Deel dit artikel
-

‘Nederlander kent web 2.0 niet’

Slechts een hele kleine groep Nederlanders weet wat de term web 2.0 betekent. Het gaat om zo’n twee procent van de Nederlanders. Dat blijkt uit onderzoek.

Terwijl de term web 2.0 door insiders vaak afgedaan wordt als hype en een ‘leeg, nietszeggend begrip', is het begrip bij de doorsnee Nederlander onbekend. Ongeveer een op de tien Nederlanders heeft wel eens van de term gehoord. Van de groep die de term kent, weet iets minder dan twintig procent precies wat de term betekent. Dat blijkt uit een onderzoek dat Ruigrok/NetPanel heeft gedaan in opdracht van The Next Web Conference.

Dat de meeste Nederlanders die de term web 2.0 kennen, aangeven niet ‘precies te weten wat het begrip inhoudt', is niet zo verbazingwekkend. Een eenduidige definitie van het begrip bestaat niet. De term is voor het eerst genoemd in 2003 door Tim O'Reilly. De term refereert aan het sociale internet en aan termen als wiki's, RSS, AJAX, API's, social bookmarking, mash ups en webgebaseerde software.

Voor het onderzoek (PDF) van Ruigrok/NetPanel vulden iets meer dan duizend mensen een online vragenlijst in. De verdeling van de groep (man/vrouw, leeftijden) is volgens de onderzoeker zodanig, dat het onderzoek een redelijk beeld geeft van de mening van de Nederlandse bevolking. Kanttekening bij het onderzoek is het ‘online karakter'.

Nederlander gebruikt toepassingen wél
De onderzoekers concluderen dat, hoewel de meeste Nederlanders het begrip web 2.0 niet kennen, een ruime meerderheid wél gebruik maakt van web 2.0 sites en toepassingen. Marktplaats, YouTube, Wikipedia en Hyves zijn de meest gebruikte web 2.0-toepassingen.

Van de deelnemers aan het onderzoek is veertig procent actief op online netwerken. Daarvan logt de helft dagelijks in op een netwerk. Hyves is het meest populaire netwerk. Actief zijn op een sociaal netwerk levert vooral contact op met oude bekenden.

Van de deelnemers aan het onderzoek leest zestig procent nooit een weblog, schrijven de onderzoekers. Eén op de acht houdt zelf een blog bij.

Deel dit bericht

8 Reacties

Bart

Lijkt mij niet meer dan logisch dat de gemiddelde nederlander dit niet weet. Waarom zou je als gebruiker bewust willen werken met "Web 2.0"…. dat lijkt mij geen doelstelling op zich. De consument hoeft toch niet te kiezen tussen Web Classics en Web 2.0?Gewoon leuk je foto's sharen en hyven is de doelstelling… en of dat dan valt onder de noemer web 2.0 maakt niet uit naar mijn idee.  Of wordt daar anders over gedacht?

Arjen Schat

Dat bijna niemand weet wat web2.0 is, mag geen lezer van de Emerce verbazen. Een veel interessanter feit dat uit het onderzoek naar voren komt is het verschil waarop vrouwen en mannen het web gebruiken. Je kunt er vanuit gaan dat het verschil groter wordt naarmate nog meer mensen dagelijks nieuwe webtoepassingen gaan gebruiken. Dus waar blijft recepten.hyves.nl en gadgets.hyves.nl.

Jorg

Web 2.0 is het verzamelwoord voor al die trends/toepassingen als tagging&sharing, social communities, user generated content. En ook deze woorden zeggen de consument niets. Ik vind het erg suf als er een van de onderzoeksvragen 'kent u Web 2.0' is. Dat is dezelfde categorie domme onderzoeksvragen als 'Waar staat GSM voor?'. Bijna niemand weet het, maar er zijn wel meer van die GSM's dan inwoners in Nederland. Gelukkig zoomen ze verderop in het onderzoek in op de diensten, en komt dat er dus ook uit. Als je het mij vraagt is deze onderzoeksvraag puur voor de sjeu (of jus), om er een interessanter artikel over te kunnen schrijven/lezers te interesseren.

Lieven

KMO-IT, een initiatief van de Vlaamse overheid, voerde eind vorig jaar in Belgieen soortgelijk onderzoek uit. Maar dan bij ondernemers.Bleek dat 71% van deze doelgroep de term web 2.0 niet kende. De resultaten van het onderzoek zijn te vinden op http://www.kmo-it.be/blog/2006/12/18/resultaten_van_de_kmo_it_kennistest/

Manolito van de Wouw

Waar hebben we het over als we dit soort vragen voorleggen aan gebruikers? Hebben deze mensen niets beter te doen dan te meten hoeveel gebruikers nietszeggende termen kennen? Als je het mij vraagt is dit allemaal nogal overdreven. Web 2.0? Heeft het internet tegenwoordig een versie? Het doet me denken aan een collega die wel eens een vraag kreeg toen hij bij de helpdesk van een internet provider werkte, "Kunt u mij de nieuwste CD van het internet sturen?".  Tjonge wat kunnen we nog steeds moeilijk doen. Laten we het gewoon simpel maken, websites zoals Marktplaats bestaan al net zo lang als het internet door de meeste inwoners van Nederland ontdekt werd, dus er is helemaal niets nieuw aan behalve wat nieuwe technieken en applicaties, die je toen ook al kon maken maar die toen nog niet zo veel gebruikt werden. Groeten, Manolito http://www.efaq.nl

Anoniem

Ik stel hierbij voor om de term Web 2.0 door de WC te spoelen. Wat heb je er in godsnaam aan om internet versienummers te gaan zitten geven. Is marktplaats een Web 2.0 toepassing? Die site bestond al voor de term bestond.

Boris Veldhuijzen van Zanten

"Web 2.0 door de WC"? Klinkt als het begin van een mooi lied. Maar wat dacht je van The Next Web dan? Geen lastige definitie problemen. Als het er uitziet of voelt als iets nieuws dan is het "Next Web".

Babak Yazdani

Het geeft niet dat "Nederlander Web 2.0 niet kent" zo lang ze het maar gebruikt. Voor bedrijven is het een ander verhaal. Zij moeten hun websites gaan passen aan "Web 2.0" normen omdat dat nu steeds meer wordt gebruikt en dus een aantrekkingskracht heeft. Waarom wordt het steeds meer gebruikt? Omdat "Web2.0" Internet gebruik sociaal maakt. Welke applicaties van "Web 2.0" moeten bedrijven nou toepassen op hun web-sites? Daar schrijf ik mijn scriptie over. In het bijzonder voor bedrijven in de onroerend goed sector.  Wil je op de hoogte blijven van mijn onderzoeksresultaten E-mail me gewoon ;) Groeten,Babak Yazdani

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond