Deel dit artikel
-

Internetverkiezingen voor waterschappen niet veilig

De Nederlandse Waterschappen hadden tot voor kort nog het plan om de kiezers via internet te laten stemmen. Het internetstemsysteem dat hiervoor gebruikt zou worden, en eerder zelfs een prijs won van de VN, bleek na onderzoek te kampen met ernstige beveiligingsproblemen.

Uit onderzoek van Fox-IT bleek onder meer dat bij gebruik van het Rijnland Internet Election System (RIES) op een simpele huis-, tuin- en keuken-PC geldige stemcodes kunnen worden uitgerekend. Daarvoor is wel tot twintig uur per stemcode nodig, maar aangezien er gedurende twee weken gestemd kan worden is dat genoeg om tenminste zestien keer te kunnen stemmen.

Het plan om kiezers via het internet te laten stemmen tijdens de verkiezingen in november dit jaar is dan ook ingetrokken. De problemen kunnen voor deze tijd  niet meer verholpen worden.

Voor internetstemmen hebben de waterschappen toestemming van Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat nodig. Huizinga vroeg om de beveiliging te onderzoeken van het internetstemsysteem dat de waterschappen gebouwd hebben.

Het internetstemsysteem van de waterschappen was al door vele tests gekomen en is in het verleden ook al gebruikt in twee waterschappen in de regio’s Leiden en Eindhoven, en voor kiezers in het buitenland bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2006.

Ook werd ontdekt dat met de gebruikte methode er waarschijnlijk rond 2030 genoeg computerkracht bestaat om te kunnen uitrekenen wie in 2008 op wie gestemd heeft. Dat komt omdat de uitslag in versleutelde vorm wordt gepubliceerd compleet met Burgerservicenummers van de individuele kiezers.

De waterschappen hebben het oordeel van de Staatssecretaris niet meer afgewacht en hebben hun plan voor internetstemmen ingetrokken.

Bron foto: inyucho (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond