Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: Google verlies en winst draadloos

AT&T en Verizon kochten het overgrote deel van de frequenties in de Amerikaanse veiling voor draadloos breedband internet. Google kreeg niets, maar krijgt wel toegang tot de netten.

Mediatoezichthouder FCC openbaarde de winnaars van haar 700 MHz frequentieveiling. De uitslag: circa 80 procent van de frequenties is gekocht door de twee grootste mobiele aanbieders, AT&T Mobile (voor 6,6 miljard dollar) en Verizon (9,4 miljard), waarin Vodafone 45 procent heeft. Google kocht niets.

Volgens FCC-voorzitter Kevin Martin is in elke lokale markt één van de licenties gegaan nar een kleinere partij. Dat biedt volgens hem de mogelijkheid om tot een alternatief aanbod te komen buiten de grote mobiele aanbieders om.

Na de ruim een jaar durende speculatie over Google als mobiele netaanbieder is de uitkomst van de Amerikaanse veiling een desillusie. Google zal geen eigen mobiele net bouwen. Maar heeft dat waarschijnlijk nooit gewild, zo wordt nu duidelijk.

Google krijgt toegang tot een deel van de netten voor draadloos internet. De frequenties voor dat deel gingen vooral naar Verizon. De grootste winst voor Google is dat ze met succes openstelling van een deel van de netten eiste voor applicaties en toestellen. De mobiele aanbieders moeten Google toegang bieden en Google’s werkelijke strategie rust op de Open Handset Alliance rond besturingssysteem Android. Google kan bijvoorbeeld mobiele abonnementen gaan verkopen betaald met reclame.

Opvallend was overigens het binnenhalen van relatief veel frequenties door Dish Network. De aanbieder van satelliettelevisie ziet de noodzaak in van aanbod via draadloos internet met IP-diensten als on-demand video.

Joodse aanval op Google

Google heeft in Duitsland bonje met de Centrale Raad van de Joden. Deze club stapt naar de rechter om google te dwingen bij dochter YouTube harder op te treden tegen vertoning van (neo)nazistische filmpjes.

Google werkt mee aan rassenhaat en discriminatie, zo luidt de beschuldiging. Hier komt Google voor hetzelfde probleem te staan als met haar zoekdienst. Eerder heeft Google – stiekem – in Duitsland en Frankrijk haar index gezuiverd van links naar neonazistische sites en materiaal.

Google stuit op nationale wetgeving die niet strookt met de Amerikaanse wettelijke verankerde principes van vrije meningsuiting. De vraag is ook of het tonen van filmpjes als Jud Suess op YouTube bijdraagt aan antisemitisme of juist de verderfelijkheid ervan toont. (We hebben het niet over het Fitnaatje van W.)

Blu-ray gekraakt

Slysoft, de luis in de pels van de amusementsindustrie, heeft een aardig paasei: één van de gebruikte beveiligingen voor de Blu-ray dvd’s is gekraakt.

Het gaat om de BD+ code die zo sterk geacht werd dat die wel een jaar of tien zou meegaan. Of het waar is valt te bezien want een eerdere claim was niet waar. Slysoft tart speciaal Fox die de Blu-ray beveiliging als niet te kraken verklaarde. De kraaksoftware is ‘vooral geschikt om titels van Twentieth Century Fox’ te zien.

Paspoort Obama en gita/terrorist

‘Aapjes kijken’ mijden we maar waar het gaat om nieuwsgierigheid naar het paspoortbestand van Barack Obama. waarschijnlijk waren ze op zoek naar familiegegevens. Op het ministerie van Buitenlandse Zaken braken drie medewerkers in de databank in om zijn persoonlijke gegevens nader te bestuderen. Twee van hen hebben daar de komende periode alle tijd voor, want zijn ontslagen.

Die Amerikaanse databanken leveren trouwens ook geweldige bijdragen aan ’s lands beveiliging. Zo krijgt een popgitarist geen visum. Hij heet Mohamed Yamani. Dat is ook de naam van een terrorist. Alleen is die al twee jaar dood…

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond