Deel dit artikel
-

Plazes.com wil ‘cashen’ met context based marketing

Plazes.com, een community site waarvan de leden elkaar op de hoogte houden van hun geografische locatie, heeft momenteel zo'n 30.000 leden. De makers van de geografische netwerksite, die sinds 2004 bestaat, zien 'context based marketing' als het meest kansrijke model om de community site winstgevend te maken.

Nederland heeft na de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk de meeste Plazes-leden, vertelt Felix Petersen van Plazes.com aan Emerce. Creatief directeur Petersen van het Zwitserse Plazes.com was afgelopen vrijdag in Amsterdam waar hij sprak op The Next Web Conference

Het basisidee van Plazes.com is dat de leden hun geografische locatie met elkaar delen. Vergelijkbare sites zijn Socialight en Flagr.

Gebruikers van Plazes installeren speciale software op hun laptop of desktop, de zogenaamde Plazes Launcher. Dit programmaatje schat aan de hand van het ip- en mac-adres van het lokale netwerk de geografische coördinaten in. Gebruikers kunnen dus alleen een locatie toevoegen als ze daar ook daadwerkelijk online zijn. Wie een nieuwe locatie ‘ontdekt’, dus een plek waar nog nooit een andere Plazes gebruiker is geweest, kan daar onder meer tekst en adres aan toevoegen.

Op geografische kaarten, Plazes.com maakt onder meer gebruik van Google Maps, ziet een gebruiker waar andere Plazes-leden zich bevinden. Ook kan hij andere informatie zien, bijvoorbeeld over Wifi-hotspots, hotels of restaurants in de omgeving.

Gebruikers van Plazes.com kunnen een kaartje met daarop hun huidige of meest recente locatie toevoegen aan andere toepassingen, zoals bijvoorbeeld een weblog. Zo delen ze hun locatie ook met niet-Plazes leden.

De komende dagen wordt er een mobiele versie van Plazes gelanceerd, vertelt Petersen. Het programma draait onder het besturingssysteem Symbian, en werkt onder meer op Nokia smartphones. Deze mobiele versie, die Plazes vorig jaar al wilde lanceren, zal eerst als bèta in de markt worden gezet. Pas als Plazes op meer mobiele telefoons werkt, zal er een publieke versie komen. Een nog niet gelanceerde tussenoplossing is dat Plazes-leden hun locatie per sms doorsturen.

Tot nu toe is Plazes.com met name bezig geweest met het opbouwen van een gemeenschap. Nu het aantal leden zich blijft uitbreiden, wordt de site interessant voor adverteerders, meent Petersen. Hij denkt dat Plazes interessant is voor adverteerders, omdat deze gebruik kunnen maken van de kennis die de site heef over haar leden. Petersen spreekt van Context Based Marketing, waarbij Plazes op basis van interesses en voorkeuren van een lid, advertenties kan tonen die relevant zijn voor een bepaalde geografische locatie.

Een tweede verdienmodel is het ‘in licentie geven van de Plazes API’, vertelt Petersen. Alleen commerciële partijen hebben een licentie nodig. Hij noemt als voorbeeld een betaalde datingsite die aan haar leden wil laten zien ‘wie er in de buurt is’.

Deel dit bericht

3 Reacties

Mike

"Nu het aantal leden zich blijft uitbreiden, wordt de site interessant voor adverteerders, meent Petersen" Al 30.000 leden, goh dat zal vast erg veel adverteerders aantrekken! Cashen zal nog wel even duren schat ik zo in….

Erwin Vroom

' Verdienmodel' . Ik moet er elke keer weer om lachen. Misschien een goed idee om eens te beginnen met een bedrijfsmodel waarbij de gebruiker ook wat overheeft voor de dienst zodat er niet elke keer achteraf gezocht hoeft te worden naar de partij die voor de hobby gaat betalen.Ik denk dat elke gebruiker toch zeker €20.000 waard moet zijn. Dat zijn toch zo'n beetje de normen sinds Worldonline.

Kasper Katje

Jammer dat we in Nederland ook steeds verder afraken van 'eerst zien, dan geloven' want zoal Mike ook al aangeeft is 30.000 peanuts. [quote]Petersen spreekt van Context Based Marketing, waarbij Plazes op basis van interesses en voorkeuren van een lid, advertenties kan tonen die relevant zijn voor een bepaalde geografische locatie.[/quote] Mooie termen gebruiken is altijd leuk maar wat interesses te doen hebben met context is me een raadsel of de term moet een nieuwe, diepere betekenis hebben gekregen. Bepaalde interesses kunnen wel leiden tot het aanmaken of opvragen van bepaalde context maar volgens mij wordt hier iets anders bedoeld.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond