Deel dit artikel
-

Rechter wijst kort geding tegen Sanoma van de hand

Het kort geding dat softwarebedrijf Ciderhouse tegen Sanoma en Ilse media had aangespannen, is door de rechter verwezen naar een bodemprocedure. Ciderhouse, die de software leverde voor de reizensites van de twee partijen, verlangde een kleine 4 miljoen euro ter compensatie van vermeende misgelopen omzet.

Ciderhouse dagvaardde Sanoma en Ilse media omdat ze hun samenwerkingsovereenkomst niet zouden zijn nagekomen.

Eerder liet Herman Knotter, die Ciderhouse vertegenwoordigt als advocaat bij Banning Advocaten, weten dat de reisportals in kwestie, Ilse Reizen en Sanoma Travel, zich nog steeds in een testfase bevonden. "Sanoma en Ilse media hadden het concept compleet moeten ontsluiten. Een flink aantal grote reisaanbieders wordt nu niet op de sites meegenomen. Als consument moet je alle mogelijkheden krijgen, anders ga je verder shoppen. Het product is verre van compleet en hierdoor loopt Ciderhouse omzet mis."

De rechter heeft inmiddels het kort geding verwezen naar een bodemprocedure. Hij was van mening dat deze zaak zich niet leende voor een kort geding. De contracten zouden te generiek zijn. Omdat dit in een bodemprocedure uitgezocht moet worden wees de rechter het voorschot op een schadeclaim af. Dat laat advocaat Knotter weten.

Door de vertraging in de lancering en het ontbreken van een aantal grote reissites zou de verwachte omzetgroei niet zijn wat het had kunnen zijn. Dat was althans de mening van Ciderhouse.

Verplichtingen

Ciderhouse was van mening dat Sanoma en Ilse media meerdere verplichtingen niet nakwamen. Zo zou specifieke software door Sanoma geïnstalleerd worden bij affiliates om te meten waar de consumenten hun reisproducten boekten. Ciderhouse was van mening dat dit niet gebeurde en dat door het ontbreken van affiliatecontracten omzet werd misgelopen.

De rechter oordeelde wel dat alle partijen de in de contracten vastgelegde verplichtingen na moeten komen.

Knotter meldt dat Ciderhouse een bodemprocedure op gaat starten waarin meer getuigen geoord zullen worden. Daarnaast komt er nog een spoedappèl, een versnelde hoger beroepprocedure. “Hierin willen we dit oordeel aanvechten.”

Vertraging

In juli vorig jaar ging de reizensite van Ilse media later dan gepland live. Gedurende de eerste 3 jaar van de samenwerking zou Sanoma 70 procent van de opbrengsten krijgen en Ciderhouse 30 procent.

Bij de lancering van de ‘vertical search portal’ werkte Ilse media samen met 25 grote reisaanbieders zoals Arke, De Jong Intra, Vrij Uit, Summum, Sudtours, Peter Langhout, Neckermann, Kras, Djoser en Vaya. De vliegtickets komen uit de systemen Galileo en Amadeus, die alle vluchten van grote internationale airlines bevatten.

Deel dit bericht

12 Reacties

Charmaine

Terecht dat Sanoma gewonnen heeft. <knip> Edit: Deel van de reactie weggehaald. Feiten die niet onderbouwd zijn dragen weinig bij aan de inhoudelijke discussie.

Peter Huibers

Beste Charmaine,  Ik ken je niet, maar bovenstaande reactie is een wel heel persoonlijke aanval. Blijkbaar heb je ooit een vervelende ervaring met Marc van Deursen gehad, maar het lijkt me beter dat jullie dat uitpraten, dan dit op deze manier te doen.  Om mijzelf even voor te stellen: ik ben Peter Huibers, de CTO van CiderHouse, en ik ben uit hoofde van mijn functie overal nauw bij betrokken geweest. Allereerst heeft CiderHouse er indertijd zelf voor gekozen om een einde aan de samenwerking met PCM te maken, en zijn we als vrienden (met Hans Retz van PCM) uit elkaar gegaan. Daarnaast is de uitspraak van de rechter in de zaak met Ilse en Sanoma eerder een verwijzing naar een bodemprocedure, dan een inhoudelijke beoordeling. Partijen verschillen van mening over de reikwijdte van de diverse bepalingen van het contract en de rechter heeft geoordeeld dat een dergelijke inhoudelijke toets (met daarop toegespitste vorderingen) zich niet leent voor een behandeling in kort geding. In hetzelfde vonnis heeft de rechter ook geoordeeld dat Sanoma en Ilse hun verplichtingen jegens Ciderhouse gewoon moeten nakomen. Uiteraard zit niemand ooit te wachten op een rechtzaak, maar als een partner al meer dan een jaar lang de afspraken en het contract dat er ligt, naast zich neer lijkt te leggen, en gesprekken hierover niet meer helpen, dan rest je soms (helaas) niets anders dan een gang naar de rechter. Wijzelf geloven nog steeds in de kracht van een samenwerking tussen een innovatieve technologie partij zoals CiderHouse en een sterke marketing en online media machine zoals ilse Media en Sanoma dat zijn. Hopelijk komt de dag er nog dat we dat alsnog gezamenlijk gaan bewijzen!

Lex

Gewonnen? Dat zie je verkeerd, de rechter geeft hiermee slechts aan dat een dergelijke zaak te complex is om tijdens een kort geding te behandelen. Tijdens een rechtszaak kan op de details worden ingegaan en heeft Ciderhouse kans om de zaak te winnen. Het is echter niet slim van Ciderhouse om direct zo hoog van de toren te blazen, geen rechter die de schdevergoeding van 4M in een kort geding zal toewijzen, erg dom van Banning of eigenwijs van Cider om dit niet op voorhand in te schatten.

Menno

Gelukkig heeft Ilse media in kort geding gewonnen. Het staat in ieder geval al 1-0. De directeur van Ciderhouse heeft in de media altijd een grote mond dat ie 'de grootste' en 'de beste' site bouwt en ondertussen werkelijk prutswerk levert. De ervaring die wij met Ciderhouse hebben zijn ook hoofdzakelijk negatief. In dit kort geding verwijt de pot (Marc van Deursen) de ketel dat ie zwart ziet. Eventueel wil ik wel getuigen in deze zaak, maar dan tegen Ciderhouse.  

Bert

Edit: Reactie weggehaald. Feiten die niet onderbouwd zijn dragen weinig bij aan de inhoudelijke discussie.

Vat

Lees net deze 'interessante' discussie.  Was gedurende deze periode zelf actief binnen Ilse en weet er dus het een en ander van. Heb Marc van Deursen enkele keren ontmoet. Hij kwam op mij over als een vriendelijk en zeer bekwaam persoon.  Het heeft mij verbaasd dat Van Deursen nog zolang zijn geduld heeft kunnen bewaren.  Nog voordat het reizen project bij Ilse van start was gegaan begon er een helse interne stammenstrijd tussen het Ilse team en, het eveneens toen opgestarte, Vakantie projectteam van Ilse moeder Sanoma onder leiding van Jorij Abraham.  De op prestige beluste Abraham, die na na een paar moeilijke jaren bij TUI op een zijspoor was gezet en vervolgens twee bedrijven lanceerde die niet veel later (de laatste V-zine) ook al weer een stille dood zijn gestorven, zag zichzelf toch nog de grote man van de Nederlandse reiswereld worden.  Nog voordat reizen van Ilse live was gegaan werd duidelijk dat dit uiteindelijk zou moeten gaan wijken voor het Vakantie initiatief.  Helaas kon Jorij Abraham in de executie wederom de hoge verwachtingen niet waarmaken met blijkbaar de huidige situatie als resultaat, zie http://www.vakantie.nl Daar komt bij dat van alle geplande overnames die Abraham in de markt met veel bombarie had aangekondigd er ook geen enkele werd gerealiseerd (koop Zoover, Toeristiek, etc, etc).  Het grote verloop binnen Ilse heeft natuurlijk ook zijn weerslag gehad op het (niet) realiseren van de gemaakte plannen. Dit werd eind 2007 nog verder aangejaagd door aflopende opties (o.a. Molenaar liep binnen en tegelijkertijd weg). De mensen die hierna zijn binnen gehaald om de rommel op te ruimen zijn na enkele weken weer snel vertrokken (Kater, Udo etc, etc), en begrijpelijk. Wellicht ben ik nog wel bereid om te getuigen. Zal waarschijnlijk meer invloed hebben 😉

Marc van Deursen

Weinig sjiek allemaal om van achter anonieme email adressen dit soort reacties te schrijven. Ik herken nog Jorij, Paul, mezelf of de werkelijke situatie in deze reacties.

Anoniem

Jammer dat het niet meer om de feiten gaat. Marc van Deursen is dit, Marc van Deursen is dat. Lijkt me niet te controleren. Marc van Deursen is oprichter en eigenaar van CiderHouse. Dat is wel een feit. Daarnaast, iedere ondernemer verdient beter dan reacties als deze. Vreemd ook dat het van Emerce allemaal gewoon mag. Vrijheid van meningsuiting. Mag je erg ver in gaan blijkbaar. Misschien te ver?

Erik Manders

Gegroet aan u alle, Sanoma heeft niet gewonnen en ook niet verloren. Want het feit is dat de rechter het naar bodem procedure heeft gebracht, en geoordeeld dat Sanoma en ilse hun verplichting moeten nakomen. Verder vindt ik vrijheid van meningsuiting een groot goed en wil hier ook graag gebruik van maken. Ik proef bij Charmaine persoonlijk tintje wat ik vindt niet thuishoort bij reacties aangaande dit bericht. Je houdt je aan de feiten en geeft daar je mening over thats it de basis van een reactie. En voor wie het aangaat (Charmaine) Marc van Deursen is aardig, maar Marc van Deursen is echter en gelukkig ook wel zakelijk. Als je de reacties goed leest is kan een ieder dit ook concluderen. Charmaine of wat je schuilnaam ook is ik hoop dat je het wel van je af kan zetten,  Met groet Erik Manders

plofertochin

Emerce moet haar mensen een cursus "reacties goedkeuren" geven. Achteraf delen van een comment verwijderen, betekent niets meer dan dat het in de eerste plaats erop mocht komen. Gewoon recht op de persoon afgaan met een anoniem mailadres. Dingen zeggen die niet kloppen, bewust en/of onbewust. Het wordt soms voor zoete koek gelooft. Hoe kan dat? Waarom is het nog interessant om met je smoel op emerce te komen, als anderen je genadeloos afmaken. wat is je platform dan nog waard…of moeten het domweg "geenemerce.nl" heten. lekker al die vol-idioten die dan kunnen schreeuwen en zelf niets weten te presteren….en haat meedragen jegens mensen die volgens hen alles verkeerd hebben gedaan. Klasse, vooral als je zelf NIETS doet. wie mist je dan in dit leven? wie praat er dan over jou? wat laat je achter op deze wereld? je mening? waar niemand op zat te wachten aangezien je niets waargemaakt hebt.  Nou kan ik mijn steentje bijdragen over Sanoma/Ilse. reken maar, echter waar gehakt wordt…Ciderhouse heeft nu een negatief gevoel gekregen. Niet door inhoudelijkheden maar doordat de germaine's van deze wereld wederom het recht kregen van emerce om te gallen.  bravo! waar in gouda de marokanen mogen doen en laten wat ze willen, zijn de anoniemen de baas op emerce.nl.

kabouter plof

ik had een zeer negatieve reactie kunnen geven. mijn vorige stond er na "refresh" al op. Had ik mogen zeggen dat Germaine een "h**r" is…en dan was een deel van mijn comment verwijderd…althans nadat tig-mensen het al gelezen hadden.                           

Erwin Boogert - Emerce

Plof, jaren heeft Emerce reacties v??raf gemodereerd. Pas sinds enkele maanden doen we het ?chteraf, om de snelheid in de discussies te houden. Ik dank je voor je reactie. Substantieel, anoniem maar toch to the point.  Ik keur het persoonlijk streng af dat er ueberhaupt anoniem gereageerd wordt, maar we bieden de optie wel aan. Immers, het reactiepaneel moet ook een platform kunnen zijn om tips te ontvangen of heuse misstanden te signaleren. Aan de andere kant heb ik het liefst dat iedereen onder zijn eigen naam reageert – of me desnoods gewoon mailt – omdat ze zijn belangen, achtergrond en kennis van zaken duidelijk wordt. Dit lezend, wat acht je de beste manier om een reactiepaneel in te richten? IP-adres publiceren, alleen geautoriseerde commenters toelaten, weer vooraf modereren?  Ik hoor het graag, van iedereen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond