Deel dit artikel
-

Cultuursubsidie voor Mediamatic

De Amsterdamse cultuurstichting Mediamatic heeft voor de komende jaren een flinke subsidie opgestreken van de Raad voor Cultuur. Mediamatic gaat van een subisidie van 49.880 euro naar 220.000 euro. Saillant detail is dat over de commerciele bv’s van het bedrijf Mediamatic Interactive Publishing en Mediamatic Netles onlangs nog het faillisement werd uitgesproken. Met de nieuwe subsidie slaat Mediamatic terug.

Vroeger zorgden de bv’s ervoor dat de stichting van Mediamatic zich kon bedruipen. Bij de in 1983 opgerichte stichting is men opgelucht dat de subsidie uiteindelijk is toegewezen. “Met de nieuwe subsidie van de raad kunnen we het voorlopig wel even uitzingen bij de stichting. Het wegvallen van de sponsoring door de bv’s wordt hier ruimschoots mee gecompenseerd,” zegt Mediamatic-directeur Willem Velthoven.

De bv’s van het bedrijf hebben altijd gediend als middel om de stichting van Mediamatic te financieren. De stichting van Mediamatic is gespecialiseerd in het vertellen van verhalen via internet. De stichting is bang dat de kunst van het vertellen van verhalen wegvalt als daar nu niet ook via internet op ingespeeld wordt.

Een van de projecten waar Mediamatic de afgelopen tijd mee bezig is geweest heeft plaatsgevonden in Amsterdam-Oost. De bewoners daar werden opgeroepen om via internet verhalen te vertellen over de buurt waar ze wonen. Volgens Velthoven heeft dat project behoorlijk wat impact gehad en heeft dat project hem gesterkt om door te gaan met de kunst van het verhalen. Mediamatic wil zich niet beperken tot stadsbuurten.

Velthoven wil zich ook verder gaan verdiepen in ’corporate story telling.’ “Ook daarmee is genoeg te doen. Als de verhalen niet verteld worden, is de kans groot dat er een deel van de bedrijfscultuur verloren gaat,” zegt Velthoven. Behalve in Nederland is de stichting Mediamatic ook actief in Berlijn. Bij Mediamatic werken tien mensen. Een deel van het personeel komt bij de failliet verklaarde bv’s vandaan.

Zoals gezegd kan Mediamatic voorlopig even vooruit met de subsidie van de Raad voor Cultuur, maar genoeg om een hele tijd vooruit te kunnen, is het gelbedrag nu ook weer niet. Daarom wil Mediamatic ook elders subisidie gaan aanvragen. “De subsidie van de Raad voor Cultuur heeft ons gesterkt en het idee gegeven dat men in ieder geval in ons gelooft, maar genoeg om er jaren van te kunnen leven is het niet.” besluit Velthoven. Mediamatic is niet het enige ínternet-bedrijf dat subsidie heeft gekregen van de raad.

Ook instellingen als Submarine Media, V2, Waag Society en Vereniging Virtueel Platform hebben 900.000 euro aan extra middelen gekregen. Allen hebben subsidie gekregen uit het ’subsidiepotje’ Beeldende Kunst.

Deel dit bericht

5 Reacties

anoniem

Ja hoor typisch nederland… Kunnen ongezonde bedrijven lekker door blijven gaan en zo ook gezonde bedrijven aansteken met valse concurrentie.  Erg fijn met onze belastingcenten de economie verzwakken. Ga zo door overheid!

gijshol

Dit lijkt mij helemaal geen geval van concurreren met bedrijven. Zoals ik dit project ken, is het Oral History. Wat typisch Nederlands is, is om dingen typisch Nederlands te noemen, op een zeikende toon en anoniem. Het is juist goed dat Mediamatic een verantwoordelijkheid voor de samenleving heeft genomen met deze stichting, en dat nu de sponsor er niet meer is, de Raad voor Cultuur dat project waardeert en het belang van continuering ziet.

geenpim

het gedachtengoed van pim tiert nog steeds welig op het internet zo blijkt uit vorige reactie…ik denk dat mediamtic weer terug bij af is waar het ooit mee groot geworden is: culturele nieuwe media-projecten ontwikkelen die op hun best zoals in de jaren negentig een labfunctie voor de nieuwe media wereld vervullen. ik wens ze daar veel succes mee.eerlijk gezegd baart het me wel zorgen dat er gemeld wordt 10 medewerkers bij een subsidie van 200.000 euro waarmee dan ook in de eerste plaats de projecten zelf gefinancierd moeten worden, dan denk je toch even, leren ze het nu nooit….

frits maats

Het beste is zonder subsidie te werken, net als in de echte wereld onafhankelijk van de staat want uiteindelijk wordt het staatskunst.En daar zit ook weer niemand op te wachten. Het mooie van mediamatic is nou net dat het geen kunst is. Want wat is nou kunst? staatskunst?

waagwatcher

De waag society concurreert wel degelijk met normale bedrijven. Gelukkig worden steeds meer musea en andere potentiele 'klanten' van de waag society wakker en willen ze niet meer met deze club amateurs werken. Subsidie leidt helaas niet altijd tot goede kwaliteit, oude klanten van de waag kunnen daarover meepraten. Het laatste gerucht is dat de waag inmiddels ook bijna failliet is…kunnen we dan eindelijk stoppen met het subsidieren van dit soort instituten?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond