Deel dit artikel
-

Nederlander wint mobiele programmeerwedstrijd Google

De Nederlandse Eric Wijngaard heeft de hoofdprijs gewonnen in Googles Android-programmeerwedstrijd. Met zijn mobiele applicatie PicSay wist hij een prijs van 275.000 dollar in de wacht te slepen.

Eric Wijngaard die eerder 25.000 dollar in Googles Android-programmeerwedstrijd won, gaat er nu vandoor met de hoofdprijs. Hij is één van de tien winnaars die de prijs kreeg toebedeeld.

De wedstrijd werd door Google georganiseerd om het mobiele besturingssysteem Android te promoten. Wijngaard kreeg in mei een telefoontje van Google waarin hem verteld werd dat hij bij de laatste 50 zat van de Android Developer Challenge met zijn applicatie Picsay.

Wijngaards applicatie was één van de 1788 inzendingen uit meer dan 70 landen. Met PicSay kunnen mobiele internetters foto’s maken, personaliseren en delen per e-mail, blog, Flickr, Facebook, Photobucket en Picasa.

Gebruiksvriendelijkheid

De techneut denkt wel te weten waarom hij één van de tien gelukkigen is: "Het programma is heel makkelijk en gebruiksvriendelijkheid is natuurlijk erg belangrijk wanneer je een programma draait op het kleine scherm van een mobiele telefoon."

Het geld mag hij naar eigen inzicht besteden "Ik stop het in mijn bedrijf om door te ontwikkelen. Misschien ga ik meer applicaties ontwikkelen, de ideeën zijn er in ieder geval", aldus Wijngaard.

Google maakte donderdag bekend dat er een softwarewinkel voor het nieuwe besturingssysteem Android komt. Deze Android Market is te vergelijken met Apples iPhone App Store waar iPhone-gebruikers met een druk op een knop toegang tot honderden applicaties.

Commerciële marktplaats

Hiermee biedt Android ontwikkelaars een commerciële marktplaats voor applicaties. Ontwikkelaars kunnen hun content aanbieden op een open service die gehost wordt door Google inclusief een feedback en rating-systeem, vergelijkbaar met wat er is op YouTube. Na registratie kan de ontwikkelaar zijn applicatie uploaden en publiceren.

De concurrerende App Store van Apple is tot nu toe een succes te noemen. Steve Jobs liet begin augustus nog weten 1 miljoen dollar per dag te verhandelen via de downloadwinkel.

Android SDK

Wijngaard geeft de voorkeur aan de ontwikkelkit van Android boven de SDK van Apple. "Er zijn meer mogelijkheden bij Android. Je hebt toegang tot veel meer onderdelen. Zo kan je bijvoorbeeld een applicatie in de achtergrond laten draaien, ontzettend belangrijk bij een programma als Messenger. Dat kan niet bij de iPhone."

Het wachten is nu op de eerste ‘Google-telefoon’. Fabrikant HTC brengt, vermoedelijk via T-Mobile, eind 2008 de eerste telefoon uit die draait op het besturingssysteem Android.

Deel dit bericht

1 Reactie

Ivo Wentholt

Eric, van harte! Wat een goed nieuws voor jou persoonlijk, en voor de Nederlandse mobiele technologie sector in het algemeen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond