Deel dit artikel
-

Google zet limiet op gratis nieuws

Google geeft uitgevers voortaan de mogelijkheid om het aantal artikelen dat een bezoekers gratis kan lezen via de zoekmachine binnen de perken te houden.

Nu mediamagnaat Rupert Murdoch van News Corp overweegt de deuren te sluiten voor zoekmachines en andere media zijn voorbeeld dreigen te volgen, ziet Google zich genoodzaakt water bij de wijn te doen.

Google heeft een First Click Free-programma, waarmee de zoekrobot van Google wel een pagina kan indexeren, maar waar de lezer maar één artikel kan lezen, voor hij voor andere doorkliks op de betreffende pagina moet betalen. Gaat de lezer elke keer terug naar Google Nieuws, dan blijft de afgeschermde content gratis. Dit programma is nu aangepast. Uitgevers kunnen lezers een limiet opleggen voor toegang tot maximaal 5 pagina’s per dag, waarna er alsnog betaald moet worden.

De online versie van Wall Street Journal heeft een model waarbij de nieuwslezer de eerste alinea van het verhaal gratis kan lezen. Voor de rest van het verhaal moet de portemonnee getrokken worden. Het meeste nieuws, ook deze betaalde artikelen, zijn via Google Nieuws in zijn geheel te vinden.

Zoekrobot

Google heeft een streng beleid tegen het zogenoemde cloaking. Hierbij wordt een pagina getoond aan de zoekrobot van Google, zodat deze geïndexeerd kan worden, maar een andere pagina voorgeschoteld aan de gebruiker. Gebruikers komen via Google dan bij een andere pagina terecht dan ze verwachten vanuit de zoekresultaten van de zoekmachine. Bezien vanuit de uitgevers die geld vragen voor content, levert dit problemen op.

De artikelen waarvoor moet worden betaald, moeten in het geheel doorzoekbaar zijn voor Google. Klikt de lezer op een artikel op bijvoorbeeld Wall Street Journal, dan moet hij hiervoor betalen. Klikt hij door vanuit Google Nieuws, dan is het hele artikel gratis toegankelijk.

Critici zeggen dat nieuwsaggregatoren als Google geld verdienen aan advertenties die bij het nieuwsoverzicht worden geplaatst, zonder hiervoor de uitgevers te compenseren. Murdoch is het bijvoorbeeld zat dat zoekmachines massa’s ongeïnteresseerde toevallige passanten naar zijn nieuwssites sturen. De miljardair verdient amper geld aan die digitale passanten en hij bouwt er geen trouwe lezerskring mee op.

Google geeft aan dat dit soort diensten de nieuwsorganisaties juist helpen omdat hiermee meer bezoekers naar de sites worden gestuurd.

Opvallend is dat News Corps Murdoch spreekt over parasieten en dieven die van hem stelen wanneer hij het heeft over nieuwsaggregatoren, maar zelf ook niet onbekend is met dit fenomeen. Meerdere van de sites van News Corp leunen op het principe van fair use. Zo is daar bijvoorbeeld Wall Street Journal, waar in de tech nieuwspagina een aggregator wordt geïntegreerd.

Concurrentie

Microsoft zou de content van de grote kranten exclusief willen indexeren in Bing. Er zouden verschillende gesprekken gaande zijn. Ook wil het bedrijf wil 100.000 pond uittrekken voor ondersteuning van onderzoek naar ACAP (Automated Content Access Protocol).

Met ACAP is er meer mogelijk dan Google toestaat met het robots.txt-protocol.  ACAP biedt een tussenweg. Hiermee is het mogelijk informatie volledig doorzoekbaar te maken, verborgen te houden, of slechts een deel te tonen. Nu advertentie-inkomsten teruglopen, en betalende lezers online weinig te vinden zijn, zoeken uitgevers naar andere manieren om geld binnen te halen. De ACAP-standaarden geven contentproviders de mogelijkheid om zelf te beslissen wat er met hun content gebeurt en binnen welke grenzen.

Een andere oplossing die Google nu biedt is dat de previewpagina’s van betaalde content worden doorzocht, maar niet de afgeschermde tekst. Vaak de kop en de eerste 2 alinea’s. De geïndexeerde pagina is dan hetzelfde voor de zoekrobot en de lezer en valt zodoende niet onder cloaking. Google waarschuwt wel dat deze pagina’s minder hoog in de nieuwsresultaten kunnen komen te staan omdat betaalde content het minder goed doet binnen de zoekresultaten dan gratis content.

Deel dit bericht

1 Reactie

Pieter franciscus Kok

Ik zie alleen het punt volledig en gecloakt anders de grootste internet nieuws bron blogs hebben moeite geindexeerd te worden door zoek machines.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond