Deel dit artikel
-

Inval bij Kazaa in Australië

De organisatie MIPI, die in Australië speurt naar inbreuk op auteursrechten, heeft vanochtend een inval gedaan bij Sharman Networks, het bedrijf dat eigenaar is van Kazaa. Ook het huis van de ceo werd bezocht, evenals internetaanbieder Telstra en verschillende universiteiten.

Directeur Michael Speck van MIPI, de evenknie van de Nederlandse Stichting Brein, meldt tegenover ZDNet Australië wat de reden is van de inval. “Het gaat hier niet om individuen, het gaat om ‘de grote vis’. Dit is een signaal dat internetpiraterij ten einde is in Australie.”

De Australische auteursrechtorganisatie deed de invallen op basis van een regeling waarbij er geen toestemming van de rechtbank nodig is vooraf om invallen te doen in huizen of kantoren om materiaal in beslag te nemen dat inbreuk maakt op auteursrecht. De ‘Anton Pilar’ regeling is ingesteld om verdachten niet vooraf te waarschuwen over de invallen.

Er is door MIPI op meerdere plekken een inval gedaan. Behalve het kantoor in Australie van Sharman Networks, het moederbedrijf van Kazaa, het huis van de Ceo van Sharman Networks, het kantoor van internetaanbieder Telstra, zijn ook Monash University, University of Queensland en de universiteit van New South Wales werden door functionarissen van MIPI bezocht. Ze waren er op zoek naar extra bewijs in hun zaak tegen Kazaa vanwege inbreuk op auteursrechten.

MIPI is ervan overtuigd dat Kazaa “inbreuk maakt op auteursrecht volgens de Australische Copyright Act”. Speck: “Het is erg duidelijk dat zij op wereldschaal inbreuk op auteursrechten mogelijk maken.” De Nederlandse rechter oordeelde recent echter anders, in een zaak van Buma/Stemra tegen Kazaa bepaalde de Hoge Raad dat niet Kazaa verantwoordelijk gesteld kan worden voor datgene wat de gebruikers met de software doen.

In een reactie op de invallen, geciteerd door Zdnet, verwijst Kazaa nog naar de uitspraak van de Nederlandse rechter. Het noemt de stappen van MIPI “een enorme verspillling van tijd, geld en mankracht” omdat in Nederland en de Verenigde Staten er uitspraken zijn geweest die Kazaa niet verantwoordelijk stelden voor inbreuk op auteursrecht. Volgens Sharman Networks wordt alleen getracht om Kazaa in “diskrediet” te brengen.



Deel dit bericht

1 Reactie

keessie

Ach, het zijn ratten die ratten bestrijden.  Kazaa mag dan juridisch gezien niet aansprakelijk zijn voor het illegaal gebruik van hun diensten en producten door derden, uiteraard was en is het doel wel het kunnen delen van bestanden waar auteursrechten op zitten, en er wordt grof geld verdiend dankzij deze praktijken. Anderzijds hebben de auteursrechtenorganisaties geen poot om op te staan. Het auteursrechtensysteem past niet meer bij de huidige markt, echter men blijft zich uit angst voor het verdwijnen van de eigen organisatie met hand en tand verzetten. Marktwerking is een vies woord bij deze monopolistische breinen. Juridisch staat Kazaa sterk, maar men probeert Kazaa zoveel mogelijk schade aan te brengen.  "If you can't beat them, sue them" werkt altijd voor organisaties met de diepste zakken… Intussen bestel ik maar weer eens een leuk CD-tje via iTunes. En denk erover om advocaat te worden 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond