, omdat er in Nederland op dat terrein volgens hem nog geen opleiding bestaat. “Ik had al wel een opleiding over webmarketing gevolgd. Dan heb je het over operationele vraagstukken.”

De IDM-opleiding is volgens Schroeders qua niveau vergelijkbaar met NIMA-C. Aan de opleiding namen volgens hem zowel internetmanagers- en marketeers van bedrijven deel als medewerkers van reclame- en mediabureaus. De opleiding gaat niet alleen in op de inhoudelijke kant van digitale marketing, maar leert deelnemers ook managementvaardigheden.

Schroeders is enthousiast over de leergang. “In mijn functie bij ING Card was ik al veel met strategische vraagstukken bezig. Maar door wat ik nu heb geleerd, heb ik een soort handvat of framework waardoor ik gestructureerder en beter kan werken.” Door de leergang is hij tot concrete ideeën gekomen, die nu onderdeel zijn van de online werkwijze van ING Card. Bovendien was de kennis van nut voor de module Internet Strategie, die hij als freelance docent ontwikkelde voor de Hogeschool Den Haag (HEBO).

Zou een vergelijkbare opleiding ook in Nederland kunnen worden gegeven? Igor Beuker van het  Nederlandse IAB zei vorig jaar tegen Emerce dat is overwogen om een soortgelijke leergang in Nederland te starten, maar dat het IAB Nederland afwacht hoe de eerste ervaringen in het Verenigd Koninkrijk zijn. “Het is beter te leren van de fouten die de Britten maken en in een later stadium pas in Nederland te starten.”
Schroeders vraagt zich af of het mogelijk is om een kwalitatief vergelijkbare opleiding in Nederland te starten. “Nederland is natuurlijk een stuk kleiner dan Groot-Brittannië. Ik weet niet of er hier wel genoeg sprekers en docenten van niveau rondlopen.”

Deel dit bericht

1 Reactie

Josefien Bergman

Ik ben een leergang momenteel in Nederland aan het volgen: het betreft een 16 daagse leergang 'Internet manager' waarover ik zeer te spreken ben. Wordt gegeven door het opleidingsinstituut LECTRIC.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond