Deel dit artikel
-

GfK start met metingen mobiele downloads

Marktonderzoeker GfK breidt zijn dienstverlening uit met een onderdeel dat de verkoop van mobiele content gaat meten. Dat bevestigt GfK Benelux. Dagelijks zijn gegevens beschikbaar van het totaal aantal games, ringtones, muziek en andere content dat in Nederland via mobiel wordt gedownload.

De officiële lancering van de dienst vindt over twee weken plaats tijdens het congres 3GSM in Barcelona, aldus Jan Zwang, marketing manager bij GfK Benelux. De meting van het gebruik van mobiele content vindt plaats door het onderdeel GfK M², een joint-venture van GfK en Media-Control.

"GfK deed al onderzoek naar de on- en offline verkoop van cd's, dvd's en boeken. Hier voegen we nu downloads via de mobiele telefoon aan toe," legt Zwang uit. De gegevens over downloads worden volgens hem verstrekt door de mobiele operators en aanbieders van mobiele content. "Zo kunnen we in kaart brengen wat er in zijn totaliteit wordt gedownload in Nederland." De dienst zal straks overzichten kunnen laten zien, zo legt hij uit, met onder meer de meest gedownloade mobiele games, ringtones en video's.

Beoogde afnemers van de dienst zijn naast operators en mobiele content providers ook klassieke mediabedrijven, aldus Zwang. De dienst draait al sinds januari, maar er zijn nog geen metingen beschikbaar.

De metingen vinden naast de Benelux, ook in Duitsland, Frankrijk en Italië plaats.

Webtracking
In december startte GfK in Nederland samen met Kieskeurig met een andere nieuwe dienst: GfK-Kieskeurig Webtracking. Marketeers, retailers of fabrikanten krijgen met de dienst, waarop ze een abonnement kunnen nemen, een middel in handen om te kunnen ‘voorspellen' wat er in de fysieke (electronica) winkel gaat gebeuren.

De dienst kan onder meer worden gebruikt om het assortiment in electronicawinkels aan te passen. Of bij beslissingen over promotie, distributie en productie. GfK doet de voorspellingen op basis van het zoek- en koopgedrag van bezoekers van Kieskeurig.nl. Wat bezoekers van die site doen op een bepaald moment, geeft een voorspellende waarde voor de verkoop in electronicawinkels twee weken later

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond