Deel dit artikel
-

“Internet nog te gecompliceerd”

Internet is nog te moeilijk. Dat zegt Norman Lewis, hoofd reserach van Wanadoo. “Ons bedrijf heeft als taak om zich de komende jaren weg te cijferen en ervoor te zorgen dat mensen optimaal gebruiksgemak ondervinden. Wie de dienst aanbiedt is straks niet belangrijk meer. Of het nou Wanadoo is of een concurrent. Als de dienst er maar is,” zo zei hij tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Wanadoo. Eerste deel van een tweeluik over de toekomstvisie van Wanadoo.

“Dankzij (breedband-)internet is heel veel mogelijk geworden, maar tegelijkertijd ook veel ingewikkelder. Je moet zelf nog steeds allerlei plugins installeren, allerlei programma's downloaden. Zaken die al lang op je computer hadden moeten zitten,” zo hield Lewis zijn gehoor voor. “En dat terwijl de mate waarin mensen aandacht voor iets kunnen hebben is afgenomen, vooral bij de jongere generatie. Gevolg is dat technologische vraagstukken te moeilijk zijn geworden voor mensen. Het is de hoogste tijd om de zaken te vereenvoudigen.”

Lewis voorziet een wereld waarin straks ook vrijwel alle apparaten met elkaar communiceren zonder dat de gebuiker daar de technologische belemmeringen van ondervindt en zonder dat hij weet wie een bepaalde dienst aanbiedt. Of het nou Orange is of Wanadoo (beiden onderdeel van France Telecom).

Een voorbeeld daarvan is het Wanadoo Home product dat in juli in Frankrijk geintroduceerd wordt. Dat apparaat zorgt ervoor dat allerlei apparaten in het huishouden met elkaar kunnen communiceren en naast elkaar kunnen functioneren. Bijvoorbeeld dat een Bluetooth-telefoon in een handomdraai kan communiceren met een laptop en dat de laptop bijvoorbeeld foto's opvangt die via bluetooth met de mobiele telefoon zijn verstuurd.

Met het gateway-kastje is het mogelijk om te internetten (via adsl en wifi) en en kan gebeld worden (voip). Ook kan het schakelkastje dus met Bluetooth-apparaten communiceren. En straks wellicht ook umts. De introductieprijs van Wanadoo Home wordt waarschijnlijk 150 euro. Bij Wanadoo verwachten ze dat het product ook later dit jaar in Nederland geintroduceerd zal worden.

“De gebruiker bepaalt straks hoe en met wie en met wat je wilt communiceren en daarbij zul je niet gehinderd worden door technische belemmeringen of technologische hobbels. Het doet er straks niet meer toe met wat voor technologie je te maken hebt. Of het nou om wifi, rfid, bluetooth, umts of gps gaat. Technologieen zullen naar elkaar toegroeien,” aldus Lewis.

Deel dit bericht

6 Reacties

Sacha Prins

Wat met name dè show-stopper is voor breedband internet zijn volgens mij de virussen, spam, trojans, wormen en andere dingen die applicties als e-mail een soort van onmogelijk maken. Als voorbeeld, onze mailserver houdt dagelijks tussen de 30- en 50-duizend e-mails tegen die bestaan uit spam, virussen en bounces omdat mail uit onze naam wordt verzonden. En dat voor een mailserver van zo'n 15 gebruikers die misschien een paar honderd èchte e-mails per dag ontvangen. Al die andere rotzooi komt voor het grootste deel van breedband-gebruikers die zich er niet bewust van zijn.

Gaby

Oohwjee, wat vervelend. Dan werken de filters niet naar behoren?

Jeroen Guldemond

@Sacha: "Al die andere rotzooi komt voor het grootste deel van breedband-gebruikers die zich er niet bewust van zijn."En die er zich volgens mij ook niet bewust van hoeven zijn dat ze iets moeten doen, zoals het artikel aangeeft is internet te moeilijk. Daarbij hoort de beveiliging dus ook volgens mij. Het zou mooi zijn als het gate-way kastje dit ook zou regelen (virus scanners, spamfilter, ed) zonder dat de gebruiker uberhaupt hoeft te weten wat een virus of spam is.

Gaby

Exact, Jeroen.

Peter Bos

Maar ik lees ook geen oplossing voor het probleem dat Sacha ervaart.

ElMariachi

Het probleem van Sacha heeft niets te maken met de stellingname van Mr Wanadoo. Die praat over de customization van je internet gebruik middels plug-ins, software en tools. Mr. Wanadoo trekt de lijn door en wil het protocol en de compatibiliteit met andere devices in een simpel one-solution pakket aan de man/consument brengen.  Mr. Wanadoo ziet dus dat hij in de toekomst niet alleen de provider is, maar meer de gateway tot het internet en de dagelijkse toepassing ervan.  Dat heeft dus een stuk minder te maken met de onzichtbare activiteit van iemand's pc die middels een breedband verbinding always-on met de rest van de internetters heeft. Dat Mr Wanadoo ook deze risiko;s in zijn one-solution wil oplossen voor de jan-modaal internetter is een stap in de goede richting.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond