Deel dit artikel
-

Stichting de Thuiskopie dagvaardt Nederlandse Staat

Stichting de Thuiskopie heeft een bodemprocedure aangespannen tegen de Nederlandse Staat. Hiermee hoopt de stichting alsnog te komen tot een thuiskopievergoeding op mp3-spelers. Ook wordt een schadevergoeding geeist voor het uitblijven van een dergelijke heffing op de geluidsdragers.

Dat blijkt uit de dagvaarding die in het bezit is van Nu.nl en Webwereld.

Artikel 16 van de Auteurswet bepaalt dat voor het kopiëren op blanco dragers, zoals videobanden, blanco dvd’s en cd’s, een vergoeding moet worden afgedragen. Deze vergoeding hoeft per drager maar één keer te worden betaald, door de fabrikant of importeur van die drager. De Minister van Justitie, de gedaagde in deze zaak, heeft opvallend genoeg Stichting de Thuiskopie aangewezen om deze thuiskopievergoedingen te incasseren en verdelen.

Minister van Justitie, Hirsch Ballin, wees de omstreden heffing eerder af, onder meer vanwege de te verwachten moeilijkheden bij de verdeling van het geld.

Niet alleen de Staat, maar ook Stichting Overleg Nationale Thuiskopievergoeding (SONT) is gedaagd. Deze stichting bepaald de hoogte van een heffing. Met de dagvaarding wil Stichting de Thuiskopie dit afdwingen.

Bij de dagvaarding van de Staat gaat het niet om het vaststellen van de hoogte van de heffing, maar enkel om het afdwingen dat er een heffing komt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond