Deel dit artikel
-

Digitale beeldcatalogus levert SBS duizenden euro’s op

SBS Productions bespaart flink wat geld per week door gebruik te maken van de digitale beeldcatalogus van het audiovisuele archief Beeld en Geluid. Een aansluiting op deze catalogus kost het productiebedrijf 175 euro per maand.

SBS Productions vraagt 15 tot 20 keer per week materiaal aan bij het Nederlands Instituut van Beeld en Geluid. Hiermee is het productiebedrijf een grootafnemer, de hoeveelheid materiaal is goed voor een kwart van alle commerciële aanvragen.

Voor de digitalisering van dit proces had het bedrijf te maken met koerierskosten, straalkosten en arbeidsloon. Met de deadlines en daarmee de tijdsdruk moest het materiaal vaak aan kwaliteit inboeten.

In de huidige situatie spot de producer zelf het materiaal vanachter de eigen pc en bepaald zelf welk deel van het materiaal hij wil bestellen. Het fragment komt vervolgens binnen via een ftp-server. Geen tijdverslies meer door het aanvragen van een zichtkopie en het juiste materiaal is direct in huis voor de montage. Dat zou het bedrijf duizenden euro’s opleveren per week, zo wordt tijdens een vragenrondje gesteld.

Sinds 2008 maakt SBS gebruik van de digitale beeldcatalogus Immix. Het productiebedrijf verwacht met de optimale werking van een ftp-verbinding tussen SBS en NIBG nog meer winst te maken in tijd en geld. Zo liet Boudewijn Vos, productieleider bij SBS Productions, weten tijdens het Cross Media Café van Immovator.

Beeld en Geluid zit midden in het proces om het materiaal te integreren naar een digitale omgeving. De digitale infrastructuur, een online catalogus, die Beeld en Geluid gebruikt om het materiaal beschikbaar te stellen, wordt ingezet als betaalde dienst.

De digitalisering heeft de manier van werken en de manier van ontsluiten van informatie van Beeld en Geluid veranderd. Het materiaal is niet alleen toegankelijker, er is ook meer geld aan te verdienen: voor beide partijen.

In en gesprek met een woordvoerder van SBS blijkt dat de duizenden euro’s ietwat te hoog ingeschat zijn. "Het is pas sinds enkele maanden dat het echt optimaal loopt. Hoeveel het ons exact oplevert, is nog niet bekend, maar dat loopt eerder in de duizend euro", aldus de woordvoerder, die meent dat de duizenden euro’s per week Vos ‘in de mond’ zijn gelegd door de moderator. Duizenden euro’s per maand is alsnog een flinke besparing.

Deel dit bericht

6 Reacties

Wan

Wat een vreemd artikel … Er is toch nog een ander bedrijf dat dit al jaren aanbiedt aan TV-zenders … www.Datiq.com van Jan Bart Fanoy Jammer dat de redactie geen enkele research doet en dergelijke verhalen klakkeloos overneemt

Jannemiek Starkenburg - Emerce

@Wan, Datiq is inderdaad een soortgelijk systeem. In dit geval gaat het er om dat SBS via de infrastructuur van Beeld en Geluid ook direct toegang heeft tot het archief van Beeld en Geluid. Waar ze voorheen materiaal met de hand aan moesten vragen van Beewld en Geluid. Het artikel is geschreven n.a.v. een bijeenkomst van Immovator, waar de heer Vos zijn praatje hield, een case gaf als het ware. Het was goed geweest om Datiq als voorbeeld te noemen van een video distributieplatform, maar dat was niet de rode draad van dit artikel. Wel fijn dat je het alsnog aanstipt.

mitchy

Zeker een vreemd artikel.  Een besparing van duizenden euro's is voor SBS niet relevant. Het benoemen van de maandkosten vind ik ook niet in een dergelijk artikel thuishoren.  De combinatie van die twee factoren doet verdacht veel denken aan het snel maken van een simpel rekensommetje. Ruikt naar een advertorial.

Gijs Vroom

@ Mitchy Het is geen advertorial, ten eerste doen we dat niet, en als we dat zouden doen, had 't erboven gestaan. 

spellingpolitie

bepaald = bepaalt.

Mitchy

@ gijs: na de uitleg van de schrijfster snap ik de context beter. Wellicht had dat er wat duidelijker vermeld moeten worden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond