Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: weer een web 2.0 week

Google komt met software om datahoppen tussen verschillende websites en sociale netten mogelijk te maken. Yahoo opent geodata en Microsoft de ruimte in een week die weer veel web 2.0 nieuws zal bieden vanwege het O’Reilly congres.

De overname van EDS door HP voor een bedrag van zo’n 12,6 miljard dollar, ofwel 25 dollar per aandeel stelt aandeelhouders van EDS voor een premie van 32,5 procent op de slotkoers van afgelopen vrijdag.

Electronic Data Systems is ook voor Nederland een belangrijke overname. EDS Nederland doet de ict van tal van grote organisaties waaronder de publieke omroepen, Aegon, energiebedrijven en niet op de laatste plaats Shell die recent aan de zegekar is gebonden. Relatief is EDS in Nederland één van de succesvolste partijen, die welkom is bij de HP Nederland. Eigenaardig overigens dat Nederlandse dochters van Amerikaanse IT-bedrijven er zelden in slagen om fatsoenlijke nationale websites te onderhouden. Dat is zeker het geval voor EDS.

HP schuift naar diensten, en Dell blijft achter. Nog een sanering daar: de Dell XPS game-pc’s gaan eruit, opnieuw een teken dat Dell aan een flinke worsteling bezig is om sterker te voorschijn te komen. Dell blijft wel de Alienware zware hobby-pc’s voeren, in 2006 overgenomen.

Google Campfire

Het is al weer tijd voor Google Campfire, het ontwikkelaarskamp om de noviteiten over het vuurlicht te brengen. Google maakt bekend deel te zullen nemen aan
Friend Connect om gebruikers hun data van profielen en applicaties gemakkelijk van de ene website naar de nadere te brengen.

MySpace en Facebook deden al soortgelijke aankondigingen. Google presenteert software, en vermeldt in de marge nog dat je het behalve voor de genoemde sociale netten ook kunt gebruiken voor het eigen sociale net, Orkut, het tot op heden goeddeels mislukte eigen net. Dat is alleen in Brazilië een enorme hit, maar stuit op verzet van de rechterlijke macht vanwege illegale ruil.

Google geeft aardige voorbeelden: een kooksite kan aan een recept de software toevoegen zodat die op sociale netten in profielen kan verschijnen voor discussie. Maar ook voor het delen van foto’s van je laatste optreden met je fans; een sportvrouw die de fans wil bedienen met scoren en vorderingen van de training, en natuurlijk voor recensies van winkelsites. het blijft nog steeds wat abstract klinken, vandaar dit filmpje.

Yahoo geodata

In een zelfde categorie, maar met de voeten op de waarde: Yahoo opent zijn ‘geodatabase’ zodat websites de geografische data en diensten kunnen gebruiken op hun websites om die verder te helpen ontwikkelen. Het is onderdeel van wat Yahoo noemt de Yahoo Internet Location Platform.

Deze week is een aantal van dit soort web 2.0 aankondigingen te verwachten want het jaarlijkse O’Reilly congres begint vandaag in Californië. Daar zal meer bekend worden van het Yahoo Open Strategy dat cruciaal wordt voor beantwoording van de vraag of Yahoo op eigen benen een topspeler in de internetmarkt kan blijven. Wat weer invloed heeft op het al dan niet consolideren van Yahoo.

Kabelaar neemt krant

De meest opvallende overname van deze maand is ongetwijfeld die van de krant Newsday door Cablevision, een kabelexploitant. De krant voor Long Island in New York leek naar News Corp vanwege de synergievoordelen van bundeling van Newsday met New York Post.

De kabelaar waardeert de krant op 650 miljoen dollar, terwijl News Corp. 580 miljoen genoeg vond. Zoals we vorige week berichten is dit een overname zoals bijvoorbeeld Het Parool door UPC of Nieuwsblad van het Noorden door @Home. En dat op een moment dat het erg slecht gaat met de Amerikaanse kranten.

The Phone op MTV

In de afdeling ‘leuke dingen voor de mensen’ de Microsoft ruimtetour. Microsoft kwam met haar Worldwide Telescope. Het lijkt op Google Sky, maar Microsoft heeft de wetenchappelijke steun van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA).

Met Pinksteren gebeurde er zo waar nog iets op crossmediagebied in Nederland: een blokkade van YouTube door MSN. Ook meldden Tweakers-gebruikers MSN-ellende met mp3’tjes.

En het crossmediaconcept The Phone van de Avro is door producent Park Lane (Beau van Erven Dorens) verkocht aan de VS: voor MTV gaat producent Freemantle dit met zanger Justin Timberlake exploiteren.

Aanhoudend zeer: overstappen naar een andere provider. Zodra een journalist at meemaakt volgt er weer een horror-verhaal. Maar soms is er na jaren ineens een oplossing voor eens slepend probleem:

World Online schikt met de Belastingdienst. Het ging over een al zeven jaar lopende claim van de dienst van 50 miljoen euro nog over het salaris van topman James Kinsella die destijds van MSN kwam voor een verschrikkelijke berg geld om World Online te helpen internationaal aanzien te verschaffen voor de beursgang.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond