Deel dit artikel
-

Amazon jaagt op Paypal met nieuwe internetkassa

Na Google mengt nu ook Amazon.com zich in de strijd om de gunsten van webwinkeliers. Amazon brengt een nieuw type internetkassa op de markt. Webwinkeliers kunnen op iDeal-achtige wijze de financiële afhandeling van betalingen uitbesteden bij ’s werelds grootste e-commerceplatform.

Volgend op een gerucht op weblog Techcrunch.com lanceerde Amazon.com gisteren in de luwte een nieuwe betaaldienst: Flexible Payments Services (FPS). Amazon maakt sinds kort melding van de internetkassa op zijn site, maar had nog niet de tijd om de FPS-pagina uit te werken. De link wijst nog naar een lege informatiepagina.

Met de aankondiging van Flexible Payments Services probeert Amazon marktaandeel af te snoepen van eBay-dochter Paypal. De nieuwe dienst is tevens geïnspireerd op Googles pogingen om zich te mengen in de e-commercemarkt. Sinds juni 2006 biedt Google aan webwinkeliers de mogelijkheid om financiële transacties uit te besteden. Die dienst heet Google Checkout.

FPS is een uitbreiding op Amazons bestaande portfolio webdiensten. Internetondernemers kunnen zich tegen betaling reeds tot Amazon wenden voor processorkracht (EC2), opslagruimte (S3) of dataverwerking (SQS).

De prijsstelling van Amazon FPS is vooralsnog niet bekend.

Net als Checkout en Paypal Merchant Services, en in Nederland iDeal, wordt FPS niet volledig in de site van de winkelier geïntegreerd. Klanten die bij een aangesloten webwinkel artikelen kopen, worden tijdens het betalingsproces omgeleid van de webwinkel naar Amazon.com. Amazon int het geld uit naam van de webwinkelier en stort het geld op gezette momenten op de bankrekening van de ondernemer. De reguliere uitvoering van Paypal werkt anders, aangezien internetgebruikers daar direct geld aan elkaar over kunnen boeken.

Uit eBay's recente kwartaalcijfers blijkt dat Paypal voor 11,7 miljard dollar aan betalingen verwerkte, waarvan 4,9 miljard buiten het eBay-platform om. Amazon realiseerde in diezelfde periode een netto handelswaarde van 2,9 miljard dollar. Hoeveel Google Checkout afhandelde aan betalingen is niet bekend. De Google-dienst wordt overwegend gebruikt door grotere webwinkels.

De beheerder van weblog Allfacebook.com vraagt zich af wanneer er internetkassa's beschikbaar komen voor profielensites. Net als op Hyves vindt er ook op Facebook.com veel handel plaats tussen gebruikers van de sites. Hoe groot de rubriek Marktplaats is op Hyves is niet bekend, maar de functie wordt veelvuldig gebruikt.

Bron foto: Dyobmit (CC) 

Deel dit bericht

3 Reacties

Peter van Westerloo

Het blijkt veel dieper te gaan dan een internetkassa die concureerd met paypal en Google Checkout. Amazon FPS blijkt een web-service te zijn die ontwikkelaars helpt verschillende betalingsstrategien te implementeren. Zij kunnen dan checkout en andere diensten bouwen. Het zou nu ook mogelijk zijn 3-party payments te doen en micro-payments. Meer information in de samenvatting op het weblog van Amazon's CTO ( http://www.allthingsdistributed.com/2007/08/the_amazon_flexible_payment_se.html ).

PanMan

De prijzen zijn gewoon bekend, ik heb ze vanochtend iig online gezien bij amazon…

Erwin Boogert - Emerce

@Panman: je hebt gelijk, de prijzen en de site staan nu wel online.  Voor de volledigheid de link naar FPS-voorpagina (link in blokjes gehakt om uitbreken te voorkomen):  http://www.amazon.com/b/ref=sc_fe_c_1_3435361_1/104-9066604-5529567 ?ie=UTF8&node=342430011&no=3435361

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond